Πόλεμος στην Ουκρανία / Οι όροι του Πούτιν για την κατάπαυση πυρός και το «ευχαριστώ» στον Τραμπ

Πόλεμος στην Ουκρανία / Οι όροι του Πούτιν για την κατάπαυση πυρός και το «ευχαριστώ» στον Τραμπ

Τους όρους της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία έθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, λέγοντας ότι θα πρέπει να οδηγεί σε μακροπρόθεσμη ειρήνη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ που έδωσε «τόση προσοχή» για τη διευθέτηση του ζητήματος της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι μια εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι θετική, αλλά έθεσε σοβαρές επιφυλάξεις για τους όρους και τις προθέσεις πίσω από την πρόταση.

«Γιατί χρειάζονται 30 ημέρες εκεχειρίας; Για επιστράτευση ή για ανεφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα;» αναρωτήθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Κίεβο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την παύση των εχθροπραξιών για να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

Ο ίδιος έθεσε ζήτημα εποπτείας και εφαρμογής της εκεχειρίας, δεδομένου του μεγέθους της γραμμής του μετώπου. «Ποιος θα ελέγχει την εκεχειρία, όταν το μέτωπο εκτείνεται σε 2.000 χιλιόμετρα;» αναρωτήθηκε, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συμφωνίας.

Παρότι υποστήριξε ότι η ίδια η εκεχειρία είναι σωστή και η Ρωσία θα τη στηρίξει, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν. «Πρέπει να μιλήσουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για αυτό», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απευθείας επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ισως εγώ και ο Τραμπ θα πρέπει να έχουμε τηλεφωνική επαφή», πρόσθεσε, υποδηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία ενδέχεται να απαιτήσουν παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο αλλάζει ραγδαία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα διαμορφώσει την επόμενη στρατηγική της βάσει των εξελίξεων.

«Θα συμφωνήσουμε στα επόμενα βήματα της σύγκρουσης, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών», ανέφερε, δείχνοντας ότι η Μόσχα δεν θεωρεί την εκεχειρία δεδομένη, εάν οι επιχειρησιακές συνθήκες την ευνοούν.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι εάν Ουάσινγκτον και Μόσχα καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα μπορούσε να υπάρξει νέος αγωγός φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

«Αυτό θα είναι επωφελές για την Ευρώπη, χάρη στο φθηνό ρωσικό αέριο», τόνισε, επαναφέροντας τη ρωσική ενεργειακή επιρροή στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή ο Πούτιν δεν ξεκαθάρισε αν οι μάχες στο Κουρσκ θα σταματήσουν. «Εάν υπάρξει εκεχειρία, δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο Κουρσκ και αλλού», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή είναι ήδη υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο και ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση.

«Έχουν δύο επιλογές: να πεθάνουν ή να αιχμαλωτιστούν», είπε, δείχνοντας ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να σταματήσει τις επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν κάλεσε τις δυτικές επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων να επιστρέψουν, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του διεξάγει συνομιλίες για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.

«Σε όσους θέλουν να επιστρέψουν, λέμε: Καλώς ήρθατε, καλώς ήρθατε οποιαδήποτε στιγμή», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, η επιστροφή των ξένων εταιρειών θα μπορούσε να είναι «επωφελής για όλους».