Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Τιτανικός / Νέα δεδομένα - Υψηλή τεχνολογία αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το ιστορικό ναυάγιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τιτανικός / Νέα δεδομένα - Υψηλή τεχνολογία αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το ιστορικό ναυάγιο

Τιτανικός πρύμνη
ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως για το πολύνεκρο ναυάγιο που άφησε ιστορία, όταν την άνοιξη του 1912 και κατά τη διάρκεια του «παρθενικού» του απόπλου, προσέκρουσε σε παγόβουνο στον Ατλαντικό.

Ο λόγος για τον Τιτανικό, το «κουφάρι» του οποίου βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό. 

Σύμφωνα με το BBC, ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη ψηφιακή σάρωση του γιγάντιου πλοίου, μέσω της χαρτογράφησης του βυθού, ανοίγοντας έτσι νέο «παράθυρο» για την διαλεύκανση των συνθηκών του ναυαγίου.

Αν και έχουν υπάρξει μελέτες επί μελετών για τον Τιτανικό από το 1985, όταν βρέθηκε το σκαρί του, το μέγεθος αλλά και το βάθος του σημείου που βρίσκεται δεν επέτρεπαν στις υποβρύχιες κάμερες να το μελετήσουν ολόκληρο. Μέχρι σήμερα, οι μελέτες γίνονταν τμηματικά.

Ωστόσο, η νέα αυτή μέθοδος που ανακάλυψαν οι ερευνητές, αλλάζουν τα ως τώρα δεδομένα. 

Τιτανικός
ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Στο φως η πλήρης εικόνα του Τιτανικού


Με τις νέες σαρώσεις που κατάφεραν να απαθανατίσουν οι ερευνητές και φέρνει στη δημοσιότητα το BBC, αποκαλύπτουν την πλήρη εικόνα του πλοίου για πρώτη φορά στα χρονικά.

Το κρουαζιερόπλοιο που φιλοδοξούσε να χαρίσει στους επιβάτες του ένα αξέχαστο ταξίδι, όταν απέπλευσε από το λιμάνι του Σαουθάμπτον τον Απρίλιο του 1912, κείται στα βάθη του Ατλαντικού από τότε. Έχει κοπεί στα δύο, ενώ η πλώρη και η πρύμνη του απέχουν 800 μέτρα μεταξύ τους, με τα συντρίμμια του να «ενώνουν» αυτή την απόσταση.

Το καλοκαίρι του 2022, η Magellan Ltd, εταιρεία χαρτογράφησης του βυθού, και η Atlantic Production, βρετανική εταιρεία παραγωγής που έχει στα «σκαριά» σχετικό ντοκιμαντέρ, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το πλέον σκουριασμένο κρουαζιερόπλοιο και το περιβάλλον του.  Με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, υποβρύχια οχήματα, τηλεχειριζόμενα από ομάδα που επέβαινε σε ειδικό πλοίο, το εγχείρημα έγινε πραγματικότητα. Χρειάστηκαν πάνω από 200 ώρες για την χαρτογράφηση, έτσι ώστε να καλυφθεί το ναυάγιο σπιθαμή προς σπιθαμή.

Με τις παραπάνω μεθόδους, οι ειδικοί απαθανάτισαν πάνω από 700.000 λήψεις, καταγράφοντας κάθε πιθανή γωνία και επιτυγχάνοντας μία 3D αναπαράσταση υψηλής ευκρίνειας.

Τιτανικός λεπτομέρειες
ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Όπως  χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γκέρχαρντ Ζάιφερτ της Magellan, επικεφαλής σχεδιασμού της αποστολής, «το βάθος στο οποίο βρίσκεται, στα περίπου τέσσερα χιλιόμετρα, αποτελεί πρόκληση. Υπάρχουν και ρεύματα στο σημείο, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπεται να αγγίξουμε τίποτα ώστε να μην προκαλέσουμε ζημιά στο ναυάγιο.

«Και η άλλη πρόκληση ήταν πως έπρεπε να χαρτογραφήσουμε κάθε εκατοστό, ακόμη και τα μέρη χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως τη λάσπη στη ζώνη των συντριμμιών, ωστόσο χρειαζόταν κι αυτό ώστε να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε την πλήρη εικόνα», εξηγεί ο ίδιος. 

Οι λεπτομέρειες 


Η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, πέρα από το πραγματικό μέγεθος του πλοίου, έδωσε στους ερευνητές και λεπτομέρειες για το ναυάγιο. Μία από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις, ήταν ο σειριακός αριθμός σε μία από τις προπέλες του ιστορικού πλοίου.

Την πλώρη πλέον κοσμούν «σταλακτίτες» σκουριάς, ενώ η πρύμνη έχει καταλήξει σε άμορφη μάζα από μέταλλο.

Τιτανικός σκαρί
ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Γύρω γύρω, μέσα στα ιζήματα του βυθού, εμφανίζονται σκόρπια αντικείμενα, μεταλλικά μέρη του διάκοσμου, αγαλματίδια, προσωπικά αντικείμενα επιβατών, κλειστά μπουκάλια σαμπάνιας, μέχρι και παπούτσια των ανθρώπων που χάθηκαν εκείνη την ημέρα.

Ερωτήματα που παραμένουν

 «Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα, βασικά ερωτήματα τα οποία χρήζουν απαντήσεων για το πλοίο», σημειώνει ο αναλυτής Παρκς Στίβενσον στο BBC.

Μάλιστα, όπως περιγράφει, το μοντέλο αποτελεί «ένα από τα πρώτα βασικά βήματα ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση του Τιτανικού προς μια έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία και όχι σε εικασίες». 

Τιτανικός ναυάγιο
ATLANTIC PRODUCTIONS/MAGELLAN

Η μελέτη των σαρώσεων αυτών μπορεί να προσφέρει νέες πληροφορίες για το ακριβώς συνέβη τη μοιραία εκείνη νύχτα του 1912, αποκαλύπτει ο αναλυτής Στίβενσον.

«Στην πραγματικότητα δεν κατανοούμε τον χαρακτήρα της πρόσκρουσης στο παγόβουνο. Δεν ξέρουμε ούτε αν το χτύπησε κατά μήκος της δεξιάς πλευράς, όπως φαίνεται σε όλες τις ταινίες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές πως χαρακτηριστικά του κρουαζιερόπλοιου έχουν αλλοιωθεί από την πάροδο του χρόνου. Εξάλλου, βρίσκεται στα βάθη του ωκεανού για παραπάνω από 100 χρόνια. Το νερό και οι αιώνες περνάνε από «πάνω» του, με αποτέλεσμα να αποσυντίθεται περισσότερο. Έτσι, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός των ερευνητών και των ιστορικών.

Δεν παύει, όμως, η τελευταία αυτή εξέλιξη, να δίνει μια νέα «πνοή», επιτρέποντας στους ειδικούς να «παγώσουν» για λίγο τον χρόνο, με σκοπό να ανακαλύψουν τα «μυστικά» του Τιτανικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL