Ισραήλ / Επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα «συνθετικά έμβρυα»

Ισραήλ / Επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα «συνθετικά έμβρυα»

Τα πρώτα «συνθετικά έμβρυα» με τη χρήση βλαστοκυττάρων από ποντίκια δημιούργησαν επιστήμονες στο Ισραήλ, επίτευγμα που αν τελειοποιηθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδέχεται να παρακάμψει την ανάγκη γονιμοποίησης σπέρματος και ωαρίου.

Σύμφωνα με τον Guardian επιστήμονες του Ινστιτούτου Weizmann στο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι τα βλαστοκύτταρα των ποντικιών, θα μπορούσαν να αυτοσυναρμολογηθούν σε πρώιμες δομές που μοιάζουν με έμβρυο με εντερικό σωλήνα, τις απαρχές ενός εγκεφάλου και μια καρδιά που χτυπά.

Guardian

Παράλληλα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το εν λόγω επίτευγμα θα μπορούσε να μειώσει τα πειράματα σε ζώα και τελικά να ανοίξει ο δρόμος για νέες πηγές κυττάρων και ιστών.

Για παράδειγμα, τα κύτταρα του δέρματος από έναν ασθενή με λευχαιμία θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετατραπούν σε βλαστοκύτταρα μυελού των οστών για τη θεραπεία της κατάστασής τους.

«Είναι αξιοσημείωτο, καθώς φαίνεται τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα να δημιουργούν ολόκληρα συνθετικά έμβρυα, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει τον πλακούντα και τον θύλακα που περιβάλλει το έμβρυο», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής Jacob Hanna, και πρόσθεσε ότι είναι ενθουσιασμένος με αυτή την εξέλιξη.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, η ίδια ερευνητική ομάδα δημιούργησε «μηχανική μήτρα» η οποία επέτρεπε σε φυσικά έμβρυα ποντικών να αναπτυχθούν για αρκετές ημέρες.