Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Economist για Ερντογάν / «Η Τουρκία ίσως βρίσκεται στο χείλος της δικτατορίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Economist για Ερντογάν / «Η Τουρκία ίσως βρίσκεται στο χείλος της δικτατορίας»

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ECONOMIST
The Economist

Μία εκτενή «έκθεση πεπραγμένων» του Ερντογάν ως ολοένα και πιο αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας, που πλέον φλερτάρει με την δικτατορία, δημοσιεύει ο νέος Economist. Ταυτόχρονα, καταγράφει αναλυτικά τους κινδύνους για την Δύση και καλεί τους ηγέτες της να μιλήσουν άμεσα και δημοσίως για αυτούς, επηρεάζοντας τις ισορροπίες εντός και εκτός τουρκικών συνόρων. Το δημοσίευμα προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, που μιλούν για παρέμβαση του βρετανικού περιοδικού στις τουρκικές εκλογές.

Το κείμενο με τίτλο «Η Τουρκία ίσως βρίσκεται στο χείλος της δικτατορίας», κάνει μία εκτενή περιγραφή της πορείας του Ερντογάν από τον φαινομενικά «προοδευτικό» πρωθυπουργό που έβαλε τέλος στην ισχύ των στρατιωτικών και συνομίλησε με τους Κούρδους, τόνωσε την οικονομία και ξεκίνησε επίσημες επαφές για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ωστόσο, όσο περισσότερο ο Ερντογάν είναι στην εξουσία, τόσο πιο αυταρχικός γίνεται», σημειώνει ο Economist και ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 προχώρησε σε τεράστιο πογκρόμ κατά όσων δεν τον υποστήριζαν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ακόμη και το να φοίτησε κάποιος ως παιδί σε λάθος σχολείο (όπως αυτά που λειτουργούσαν οι Γκιουλενιστές) ήταν αρκετός λόγος για να καταλήξει στη φυλακή.

Σήμερα, ελέγχει τα ΜΜΕ, λογοκρίνει το διαδίκτυο, φυλακίζει ηγέτες της αντιπολίτευσης, ελέγχει την Δικαιοσύνη. Η εικόνα του δικτάτορα αρχίζει να διαγράφεται, όταν «σε ένα τεράστιο παλάτι δίνει εντολές σε αυλικούς πολύ φοβισμένος για να του πουν πότε κάνει λάθος», όπως με την παρανοϊκή νομισματική πολιτική που έχει φέρει τον πληθωρισμό στο 64%.

Ωστόσο, την ίδια ώρα «κρατάει» την Δύση με τον ρόλο που έχει επιβάλλει για την Τουρκία στην Συρία, τα δυτικά Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, πλέον και την Αφρική. Και εντός ΝΑΤΟ παραμένει «ουδέτερος» απέναντι στην Ρωσία προσφέροντας ρόλο διαμεσολαβητή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες της Δύσης και όχι μόνο, σημειώνει ο Economist, πρέπει να προσέξουν πολύ τις εκλογές στην Τουρκία, αλλά και την συμπεριφορά του Ερντογάν που όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει μια βαθιά ελαττωματική δημοκρατία σε μια πλήρη δικτατορία.

Ήδη πριν τρία χρόνια έχασε Πόλη, Άγκυρα και Σμύρνη στις δημοτικές εκλογές. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να χάσει την προεδρία από μια ενωμένη αντιπολίτευση. Αλλά ο Ερντογάν είδε με ικανοποίηση την Δικαιοσύνη να φυλακίζει τον πιθανότερο αντίπαλό του, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αφαιρώντας του το δικαίωμα να συμμετέχει στην πολιτική. Ταυτόχρονα ζητά να μπει «λουκέτο» στο κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), που έχει φυλακισμένους αρκετούς ηγέτες του.

Αν στο παρελθόν οι εκλογές δεν ήταν εντελώς δίκαιες, ήταν τουλάχιστον ελεύθερες, θυμίζει ο Economist. Τώρα, διαφαίνεται η προσπάθεια να αποκλειστεί ο κουρδικός πληθυσμός μαζικά από τις κάλπες, εξασθενώντας την αντιπολίτευση.

«Οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να μιλήσουν» για όλα αυτά, αντί να φοβούνται μην χάσουν έναν κρίσιμο σύμμαχο όσο ενοχλητικός κι αν είναι. Οι φόβοι τους είναι πολλοί: η πρόκληση χάους στο εσωτερικό, η κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο, η επιδείνωση της κατάστασης στην Συρία, η εργαλειοποίηση των 5 εκατ. προσφύγων κατά της νότιας Ευρώπης, η συνέχιση της εμπλοκής στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη χρειάζεται την Δύση, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για να αναστηλώσει την οικονομία, να αγοράσει τεχνολογία και αμυντικά συστήματα. «Αυτό πρέπει να είναι η διαπραγματευτική ισχύς των ηγετών της Δύσης. Γιατί ο Ερντογάν είναι ένας νταής που εκμεταλλεύεται τη διστακτικότητα για να πιέσει και την σκληρότητα σαν κίνητρο για να αλλάξει τα όρια, όπως πρόσφατα με τους γείτονές του στη Μέση Ανατολή.

«Οι ηγέτες της Δύσης πρέπει να δείξουν στον Ερντογάν πόσο τους ενοχλεί η συμπεριφορά του, μιλώντας ευθέως πριν τις τουρκικές εκλογές, κατ' ιδίαν και δημόσια, ειδικά κατά της απαγόρευσης συμμετοχής σε αυτές του Ιμάμογλου και του HDP. Δεν είναι αργά για να τραβήξουν τον Ερντογάν πίσω από το χείλος (σ.τ.σ. της δικτατορίας). Αλλά η Δύση πρέπει να αρχίσει να τον προειδοποιεί τώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL