Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κατάρ / Πρωταθλητής στο Mουντιάλ της ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατάρ / Πρωταθλητής στο Mουντιάλ της ενέργειας

Μπορεί η απόδοση της ομάδας του στο Μουντιάλ να απογοήτευσε τους πολίτες του Κατάρ, αλλά υπάρχει ένας τομέας που μπορεί να τους προσφέρει την παρηγοριά ότι θα καταστούν πολύ σύντομα παγκόσμιοι πρωταθλητές. Η μικρή χώρα του Κόλπου είναι η δεύτερη στον κόσμο εξαγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με πάνω από 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και σε απόσταση αναπνοής πίσω από την Αυστραλία, την οποία όμως και αναμένεται να ξεπεράσει πολύ σύντομα με τη βοήθεια του Πεκίνου.

Την περασμένη Δευτέρα υπέγραψε συμφωνία προμήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα. Με βάση αυτή, το Κατάρ θα εξάγει 108 εκατομμύρια τόνους LNG στη Λαϊκή Δημοκρατία μέχρι το 2050. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου που έγιναν ποτέ και το οποίο δεν μπορεί να συναγωνιστεί καμιά ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι εμίρηδες αντιμετώπισαν με συγκρατημένο ενθουσιασμό τις «επιθέσεις φιλίας» Ευρωπαίων πολιτικών, όπως οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας, που έσπευσαν να ζητήσουν μεγαλύτερες ποσότητες LNG, για να εισπράξουν ως απάντηση ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο που επιτρέπει η τήρηση υπαρχουσών δεσμεύσεων με τρίτες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε τελικά συμφωνία με το Βερολίνο για την προμήθεια 2 εκατομμυρίων τόνων LNG από το 2026 και για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, μια ποσότητα που «δεν κάνει τη διαφορά» για τους Καταριανούς και δεν καλύπτει φυσικά παρά ένα πολύ μικρό μέρος των αναγκών της βαριάς γερμανικής βιομηχανίας.

Το 2020 το Κατάρ εισέπραξε 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές φυσικού αερίου, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από χώρες της Ασίας. Η Νότια Κορέα ήταν μέχρι τώρα ο κύριος πελάτης, με 20,1% του συνολικού όγκου, ακολουθούμενη από την Ινδία (16,5%), την Κίνα (16,4%) και την Ιαπωνία (16,4%). Με 4,7%, η Ιταλία ήταν η χώρα της Ε.Ε. με τις υψηλότερες εισαγωγές LNG από το Κατάρ, η Ισπανία έλαβε 1,8% και το Βέλγιο 1%. Οι Γερμανοί είχαν τότε ακόμα τους αγωγούς και δεν είχαν καν λιμάνια υποδοχής.

Το βιομηχανικό συγκρότημα Ρας Λαφάν ξεπροβάλλει μέσα στην έρημο σαν σκηνικό επιστημονικής φαντασίας

Τα ψαροχώρια έδωσαν τη θέση τους στη βιομηχανία

Το παράδοξο με το Κατάρ είναι ότι ανακάλυψε σχετικά αργά τον «θησαυρό» που λέγεται LNG, χάρη στη βρετανική Shell το 1971. Χρειάστηκαν όμως είκοσι χρόνια περίπου για να συνειδητοποιήσει το κράτος της ερήμου την αξία τού μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο. Για να μπορεί να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο με πλοία, το Κατάρ αποφάσισε τελικά να ειδικευτεί στο υγροποιημένο αέριο. Έτσι, σε μια απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ντόχα, κάποια παραδοσιακά ψαροχώρια υποχρεώθηκαν να δώσουν τη θέση τους στο βιομηχανικό συγκρότημα Ρας Λαφάν. Όποιος φτάνει εκεί αιφνιδιάζεται όταν η αχανής έρημος καταλήγει σε ένα σκηνικό που θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας, έναν… διαστημικό σταθμό πάνω στη Γη, με φλόγες να βγαίνουν από αμέτρητες τσιμινιέρες και τεράστιες δεξαμενές να συνδέονται με ένα ευρύ δίκτυο αγωγών.

Εδώ βρίσκεται στην ουσία η καρδιά της οικονομίας της χώρας, ο κινητήρας που τροφοδοτεί την ευμάρειά της. Το συγκρότημα Ρας Λαφάν, το οποίο διαθέτει μονάδες ψύξης νερού και δικό του λιμάνι, επεξεργάζεται δισεκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου κάθε χρόνο. Το αέριο ψύχεται στους μείον 162 βαθμούς για να γίνει υγρό. Στην υγρή κατάσταση, ο όγκος του είναι 600 φορές μικρότερος από ό,τι στην αέρια. Το υγρό αέριο (LNG) αποθηκεύεται σε πλοία και εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Ο πρώτος πελάτης ήταν η Chubu Electric Power, μια ιαπωνική εταιρεία ενέργειας που προμήθευε την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota. Με μεγάλα ειδικά πλοία κατασκευασμένα στη Νότια Κορέα, το Κατάρ μπόρεσε να μεταφέρει τις μεγαλύτερες ποσότητες στην καλύτερη τιμή. Στο μεταξύ, στο Ρας Λαφάν παράγονται 77 εκατομμύρια τόνοι υγραερίου κάθε χρόνο. Η Νότια Κορέα παρέμεινε σταθερά ένας μεγάλος πελάτης, αλλά στη συνέχεια ήρθαν να προστεθούν και άλλοι από την περιοχή της Ασίας.

Το πόδι της Γαλλίας στο Κατάρ

Οι μόνοι Ευρωπαίοι που διέκριναν τις δυνατότητες του Κατάρ από την πρώτη στιγμή και επένδυσαν σ’ αυτές ήταν οι Γάλλοι. Η γαλλική εταιρεία Total Energies συνίδρυσε την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Qatar Energy (πρώην Qatar Petroleum) το 1974 με ένα μερίδιο ύψους 10%. Το μερίδιο αυξήθηκε στο 20% το 2002. Όταν η θυγατρική Qatargas, η οποία ειδικεύεται στο LNG, ιδρύθηκε το 1984, η Total Energies ήταν επίσης στο παιχνίδι και εξακολουθεί να κατέχει μετοχές σήμερα. Τώρα η συνεργασία του Κατάρ με την Total Energies ανέβηκε σε νέο επίπεδο. Τον Ιούνιο και οι δύο υπέγραψαν συμβόλαιο αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τις οικονομικές «ενέσεις» από τη Γαλλία, το κράτος της ερήμου θα επεκτείνει την παραγωγή τού κοιτάσματος φυσικού αερίου Nordfeld, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Total Energies είναι η πρώτη ξένη εταιρεία στην οποία ανατέθηκε από το καθεστώς της Ντόχα σύμβαση για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου. Ακολούθησε άλλο ένα συμβόλαιο τον Σεπτέμβριο για πρόσθετες επενδύσεις 1,5 δισ. δολαρίων. Η Total Energies θα διαδραματίσει στο μέλλον «ισχυρότερο στρατηγικό» ρόλο στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Κατάρ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Σαάντ Αλ Κααμπί, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Qatar Energy. Αυτό βεβαίως εξηγεί πολλά και για την ειδική σχέση μεταξύ Ντόχα και Παρισίων, που αποκαλύφθηκε σε σχέση με το παρασκήνιο της ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Εμιράτο.

Με την επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων του, το Κατάρ θέλει να αυξήσει τις εξαγωγικές του ικανότητες σε 110 εκατομμύρια τόνους ετησίως από το 2025 ως πρώτο βήμα. Στη δεύτερη φάση σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή LNG στους 126 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο από το 2027. Αυτό θα το αναδείξει σε μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο, ξεπερνώντας οριστικά την Αυστραλία. Τα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν κάνει το Κατάρ πλούσιο, όπως όλοι πλέον διαπίστωσαν χάρη και στο Μουντιάλ. Η επέκταση των εξαγωγών και η υψηλή ζήτηση παγκοσμίως θα το κατοχυρώσουν ως παγκόσμιο παράγοντα με μεγάλη επιρροή και πιθανώς θα κάνουν και τους εμίρηδες να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς απέναντι στους πανίσχυρους και πολύ μεγαλύτερους σε έκταση και πληθυσμό γείτονές τους. Έτσι θα ξεπεραστεί σίγουρα και η απογοήτευση για τη «φτωχική» παρουσία τής ομάδας της χώρας στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν μπορείς να είσαι πρωταθλητής παντού. Ο καθείς στο είδος του. Αρκεί να ξέρεις πού θα εστιάσεις τις προσπάθειές σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL