Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C26.3°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.5°C25.0°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C22.1°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C25.8°C
0 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.6°C
2 BF 43%
Guardian / Χάκερς επιτέθηκαν στον πιο επικίνδυνο πυρηνικό σταθμό του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Guardian / Χάκερς επιτέθηκαν στον πιο επικίνδυνο πυρηνικό σταθμό του Ηνωμένου Βασιλείου

χακερς-κυβερνοεπιθεση

Ο πιο επικίνδυνος πυρηνικός σταθμός του Ηνωμένου Βασιλείου, το Sellafield, έχει παραβιαστεί από κυβερνοομάδες που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα, αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian. Η τοποθεσία μάλιστα έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πλουτωνίου στον πλανήτη και είναι μια από τις μεγαλύτερες «χωματερές» για πυρηνικά απόβλητα από προγράμματα όπλων και παραγωγής ατομικής ενέργειας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της εφημερίδας, η επίθεση των χάκερς αλλά και οι επιπτώσεις της είχαν συγκαλυφθεί από ανώτερα στελέχη του χώρου των πυρηνικών αποβλήτων και παροπλισμού.

Η εφημερίδα ανακάλυψε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς παραβιάστηκαν τα συστήματα πληροφορικής. Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2015, όταν οι ειδικοί ανακάλυψαν το κακόβουλο λογισμικό (sleeper malware), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία ή επίθεση σε συστήματα, είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Sellafield.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το κακόβουλο λογισμικό έχει αντιμετωπιστεί, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να έχουν τεθεί σε κίνδυνο ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του Sellafield, όπως η μετακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνου υλικού και ο έλεγχος για πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό ξένοι χάκερ να έχουν πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια εμπιστευτικού υλικού στην τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού, η οποία εκτείνεται σε 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ακτή της Κάμπρια, η οποία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Η πλήρης έκταση της οποιασδήποτε διαρροής δεδομένων και τυχόν κινδύνων για τα συστήματα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εξαιτίας της αποτυχίας του Sellafield να ειδοποιήσει τις πυρηνικές ρυθμιστικές αρχές για αρκετά χρόνια.

Οι αποκαλύψεις έγιναν στο πλαίσιο του Nuclear Leaks, μια έρευνα του Guardian που διήρκεσε ένα χρόνο για την πειρατεία στον κυβερνοχώρο, τη ραδιενεργή μόλυνση και την τοξική κουλτούρα στο χώρο εργασίας στο Sellafield.

Η τοποθεσία φρουρείται από την αστυνομία, ενώ διαθέτει επίσης έγγραφα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο δεχτεί ξένη επίθεση ή αντιμετωπίσει καταστροφή. Κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 70 χρόνια και παλαιότερα ήταν γνωστό ως Windscale, ενώ παρήγαγε πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και έχει λάβει ραδιενεργά απόβλητα από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Σουηδίας.

Ο Guardian αποκάλυψε επίσης ότι το Sellafield, το οποίο έχει περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους, τέθηκε πέρυσι σε μια μορφή «ειδικών μέτρων» για συνεχείς αδυναμίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με πηγές από το Office for Nuclear Regulation (ONR) και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Το ONR επιβεβαίωσε ότι το Sellafield αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στα πρότυπα του στον κυβερνοχώρο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραβιάσεις ή τους ισχυρισμούς περί «κάλυψης».

«Ορισμένα συγκεκριμένα θέματα υπόκεινται σε συνεχείς έρευνες, επομένως δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτήν τη στιγμή» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η Sellafield αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει σχετικά με την αποτυχία της να ενημερώσει τις ρυθμιστικές αρχές, αντί να επικεντρωθεί στις βελτιώσεις που λέει ότι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL