Σνόουντεν / Έγινε Ρώσος υπήκοος με διάταγμα του Πούτιν

Σνόουντεν / Έγινε Ρώσος υπήκοος με διάταγμα του Πούτιν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν που καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων και κρύβεται από το 2013 στη Ρωσία πήρε σήμερα τη ρωσική υπηκοότητα καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σχετικό διάταγμα. Εκτός από τον Σνοόυντεν, η ρωσική υπηκοότητα δόθηκε σε 71 ακόμη άτομα ενώ τρία άτομα έχασαν την ρωσική υπηκοότητα.

«Σύμφωνα με την παράγραφο «α» του άρθρου 89 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποφασίζω: να αποδεχθώ την ιθαγένεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας των ακόλουθων προσώπων: Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν, που γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1983 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» αναφέρει το διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Ρώσου προέδρου.

Ο 39χρονος Σνόουντεν είναι Αμερικανός τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων) που εργαζόταν, βάσει συμβολαίου, για την NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) και την CIA. Το 2013 είχε δώσει στη δημοσιότητα το 2013 απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις. Αποκαλύφθηκε έτσι πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης που τρέχει η NSA με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο Σνόουντεν, διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013, τα οποία αποκάλυπταν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διενεργούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου εργάζονταν με σύμβαση.

Πήρε άδεια μόνιμης διαμονής στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα στις 22/10/2020 και από τότε έκανε αίτηση για τη ρωσική υπηκοότητα. Ο Σνοόυντεν ζει στην Ρωσία από το 2013.

Στις ΗΠΑ ο Σνοόυντεν κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA Αμερικανών και ξένων πολιτών. Ο Σνόουντεν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από την Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον όρο «μια δίκαιης δίκης» ζητώντας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του αποδοθεί χάρη.