BBC / Τι σημαίνει η προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

BBC / Τι σημαίνει η προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

Μια πρώτη ανάλυση αναφορικά με το τι σημαίνει η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να υπογράψει το διάταγμα για την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ στη Ρωσία δημοσιεύει το BBC.

Το βρετανικό δημοσίευμα, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τις σημερινές εξελίξεις αναφέρει ότι καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας βρίσκεται σε δεινή θέση, αναφορικά με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Βλ. Πούτιν επέλεξε να ανακοινώσει σήμερα την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, καθώς πλέον «θα είναι σε θέση να στείλει εκ νέου στρατεύματα σε στη γραμμή του μετώπου το οποίο σύμφωνα με τη Μόσχα έχει μήκος πάνω από 1.000 χλμ».

Ταυτόχρονα σύμφωνα με το BBC του δίνεται η δυνατότητα «να απειλήσει τη Δύση εάν συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία με πυραύλους οι οποίοι χρησιμοποιούνται εναντίον “ρωσικού” εδάφους».

Η προσάρτηση των περιοχών Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ διαφέρει από την περίπτωση της Κριμαίας η οποία το 2014 καταλήφθηκε χωρίς μεγάλες απώλειες και τέθηκε υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο, αναφέρει το BBC, ενώ επισημαίνει ότι οι τέσσερις αυτές περιοχές αποτελούν το 15% της ουκρανικής επικράτειας και «εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέρει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας».

«Οι δύο ανατολικές περιοχές (σ.σ. Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ) κατέχονται εν μέρει από αυτονομιστές που στηρίζονται από τη Ρωσία, αλλά μετά από επτά μήνες πολέμου μόνο το 60% του Ντανιέτσκ μπορεί να διεκδικηθεί από τη Ρωσία και το Λουχάνσκ βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλης ουκρανικής επίθεσης», αναφέρει το BBC σημειώνοντας ότι ενδέχεται ακόμη και τις επόμενες ώρες οι ρωσικές δυνάμεις να χάσουν τη στρατηγικής σημασίας πόλης Λίμαν.

Αναφορικά με τις άλλες δύο περιοχές, Ζαπορίζια και Χερσώνα, η πρωτεύουσα της πρώτης «διοικείται από την Ουκρανία, αν και βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των ρωσικών πυραύλων», ενώ για τη Χερσώνα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα.

«Πώς γίνεται να προσαρτήσεις τέσσερις περιοχές που δεν ελέγχεις καν; Όποια και αν είναι η απάντηση, ο ηγέτης της Ρωσίας έχει σαφώς βιαστεί να το κάνει, ανακοινώνοντας τα φερόμενα δημοψηφίσματα χωρίς ειδοποίηση» αναφέρει το BBC και προσθέτει αναφορικά με το μέλλον ότι τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο.

Το τι θα αλλάξει «δεν είναι ακόμη σαφές» σχολιάζει το BBC τονίζοντας ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πού θα χαράξει η Ρωσία τα νέα της σύνορα στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία». Παράλληλα υπενθυμίζει τις δηλώσεις του ίδιου σύμφωνα με τις οποίες «η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλη την περιοχή του Ντόνετσκ ως μέρος της Ρωσίας. Όσο για εκείνα τα μέρη που δεν βρίσκονται υπό κατοχή, είπε ότι αυτά θα πρέπει να “απελευθερωθούν”».

Τέλος αναφορικά με το ερώτημα πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα τη δεδομένη χρονική περίοδο, το BBC αναφέρει ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι βρίσκεται στο μυαλό του Πούτιν σημειώνοντας ότι «η αντι-Δυτική ρητορική του έχει φτάσει σε νέα επίπεδα. Σαφώς θέλει η Δύση να καταλάβει ότι η Μόσχα θεωρεί τις επιθέσεις σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία».