Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Άννα Φρανκ / Έρευνα αποκαλύπτει τον νούμερο 1 ύποπτο για την προδοσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άννα Φρανκ / Έρευνα αποκαλύπτει τον νούμερο 1 ύποπτο για την προδοσία

Άννα Φρανκ

Έρευνα έξι χρόνων για το πρόσωπο που πρόδωσε την Άννα Φρανκ και την οικογένεια της στους Ναζί, ταυτοποίησε ως δράστη τον  Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, μια εβραϊκή προσωπικότητα στο Άμστερνταμ, που πιθανολογείται ότι κατέδωσε τους Φρανκ για να σώσει την οικογένειά του.

Η Άννα Φρανκ πέθανε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945, σε ηλικία 15 ετών, μετά από δύο χρόνια που κρυβόταν μαζί με την οικογένεια της σε κτήριο στο Άμστερνταμ.

Το ημερολόγιό της Φρανκ, που δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της, είναι η πιο διάσημη περιγραφή από πρώτο χέρι της ζωής των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τα όσα έζησαν υπό διωγμό.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ένας πρώην πράκτορας του FBI, αποτελείτο από ιστορικούς και άλλους εμπειρογνώμονες. Η έρευνα κράτησε έξι χρόνια και χρησιμοποίησε σύγχρονες τεχνικές για να λύσει την υπόθεση. Συμπεριλαμβανομένου τη χρήση αλγορίθμων υπολογιστών για την αναζήτηση συνδέσεων μεταξύ πολλών διαφορετικών ανθρώπων, κάτι που θα χρειαζόταν κανονικά χιλιάδες εργατοώρες.

Η έρευνα, σύμφωνα με το BBC, κατέδειξε τον Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, μια εβραϊκή προσωπικότητα στο Άμστερνταμ, ως τον πιθανότερο να «πρόδωσε» τους Φρανκ για να σώσει την οικογένειά του.

Ο Βαν ντεν Μπεργκ ήταν μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου του Άμστερνταμ, ενός οργάνου που ήταν αναγκασμένο να εφαρμόζει τη ναζιστική πολιτική στις εβραϊκές περιοχές. Διαλύθηκε το 1943 και τα μέλη του στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι ερευνητές ωστόσο διαπίστωσαν ότι η ομάδα διαπίστωσε ότι ο Βαν ντεν Μπεργκ δεν στάλθηκε ποτέ σε στρατόπεδο, αντιθέτως ζούσε στο Άμστερνταμ κανονικά εκείνη την εποχή. Υπήρχε επίσης η υπόνοια ότι μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου τροφοδοτούσε τους Ναζί με πληροφορίες.

«Όταν ο Βαν ντεν Μπεργκ έχασε την προστασία που τον απάλλασσαν από το να πάει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης,  έπρεπε να δώσει κάτι πολύτιμο στους Ναζί με τους οποίους είχε επαφή, για να μπορέσει αυτός και η γυναίκα του εκείνη την εποχή να παραμείνουν ασφαλείς», δήλωσε ο πρώην πράκτορας του FBI Vince Pankoke στο CBS 60 Minutes.

Η ερευνητική ομάδα δυσκολεύτηκε πολύ από την αποκάλυψη ότι πιθανότατα ο προδότης ήταν ένας άλλος Εβραίος. Ωστόσο, βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο Ότο Φρανκ, ο πατέρας της Άννας, μπορεί ο ίδιος να το γνώριζε αυτό και να το κράτησε μυστικό.

Η Άννα ανακαλύφθηκε στις 4 Αυγούστου 1944, αφού κρυβόταν για δύο χρόνια. Η Μιπ Γκις, μια από τις βοηθούς της οικογένειας, κράτησε το ημερολόγιο της Άννας με ασφάλεια μέχρι τη δημοσίευσή του από τον πατέρα της Άννας, Ότο, το 1947, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της κόρης του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν, σε ηλικία 15 ετών. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, με εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες.

Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η ταυτότητα του καταδότη δεν είχε σκοπό να οδηγήσει στην άσκηση δίωξης, αλλά να επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Ολλανδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL