Ζελένσκι / «Ιστορική η απόφαση του ΔΠΔ για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν»

Ζελένσκι / «Ιστορική η απόφαση του ΔΠΔ για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν»

Εντείνεται η διεθνής συζήτηση για την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε αυτό πλαίσιο πήρε θέση και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ανέφερε ότι «πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα οδηγήσει σε ιστορική λογοδοσία», συμπληρώνοντας ότι «ο πραγματικός αριθμός των εκτοπισμένων παιδιών μπορεί να είναι «κατά πολύ» μεγαλύτερος από 16.000».

Παράλληλα, σε ότι αφορά τον ίδιο τον Πούτιν και τις ευθύνες του, ο Ζελένσκι τόνισε ότι «Θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εγκληματική επιχείρηση χωρίς την έγκριση του ανθρώπου που βρίσκεται στο τιμόνι αυτού του κράτους-τρομοκράτη».

Υπενθυμίζουμε ότι από την πλευρά της Ρωσίας,  η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε με ρητό τρόπο ότι «οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ούτε από νομική άποψη».

Μάλιστα, άμεση ήταν και η απάντηση του προέδρου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Πιοτρ Χοφμάνσκι, ο οποίος μιλώντας στο Al Jazeera σημείωσε ότι «είναι τελείως ασήμαντο» ότι η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του καταστατικού της Ρώμης. Παράλληλα, τόνισε ότι «σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που έχει 123 μέλη, τα 2/3 από όλη την διεθνή κοινότητα, το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία σε εγκλήματα που έχει κάνει ένα κράτος-μέλος, αλλά και σε κράτη που έχουν δεχτεί το καταστατικό». Η Ουκρανία συμπλήρωσε «έχει αποδεχτεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δύο φορές-το 2014 και μετά το 2015.