Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Ιαπωνία - Νότια Κορέα / Το Πεκίνο τους φέρνει πιο κοντά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιαπωνία - Νότια Κορέα / Το Πεκίνο τους φέρνει πιο κοντά

133109261_DRAGON.jpg

Αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δεν προλάβαινε να υποδέχεται υψηλούς προσκεκλημένους στο Τόκιο. Την Πέμπτη φιλοξένησε τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ, λίγο μετά την πρόσφατη ανακοίνωση ότι οι δύο χώρες κατάφεραν να βρουν μια λύση σε ένα ζήτημα που ταλάνιζε τις σχέσεις τους εδώ και δεκαετίες.

Πρόκειται για την καταβολή αποζημιώσεων σε θύματα αναγκαστικής εργασίας στην περίοδο 1910-1945, όταν η Κορεατική Χερσόνησος βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή. Σύμφωνα με τη Σεούλ, περισσότεροι από 780.000 Κορεάτες είχαν υποχρεωθεί να εργαστούν σε ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2022, ο Γιουν ακολούθησε μια πολιτική εξομάλυνσης των σχέσεων με την άλλοτε εχθρική γείτονα και βρήκε τη λύση με τη δημιουργία ενός «Ιδρύματος για την αρωγή θυμάτων αναγκαστικής εργασίας», από το οποίο και θα αποζημιώνονται όσοι προσφύγουν σε αυτό. Το σχέδιο, που έχει συναντήσει πολυάριθμες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν προς το Ίδρυμα «εθελοντικές συνεισφορές» ιαπωνικών επιχειρήσεων, αλλά και κορεατικών, που είχαν επωφεληθεί από τη συμφωνία του 1965. Τότε οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις και η Ιαπωνία είχε καταβάλει ένα «πακέτο οικονομικής βοήθειας» ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων, ως αντιστάθμισμα για τις συνέπειες της κατοχής.

Η χαρά της Ουάσιγκτον

Αυτοί που δέχτηκαν την είδηση με ενθουσιασμό ήταν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Η Ουάσιγκτον συστηματικά προωθεί τη συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, φυσικά και στο στρατιωτικό με τη διεξαγωγή για παράδειγμα κοινών ασκήσεων, τακτικές όπως η «Pacific Dragon» κάθε δύο χρόνια ή έκτακτες, με αφορμές που μπορεί να δίνονται από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την Κίνα. Στην Ιαπωνία σταθμεύουν σε μόνιμη βάση 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες και στη Νότια Κορέα άλλες 28.000. Η δημιουργία ενός κοινού μετώπου απέναντι στο Πεκίνο αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής και εμπορικής αμερικανικής πολιτικής και σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί πολυεπίπεδα, όπως έδειξαν οι πρόσφατες «εκδηλώσεις» στο πλαίσιο της ΑUKUS. Σε αυτή την κατεύθυνση πιέζεται να ακολουθήσει τυφλά η Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα δεν έλειψαν φωνές ευρωβουλευτών που προειδοποιούσαν ότι η πολιτική αυτή δεν εξυπηρετεί τίποτα περισσότερο από τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να διαφοροποιηθεί.

Ο Φούμιο Κισίντα θέλει να επισφραγίσει πάντως αυτή τη νέα εποχή στις σχέσεις με τη Νότια Κορέα με μια τριμερή συνάντηση, με τη συμμετοχή δηλαδή και των ΗΠΑ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G7 στη Χιροσίμα, στα μέσα Μαΐου. Και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε πάντως να υπάρξει και ένας τέταρτος καλεσμένος, αφού η Αυστραλία δείχνει εξίσου ευθυγραμμισμένη με τις επιλογές του Τζο Μπάιντεν.

Πανστρατιά των Γερμανών στην Ιαπωνία

Στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, που φέτος προεδρεύει του G7, έφτασε την Παρασκευή και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών και Οικονομίας. Μαζί του πολλοί εκπρόσωποι της βιομηχανίας της χώρας, στους οποίους δίνονται υποσχέσεις για παροχή κινήτρων προκειμένου να μεταφέρουν δραστηριότητες από την Κίνα στην Ιαπωνία. Ο όγκος των συναλλαγών με το Πεκίνο είναι εξαπλάσιος εκείνου με το Τόκιο, που παραμένει στάσιμος εδώ και χρόνια. Είναι ένα ερώτημα αν και πόσο γρήγορα ο Σολτς μπορεί να προωθήσει μια τέτοια ανακατεύθυνση.

Ενα άλλο σημαντικό ερώτημα αφορά το αν η επιλογή αυτή είναι απολύτως αυτόνομη και γιατί στο ταξίδι τον συνοδεύει και ο Μπόρις Πιστόριους, ο υπουργός του της Άμυνας. Η σκέψη για στρατιωτική συνεργασία των δύο «ηττημένων» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν ξυπνά βεβαίως πολύ ευχάριστες αναμνήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL