Πόλεμος στην Ουκρανία / Δεν τα βρήκαν οι Δυτικοί σύμμαχοι για τα Leopard 2

Πόλεμος στην Ουκρανία / Δεν τα βρήκαν οι Δυτικοί σύμμαχοι για τα Leopard 2

Πολύ δύσκολο χαρακτήρισε ο ανώτατος στρατηγός των Ηνωμένων Πολιτειών, για την Ουκρανία να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής από τη χώρα φέτος, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση των συμμάχων στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι μείωσαν την Παρασκευή τις ελπίδες της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το Reuters, για ταχεία αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης για την ενίσχυση της δύναμης πυρός της για μια εαρινή επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, που προετοιμάζει. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρότρυναν το Κίεβο να αναστείλει την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιχείρησης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης στο Ράμσταϊν είχε βρεθεί το ζήτημα του αν η Γερμανία θα συμφωνούσε να στείλει βαρέα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ή θα επέτρεπε σε άλλες χώρες που τα διαθέτουν να το πράξουν. Τελικά, δεν πάρθηκε απόφαση για την προμήθεια των Leopards και δόθηκαν δεσμεύσεις για μεγάλες ποσότητες άλλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και ορισμένων άλλων μοντέλων αρμάτων μάχης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν στην απόφασή τους να μην προμηθεύσουν ακόμη άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «από στρατιωτική άποψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι για φέτος, θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιώξουμε στρατιωτικά τις ρωσικές δυνάμεις από κάθε σπιθαμή της κατεχόμενης από τη Ρωσία Ουκρανίας».

Δηλώσεις που θα προκαλέσουν αναμφίβολα απογοήτευση στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται λύση ούτε ύφεση στα δεινά.

Τα γερμανικής κατασκευής Leopards θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλα για την Ουκρανία, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές χώρες θα μπορούσαν η καθεμία να διαθέσει μερικά από τα βαρέα άρματα μάχης της για να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς θα τους του έδιναν πλεονέκτημα καθώς θα περνούσε από αμυντικές σε επιθετικές επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνάντησης στο Ραμστάιν ότι ενώ ο χρόνος είναι σημαντικός για να αποκτήσει η Ουκρανία τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζεται για να δώσει τη μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων την άνοιξη, η Ουκρανία είναι καλά εξοπλισμένη ακόμη και χωρίς τα Leopards. «Η Ουκρανία δεν εξαρτάται από μία μόνο πλατφόρμα», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο Reuters ότι οι υποστηρικτές της Ουκρανίας πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο στην αποστολή νέων όπλων, αλλά και στην προμήθεια πυρομαχικών για τα παλαιότερα συστήματα και να βοηθήσουν στη συντήρησή τους.

Η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει ξεχωριστά για τα τανκ

Σύμφωνα με τον Ολλανδό πρόεδρο του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ, η Γερμανία και οι άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία, θα πρέπει να αποφασίσουν η κάθε μια ξεχωριστά αν θα εφοδιάσουν το Κίεβο με βαρέα άρματα μάχης, υποστήριξε σήμερα ο

Σε συνέντευξη Τύπου ο Μπάουερ είπε ότι «πρόκειται για μια κυρίαρχη απόφαση από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Γερμανία». Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συζητηθεί η παράδοση και άλλων οπλικών συστημάτων που ζητά η Ουκρανία. «Το να δωρίσουμε τώρα πυρομαχικά κοστίζει χρήματα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψηλότερο αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία… Πρέπει να δούμε σοβαρά τι ζητά η Ουκρανία και, αν είναι εφικτό, να τους δώσουμε αυτά που ζητούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «εγκαίρως».