Live τώρα    
1°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
1 °C
-0.2°C2.2°C
2 BF 94%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
1 °C
-1.2°C3.0°C
1 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
3 °C
1.5°C6.2°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
2.7°C5.3°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
0 °C
-0.5°C-0.1°C
3 BF 51%
Τουρκία / Ο Ερντογάν κρατά τον Καβάλα στη φυλακή παρά το τελεσίγραφο του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Ο Ερντογάν κρατά τον Καβάλα στη φυλακή παρά το τελεσίγραφο του Συμβουλίου της Ευρώπης

osman kavala
EPA

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την Παρασκευή ότι ο Τούρκος φιλάνθρωπος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβάλα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή χωρίς δίκη εδώ και τέσσερα χρόνια, να παραμείνει κρατούμενος τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται ότι έχει πολιτικά κίνητρα και αποτελεί ένδειξη καταστολής των διαφωνούντων με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις και υποστηρίζει πως τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ άλλων των πρεσβευτών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι επανέλαβαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι ο Καβάλα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Οσμάν Καβάλα έχει φυλακιστεί εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη, θα παραμείνει υπό κράτηση τουλάχιστον μέχρι την επόμενη ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιανουαρίου,  όπως διέταξε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή. Μια απόφαση που θέτει την Τουρκία υπό την απειλή αναστολής από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Οσμάν Καβάλα, ηγετικό στέλεχος της κοινωνίας των πολιτών, κατηγορείται από το καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.

Την Παρασκευή αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών και να εκπροσωπηθεί, όπως είχε ανακοινώσει. «Το δικαίωμά μας σε μια δίκαιη δίκη έχει απορριφθεί. Ως εκ τούτου, δεν σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε υπεράσπιση σήμερα», δήλωσε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του, Tolga Aytore.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε τον Σεπτέμβριο την Άγκυρα με κυρώσεις κατά την επόμενη σύνοδό του, η οποία αρχίζει την Τρίτη, εάν δεν αφεθεί ελεύθερος μέχρι τότε. Η Τουρκία θα είναι η δεύτερη χώρα που θα υποβληθεί σε «διαδικασία επί παραβάσει». Μέχρι σήμερα μόνο η Ρωσία έχει ανασταλεί στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, από το 2017 έως το 2019. «Είναι λυπηρό, πραγματικά δεν ξέρω τι σκέφτεται (η κυβέρνηση)», δήλωσε στο AFP διπλωμάτης που ήταν παρών στο δικαστήριο την Παρασκευή, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είναι η τελευταία τους ευκαιρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η σύζυγός του, βουλευτές της αντιπολίτευσης και διπλωμάτες από τις δέκα πρεσβείες που εμπλέκονται στην αντιπαράθεση με τον Ερντογάν βρίσκονταν στην κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα στην Κωνσταντινούπολη. Στην πλατεία έξω από το δικαστήριο είχαν αναπτυχθεί δεκάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και οχήματα με αντλίες νερού.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει πως μια ενδεχόμενη εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με την Άγκυρα, περιλαμβανομένης της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης, εξαρτάται από την πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ καλούν σε άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη διολίσθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθερίων στην Τουρκία, εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για τη χρονική παράταση της κράτησης του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πολιτικών, επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους. Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδεις για κάθε υγιή δημοκρατία. Οι ΗΠΑ καλούν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον (Οσμάν) Καβαλά».

Οι απατηλές κατηγορίες εναντίον του, η συνεχιζόμενη κράτηση του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης, μεταξύ άλλων μέσω της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν το σεβασμό για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να οδηγήσει την υπόθεση σε μια γρήγορη και δίκαιη επίλυση»

Προτρέπει επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ για άνευ όρων απελευθέρωση και να εξασφαλίσει μια δίκαιη, διαφανή, ταχεία επίλυση της υπόθεσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL