Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο / Απαντά στη Ρωσία για το ένταλμα κατά Πούτιν - «Έχουμε δικαιοδοσία»

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο / Απαντά στη Ρωσία για το ένταλμα κατά Πούτιν - «Έχουμε δικαιοδοσία»

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΤΠ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ξεσηκώσει μεγάλη συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πολιτικοί, αναλυτές και μεγάλα μέσα ενημέρωσης, αναδεικνύουν τα σενάρια που διαμορφώνονται.

Άμεση ήταν η απάντηση από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε με ρητό τρόπο ότι «οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ούτε από νομική άποψη». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού».

Ακόμη πιο αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μέσω Twitter παρομοίασε με... χαρτί τουαλέτας το έγγραφο του σχετικό Διεθνούς Δικαστηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν χρειάζεται να σας εξηγήσω πού θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο χαρτί»

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Πιοτρ Χοφμάνσκι επανήλθε και μιλώντας στο Al Jazeera σημείωσε ότι «είναι τελείως ασήμαντο» ότι η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του καταστατικού της Ρώμης. Παράλληλα, τόνισε ότι «σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που έχει 123 μέλη, τα 2/3 από όλη την διεθνή κοινότητα, το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία σε εγκλήματα που έχει κάνει ένα κράτος-μέλος, αλλά και σε κράτη που έχουν δεχτεί το καταστατικό». Η Ουκρανία συμπλήρωσε «έχει αποδεχτεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δύο φορές-το 2014 και μετά το 2015.

Τέλος, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τόνισε ότι «43 κράτη έχουν «παραπέμψει» την κατάσταση στην Ουκρανία στο δικαστήριο, το οποίο σημαίνει ότι αυτές οι χώρες έχουν αποδεχτεί πλήρως την δικαιοδοσία του δικαστηρίου.