Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.2°C31.2°C
5 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.9°C32.7°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
31.0°C34.4°C
2 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.8°C28.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.5°C30.9°C
0 BF 35%
Ιός πολιομυελίτιδας / Ανιχνεύθηκε σε ανησυχητικό αριθμό δειγμάτων στα λύματα του Λονδίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιός πολιομυελίτιδας / Ανιχνεύθηκε σε ανησυχητικό αριθμό δειγμάτων στα λύματα του Λονδίνου

INTIME NEWS

Ένας τύπος ιού πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλια ανιχνεύθηκε σε δείγματα λυμάτων του Λονδίνου, δήλωσαν την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και βρετανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινες περιπτώσεις πολιομυελίτιδας στη Βρετανία, όπου η ασθένεια εξαλείφθηκε πλήρως πριν από δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), ο ιός που προκαλεί την πολιομυελίτιδα ανιχνεύθηκε σε ανησυχητικό αριθμό δειγμάτων λυμάτων στο Λονδίνο. Αναφέρει ότι πιθανότατα εισήχθη στο Λονδίνο από κάποιον που εμβολιάστηκε πρόσφατα στο εξωτερικό με ζωντανή μορφή του ιού.

Η ασθένεια ήταν συχνή στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950, ωστόσο εξαλείφθηκε τελείως το 2003.

Ο κίνδυνος για την υγεία είναι χαμηλός, ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου. «Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου προστατεύεται με τον εμβολιασμό του στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο", δήλωσε σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA.

Όπως μεταδίδει το BBC, ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την παιδική ηλικία. Χορηγείται στα παιδιά τρεις φορές πριν από την ηλικία του ενός έτους και στη συνέχεια ξανά στην ηλικία των τριών και 14 ετών. Η απορρόφηση των τριών πρώτων δόσεων είναι περίπου 86% στο Λονδίνο, πολύ κάτω από τα επίπεδα-στόχους, με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνά το 92%.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν πλέον κηρύξει συναγερμό και έχουν ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την κατάσταση.

Ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι «ο ιός της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από το εμβόλιο τύπου 2 (VDPV2)» βρέθηκε σε περιβαλλοντικά δείγματα στη βρετανική πρωτεύουσα. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ιός έχει απομονωθεί μόνο από περιβαλλοντικά δείγματα», και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε μορφή ιού πολιομυελίτιδας οπουδήποτε είναι απειλή για τα παιδιά».

Τις τελευταίες δεκαετίες μετά από τεράστια παγκόσμια προσπάθεια εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα, μιας δυνητικά θανατηφόρας ιογενούς ασθένειας που επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών. Τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 99% από το 1988, όταν η πολιομυελίτιδα ήταν ενδημική σε 125 χώρες και καταγράφηκαν 350.000 περιπτώσεις παγκοσμίως.

Η σοβαρή ​​εκδοχή του ιού υπάρχει τώρα μόνο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά ένας τύπος εμβολίου που περιέχει μικρές ποσότητες εξασθενημένης αλλά ζωντανής πολιομυελίτιδας εξακολουθεί να προκαλεί περιστασιακά κρούσματα.

Ανίχνευση λυμάτων

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Βρετανική UKHSA εντόπισε τον ιό της πολιομυελίτιδας σε δείγματα που συλλέχθηκαν από τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης του Beckton, οι οποίες εξυπηρετούν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός προέρχεται από κάποιον που είχε εμβολιαστεί στο εξωτερικό με το ζωντανό εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004.

Στη συνέχεια ίχνη του ιού ανιχνεύθηκαν από τη δειγματοληψία των λυμάτων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή του ιού μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί σε άλλους και να μεταλλαχθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως «προερχόμενη από το εμβόλιο» πολιομυελίτιδα.

Αν και ασθενέστερη από την αρχική ή μορφή της νόσου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ένας μικρός αριθμός δειγμάτων του ιού της πολιομυελίτιδας ανιχνεύεται κάθε χρόνο κατά την επιτήρηση των λυμάτων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται επανειλημμένα ένα σύμπλεγμα γενετικά συνδεδεμένων δειγμάτων για μια περίοδο μηνών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL