Βρετανία / Με ενεργειακή φτώχεια κινδυνεύει το 30 έως 40% των Βρετανών

Βρετανία / Με ενεργειακή φτώχεια κινδυνεύει το 30 έως 40% των Βρετανών

Σε ενεργειακή φτώχεια κινδυνεύει να βυθιστεί το 30 με 40% των Βρετανών καταναλωτών, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας όπως προειδοποίησαν σήμερα οι εταιρείες ενέργειας μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση. Όπως προειδοποίησαν οι εταιρείες 

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε μαζική αύξηση 54% στο ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο. Νέα δραματική αύξηση θα μπορούσε να σημειωθεί ξανά τον Οκτώβριο, όταν οι τιμές θα αναθεωρηθούν και πάλι.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Κιθ Άντερσον, διευθύνων σύμβουλος της ScottishPower σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής με θέμα τις αυξήσεις στην ενέργεια, τονίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κατανάλωση (των βρετανικών νοικοκυριών) θα μειωθεί, επομένως η διαχείριση των λογαριασμών θα είναι ευκολότερη», αλλά με τις περαιτέρω αυξήσεις που αναμένονται τον Οκτώβριο για ιδιώτες, η κατάσταση «θα γίνει φρικτή, πραγματικά φρικτή».

Εξέλιξη που θα μπορούσε να σημαίνει «μέχρι και 30 έως 40% των ανθρώπων σε ενεργειακή επισφάλεια», μια «άνευ προηγουμένου αύξηση, η οποία απαιτεί από την κυβέρνηση να αναλάβει χωρίς προηγούμενο δράση», σύμφωνα με τον Μάικλ Λούις, γενικό διευθυντής της E.ON. ενός άλλου βρετανικού διαχειριστή ενέργειας.

Ως ενεργειακή φτώχεια ορίζεται η κατάσταση ενός νοικοκυριού που αδυνατεί να έχει πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, μαγείρεμα, φωτισμό και τη χρήση οικιακών συσκευών. Συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας είναι ο περιορισμός στη χρήση θέρμανσης, κρύα και με υγρασία σπίτια, χρέη σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας και τη μείωση εξόδων των νοικοκυριών σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ενώ παράλληλα, η ενεργειακή φτώχεια σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα φυσικών και ψυχικών ασθενειών υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άσθμα και η καρδιακή ασθένεια.

Σύμφωνα με τον Σιμόν Ρόσι, διευθυντή του τμήματος της EDF, «τους τελευταίους μήνες, έχουμε καταγράψει μια αύξηση 40% στις κλήσεις από πελάτες που ανησυχούν για το χρέος τους» που συνδέεται με λογαριασμούς ενέργειας, εξηγώντας ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο σύμπτωμα, των επιπτώσεων της κρίσης στα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε σειρά δημοσιονομικών μέτρων τον περασμένο μήνα, ιδίως στον τομέα των καυσίμων, έπειτα από ένα πακέτο μέτρων ύψους 9 δισεκατομμυρίων λιρών που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Αλλά το σχέδιο βοήθειας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, με την κατηγορία να είναι ότι πολύ ανεπαρκές.

Αυτά τα μέτρα «θα βοηθήσουν, αλλά δεν θα είναι επαρκή για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών», σύμφωνα με τον Μάικλ Λιούις, ο οποίος λέει ότι υποστηρίζει, εν καιρώ, τη θέσπιση ενός κοινωνικού τιμολογίου ενέργειας και κάλεσε σε άμεση δράση και λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στους ενεργειακούς φόρους ή επέκτασης της ενίσχυσης θέρμανσης.