Live τώρα    
Συναγερμός στην Ευρώπη για την ξηρασία / Σε εφιάλτη μετατρέπεται η κλιματική αλλαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναγερμός στην Ευρώπη για την ξηρασία / Σε εφιάλτη μετατρέπεται η κλιματική αλλαγή

ΕΡΤ

Ο κίνδυνος που επιφέρει η κλιματική κρίση στην ανθρωπότητα είναι κάτι που συζητιέται αρκετά χρόνια, όμως πλέον η ίδια η πραγματικότητα μας έχει οδηγήσει στο σημείο μηδέν.

Πλέον, η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε εφιάλτη για όλη την Ευρώπη, καθώς οι συνέπειες της ξηρασίας έχουν ξεκινήσει  ήδη να είναι εμφανείς, ακόμη και στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις συνέπειες της μείωσης της στάθμης των ποταμών.

Η στάθμη του Ρήνου συνεχίζει να μειώνεται σε επικίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα βαθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, το βάθος του ποταμού στο πέρασμα Κάουμπ, δυτικά της Φρανφούρτης αναμένεται να πέσει στις 15 Αυγούστου στα 30 εκατοστά.

Η διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του Ρήνου έχει γίνει ήδη πολύ πιο δύσκολη καθιστώντας υποχρεωτική τη μείωση του φορτίου των πλοίων, ενώ διαταράσσει τη μεταφορά πετρελαιοειδών εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Γαλλία: Πρόστιμα σε όσους σπαταλούν ενέργεια

Στη Γαλλία, έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων για τους επιχειρηματίες της πρωτεύουσας που αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες των καταστημάτων τους την ώρα που λειτουργεί ο κλιματισμός. Οι δημοτικές αρχές του Παρισιού επέβαλαν το σχετικό μέτρο για εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω καύσωνα, ενώ στη Λυόν απαγορεύτηκε η λειτουργία των πλυντηρίων αυτοκινήτων λόγω ξηρασίας

Στο Βέλγιο, ένα εργοστάσιο ζάχαρης βοηθά τους αγρότες εν μέσω ξηρασίας, δίνοντάς τους το νερό από την επεξεργασία ζαχαρότευτλων για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Σε πανικό οι Βρετανοί

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αφιέρωμα της ΕΡΤ, στη Βρετανία τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων μειώνονται και οι εταιρείες ύδρευσης προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις, ενώ το εμφιαλωμένο νερό εξαφανίζεται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναγκάζοντας ορισμένες αλυσίδες να περιορίσουν την ποσότητα ανά καταναλωτή.

Ενδεικτική της πολύ δύσκολης κατάστασης, είναι το χάος που επικράτησε σήμερα το πρωί στο Surrey της Αγγλίας, καθώς εκατοντάδες οικογένειες ξύπνησαν με πολύ χαμηλή πίεση νερού ή καθόλου νερό στις βρύσες τους λόγω «τεχνικών προβλημάτων», μια μέρα μετά την επίσημη δήλωση ξηρασίας.

Οι άνθρωποι μαζεύτηκαν σε μεγάλες ουρές για εμφιαλωμένο νερό στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων Cranleigh Village Way σήμερα το πρωί, αλλά ο συνταξιούχος αριστερός μπακ της Τσέλσι και της Αγγλίας, Graeme Le Saux, ο οποίος ζει στο Cranleigh, είπε ότι το νερό είχε ήδη τελειώσει μέχρι να φτάσει.

Η εταιρεία προέτρεψε τους κατοίκους να χρησιμοποιούν το νερό μόνο για βασικές δραστηριότητες όπως το πόσιμο, το μαγείρεμα και το πλύσιμο και υπενθύμισε στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να παίρνουν μόνο ό,τι χρειάζονται. Η είδηση έρχεται καθώς η ξηρασία ανακοινώθηκε επίσημα σε οκτώ περιοχές της νότιας και κεντρικής Αγγλίας, και πολλά λιβάδια έχουν αναφλεχθεί σε αυτές τις ζώνες μετά το πιο ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων. Το Met Office εξέδωσε μια πορτοκαλί προειδοποίηση για τη ζέστη που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας και της Ουαλίας, όπου οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν έως και τους 34 βαθμούς Κελσίου σήμερα και την Κυριακή.

Η υψηλότερη προβλεπόμενη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας στους 34 βαθμούς προβλέπεται στα νοτιοανατολικά για σήμερα, με 32 βαθμούς στο Λονδίνο και 27 βαθμούς στο Εδιμβούργο. Η Jersey Water είναι η τελευταία εταιρεία που ζητά από τους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν λάστιχα και ψεκαστήρες αφού το νησί, περίπου 85 μίλια νότια της αγγλικής ακτής, έφτασε στη δεύτερη «απόλυτη ξηρασία» του 2022 μετά από περισσότερες από 15 ημέρες χωρίς βροχή στις 5 Αυγούστου. . Σύμφωνα με την εταιρεία, η ζήτηση για νερό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έφτασε τα 22 εκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα, περίπου 2,5 εκατομμύρια περισσότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL