Στην ανακοίνωση ότι κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιόλ, ο οποίος χθες κήρυξε ανεπιτυχώς στρατιωτικό νόμο στη χώρα, προχώρησαν τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το κείμενο της πρότασης μομφής αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας «παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» επιχειρώντας να αποφύγει ποινική έρευνα εις βάρος του. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων το κείμενο της πρότασης μομφής, αναφέρει ότι η απόφαση για στρατιωτικό νόμο υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης».
Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ ήταν σαφής παραβίαση του Συντάγματος. Δεν υπήρχε καμία προϋπόθεση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την κίνησή του. Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν άκυρη από την αρχή και συνιστά σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος ως πράξη ανατροπής του πολιτεύματος, συνεπώς παρέχει την πλήρη βάση για την αποπομπή του».
Όπως επισημαίνει ο Guardian το Δημοκρατικό κόμμα, που κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, επισημαίνει ότι κάλεσε τον Γιουν Σουκ Γιόλ να παραιτηθεί, διαφορετικά θα λάβουν τα ανάλογα μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τι χθεσινές ενέργειες του προέδρου της Κορέας καταδίκασε και το ίδιο το κόμμα στο οποίο ανήκει ο Γιουν Σουκ Γιόλ κάνοντας λόγο για «τραγική απόπειρα πραξικοπήματος».
Επιπλέον σύμφωνα με το ίδιο βρετανικό δημοσίευμα ως αποτέλεσμα της χθεσινής απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου ο υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιούν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα οι Νοτιοκορεάτες κατέβηκαν και σήμερα στους δρόμους οργισμένοι με τον πρόεδρο Γιουν σοκ-γελ, καταγγέλλοντας την προσπάθεια επίδειξης δύναμης με την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου από πλευράς του.