Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Γερμανία / Ποιοι είναι οι «Πολίτες του Ράιχ» με τις φαιδρές ιδέες και τις φονικές πρακτικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Ποιοι είναι οι «Πολίτες του Ράιχ» με τις φαιδρές ιδέες και τις φονικές πρακτικές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΡΑΪΧ
Φωτογραφία αρχείου από πορεία του 2019 - EPA/OMER MESSINGER

Η είδηση ότι οι γερμανικές Αρχές συνέλαβαν δεκάδες σε όλη τη χώρα για σχεδιαζόμενη επίθεση στην Ομοσπονδιακή Βουλή και ανατροπή του πολιτεύματος, έφερε ξανά στο προσκήνιο την γερμανική ακροδεξιά. Οι αναφορές στον συλληφθέντα «Γερμανό πρίγκιπα Ερρίκο τον 13ο του Ρόις» έναν και πλέον αιώνα μετά την κατάργηση της βασιλείας, μοιάζουν φαιδρές. Ωστόσο, τα «έργα και οι ημέρες» από τους «Πολίτες του Ράιχ τα τελευταία χρόνια, τρομάζουν.

Μέλη οργανώσεων που περιλαμβάνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους «Πολίτες του Ράιχ» έχουν εμπλακεί σε σειρά βίαιων ενεργειών

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, τέσσερα μέλη των «Ενωμένων Πατριωτών» που ανήκουν στους «Πολίτες του Ράιχ» συνελήφθησαν με την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Στόχος τους ήταν βομβιστικές επιθέσεις στο δίκτυο ενέργειας για την πρόκληση πανεθνικού black-out ώστε να προκληθούν «συνθήκες εμφυλίου». Δύο από αυτά τα πρόσωπα επίσης κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν απαγωγή του Γερμανού υπουργού Υγείας Καρλ Λότερμπαχ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΥΡΣΑΧΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΡΑΪΧ
Φωτογραφία αρχείου - EPA/JENS SCHLUETER

Το 2016, ένας Άντριαν Ούρσαχε (στη φωτογραφία στιγμιότυπο έξω από την αίθουσα δικαστηρίου) που είχε αναδειχθεί το 1998 νικητής σε διαγωνισμό ομορφιάς στη Γερμανία, αντιμετώπιζε έξωση από την κατοικία του. Όταν πήγε εκεί η αστυνομία, βρήκε πλήθος άνω των 100 ατόμων. Ο Ούρσαχε δήλωσε ότι το ακίνητο είναι «ανεξάρτητο κρατίδιο» και σήκωσε την παλιά σημαία του γερμανικού Ράιχ. Όταν ακολούθησε επιχείρηση εκκένωσης, άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών, τραυματίζοντας δύο. Τελικά, τραυματίστηκε ο ίδιος από αστυνομικά πυρά, συνελήφθη και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΠΛΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΡΑΪΧ
EPA/ROLAND WEIHRAUCH

Την ίδια χρονιά άλλος κατά δήλωσή του «Πολίτης του Ράιχ» άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών, που επιχείρησαν να κατασχέσουν τα 31 όπλα (εικονίζονται στην φωτογραφία) που κατείχε, τραυματίζοντας τρεις, τον ένα θανάσιμα. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Το «Ελεύθερο Κράτος της Πρωσίας» που ανήκει στην ομπρέλα των «Πολιτών του Ράιχ» επιχείρησε το 2014 να εισάγει παράνομα όπλα στη Γερμανία για να εξοπλίσει παραστρατιωτική μονάδα. Αστυνομική επιχείρηση εντόπισε μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών. Δημοσίευμα του Focus το 2018 κατέγραψε μαρτυρίες για το πως στόχος της οργάνωσης ήταν να εξοπλίσει παραστρατιωτική μονάδα ενόψει μίας «εξέγερσης» κατά της γερμανικής κυβέρνησης.

Ιδρυτής ένας πρώην τροχονόμος

Οι «Πολίτες του Ράιχ», που παρά την απαγόρευση ύπαρξης και λειτουργίας της οργάνωσης το 2020 συνεχίζουν να προκαλούν σοκ στη Γερμανία όπως απέδειξαν οι νέες συλλήψεις, αποτελούν ένα δίκτυο οργανώσεων και προσώπων που αμφισβητούν συνολικά την μεταπολεμική πραγματικότητα της χώρας. Αντίθετα, επιδιώκουν να επαναφέρουν στην εξουσία το γερμανικό Ράιχ όπως συγκροτήθηκε και υπήρξε από το 1871 μέχρι και το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, τόσο ως προς την διοικητική δομή όσο και ως προς τα σύνορά του. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας όχι κυβέρνηση, αλλά εταιρεία που διοικούν οι νικητές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Το πρώτο Κομισαριάτο που κατά τους θιασώτες της οργάνωσης έχει την «διακυβέρνηση» του Ράιχ, συγκροτήθηκε το 1985 από έναν πρώην τροχονόμο στο δυτικό Βερολίνο. Ο Βόλφγκανγκ Γκέρχαρντ Γκύντερ Έμπελ διόρισε τον εαυτό του καγκελάριο του Ράιχ και οργάνωσε «υπουργικό συμβούλιο» με διάφορούς πρόθυμους. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια φαίνεται ότι προτίμησαν να δημιουργήσουν δικές τους περιφερειακές κυβερνήσεις (μία εκ των οποίων στην Νεβάδα των ΗΠΑ). Αυτά τα «Κομισαριάτα» εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων να εκδίδουν δικά τους νομίσματα, γραμματόσημα και να προχωρούν σε μία σειρά από εμπορικές και επικοινωνιακές κινήσεις, που δεν ξεπέρασαν αρχικά το όριο της γραφικότητας. Μεταξύ άλλων, ενσωμάτωσαν και βασιλόφρονες, πρώην «γαλαζοαίματους» και οπαδούς τους.

Η ιδεολογία που συνέδεσε αυτά τα πρόσωπα με το κοινό που ακολούθησε στη συνέχεια τις ενέργειές τους, έγινε άμεσα σαφές ότι είχε στοιχεία ακροδεξιά, εθνικιστικά, αντισημιτικά, ρατσιστικά, που τροφοδοτούν σειρά από συνωμοσιολογικά σενάρια. Ο χαρακτηρισμός τους ως «νεοναζί» αρχικά προκάλεσε την οργή των πιο γνωστών νεοναζιστικών οργανώσεων, ωστόσο η δυναμική τους ενισχύθηκε και πέρασε στη χρήση βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL