Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
H ντροπή ενός εφησυχασμένου κόσμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H ντροπή ενός εφησυχασμένου κόσμου

ΠΕΙΝΑ

Υεμένη, Αιθιοπία, Αφγανιστάν. Οι "ξεχασμένοι" απ’ τους πολλούς και τα μεγάλα κέντρα αποφάσεων διαφυλετικοί, εθνοτικοί, τοπικοί πόλεμοι συνεχίζονται σιωπηλά. Οι εμπόλεμες περιοχές είναι χαμηλού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, έτσι η αδιαφορία των παγκόσμιων παικτών και των ισχυρών οικονομικών παραγόντων αφήνει τη φωτιά να σιγοκαίει. Τα τραύματα μετατρέπονται σε ανοιχτές πληγές. Η πείνα είναι η χειρότερη απ’ όλες μετά τον θάνατο.

Στην Υεμένη, τη χώρα - πειραματόζωο του "πολέμου δι’ αντιπροσώπων" Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, οι άνθρωποι λιμοκτονούν εδώ και χρόνια. Οι υποσιτισμένοι είναι ήδη εκατομμύρια. Τα πλέον ανυπεράσπιστα θύματα της τραγωδίας είναι τα παιδιά. Οι εικόνες των σκελετωμένων κορμιών τους, που κείτονται ανήμπορα στα κρεβάτια των νοσοκομείων δίπλα στις μανάδες τους υπομένοντας καρτερικά τη μοίρα, έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου πολλές φορές, αλλά οι ποδηγέτες του παγκόσμιου συστήματος δεν δείχνουν να συγκινούνται.

Προεκλογικά ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί ότι θα έβαζε τέλος στην "ανοχή" της Αμερικής στην εμπλοκή του Ριάντ στον υεμενικό εμφύλιο, αλλά τα λόγια έμειναν λόγια. Προέχουν οι καλές σχέσεις μ’ έναν απ' τους καλύτερους και σταθερότερους πελάτες της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας. Αυτό βέβαια είναι μια άλλη συζήτηση...

Υεμένη

Το επείγον τώρα είναι να βρεθούν αμέσως τα χρήματα για να τραφούν οι πεινασμένοι αυτού του πολέμου, καθώς τα λιγοστά αποθέματα μπορεί να εξαντληθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ο ΟΗΕ ζητάει επειγόντως από τους δωρητές να προσφέρουν περισσότερα για να αποφευχθεί ένας γενικευμένος λιμός στη ρημαγμένη χώρα.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίζλεϊ δεν μασάει τα λόγια του όταν λέει ότι το πρώτο μισό του 2022 θα είναι "άγριο" για την Υεμένη. Επτά χρόνια αδυσώπητου πολέμου ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση και τους σιίτες αντάρτες της φυλής Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν μετατρέψει μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου σε σωρούς ερειπίων.

Ο πόλεμος, η οικονομική κατάρρευση και το εμπάργκο που έχει επιβάλει ο υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμός κατά των Χούθι στις εισαγωγές προϊόντων σε περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις τους έχουν προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση σε παγκόσμια κλίμακα, με 16 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

Είναι τέτοιο το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής ώστε το 80% των 30 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης εξαρτάται από κάποιας μορφής βοήθεια για να επιβιώσει. Σύμφωνα με τη UNICEF τέσσερα στα πέντε παιδιά έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, ενώ 400.000 πάσχουν από οξύ υποσιτισμό.

Οι προσπάθειες του ΟΗΕ να κηρυχθεί εκεχειρία ώστε να αρθεί το μπλόκο των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους για να φτάσουν τρόφιμα στους λιμοκτονούντες έχουν βαλτώσει. Ακόμη χειρότερα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κλιμακωθεί οι συγκρούσεις στις επαρχίες Μάριμπ και Σάμπουα, που είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους, εμποδίζοντας τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας.

"Τα χρήματα τελειώνουν σε λίγες εβδομάδες. Δεν βλέπω πώς θα αποφύγουμε έναν λιμό βιβλικών διαστάσεων χωρίς τη μαζική εισροή δολαρίων" προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ο επικεφαλής του WFP.

Αιθιοπία

Όχι πολύ μακριά, στην απέναντι πλευρά του κόλπου του  Άντεν, στην Αιθιοπία, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.  Ένα παρόμοιο σκηνικό άγριου και αιματηρού εμφυλίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην εξεγερμένη επαρχία Τιγκράι, έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους. Από τους πρόχειρους καταυλισμούς και τις στερήσεις, θύματα σήμερα της πείνας.

Οι αντάρτες του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης, πρώην σύμμαχοι της κυβέρνησης της Αντίς Αμπέμπα, που ήρθαν σε ρήξη μαζί της πέρσι, δεν το βάζουν κάτω. Παρά τον ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό και τους ακατάπαυστους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της πρωτεύουσας της επαρχίας Μεκέλε, συνεχίζουν να αντιστέκονται. Χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης το τελευταίο διάστημα έχει "απωθήσει" τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.  Όλο και λιγότερα τρόφιμα φτάνουν στους καταυλισμούς. Ο λιμός εξαπλώνεται. "Σιωπηλή σφαγή" τον χαρακτηρίζει ο δρ Χαγελόμ Κεμπέντε του νοσοκομείου  Άιντερ του Μεκέλε. "Βλέπεις ανθρώπους στην αγκαλιά του θανάτου, αλλά δεν πεθαίνουν αμέσως, παίρνει χρόνο, χειρότερα κι απ’ τον θάνατο από σφαίρα" λέει χαρακτηριστικά.

Στην τραγωδία ήρθε να προστεθεί τώρα η έλλειψη καυσίμων στην εμπόλεμη περιοχή, που ανάγκασε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τη διανομή τροφίμων. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, από τις 6 ως τις 13 Οκτωβρίου έλαβαν επισιτιστική βοήθεια 52.000 άνθρωποι, δηλαδή μόλις των 1% των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων του Τιγκράι που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να επιβιώσουν.  Όλος ο πληθυσμός του Τιγκράι είναι περίπου 7 εκατομμύρια.

Θάνατοι από πείνα έχουν καταγραφεί τελευταία σε πολλές περιοχές της επαρχίας, αποκαλύπτουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των παιδιών που μπήκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα οξέος υποσιτισμού το διάστημα Φεβρουαρίου - Αυγούστου διπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Περίπου το 2,5% των παιδιών που έχουν εξεταστεί από γιατρούς βρέθηκαν να πάσχουν από οξύ υποσιτισμό.

Αφγανιστάν

Στο πολύπαθο Αφγανιστάν η απειλή του λιμού είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Ο πόλεμος, η κατάρρευση της χρηματοδοτούμενης από τους Αμερικανούς κυβέρνησης, η επάνοδος των Ταλιμπάν, η ξηρασία. Το δράμα δεν άργησε να ξεδιπλωθεί. Γονείς πουλάνε τα παιδιά τους για να μην πεθάνει η υπόλοιπη οικογένεια από την πείνα...

Στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και στα χωριά του δυτικού Αφγανιστάν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου συνάντησαν και μίλησαν με δεκαπέντε οικογένειες που για να επιβιώσουν αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα κοριτσάκια τους για ποσά που κυμαίνονται από 550 έως 4.000 δολάρια.

Η οικογένεια της 25χρονης Σαμπέχρεχ παίρνει βερεσέ τρόφιμα από ένα μπακάλικο. Ο ιδιοκτήτης του τους απείλησε ότι θα τους "βάλει φυλακή" αν δεν τον πληρώσουν. Για να εξοφλήσει τα χρέη της η οικογένεια πούλησε την τρίχρονη κόρη της, την Ζακέρεχ, που θα "παντρευτεί" τον τεσσάρων ετών Ζαμπίουλαχ, τον γιο του μπακάλη.

Η μικρή δεν έχει καταλάβει τίποτε, αφού ο πατέρας του μελλοντικού συζύγου της θέλει να περιμένει πρώτα να μεγαλώσει για να την πάρει στην οικογένειά του. "Δεν είμαι χαρούμενη που το κάναμε αυτό, αλλά δεν έχουμε τίποτα να φάμε. (...) Αν αυτό συνεχιστεί, θα πρέπει να πουλήσουμε και την κόρη μας που είναι τριών μηνών" λέει με απόγνωση η Σαμπέχρεχ.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί:  Ένας σκληρός χειμώνας περιμένει τους Αφγανούς. Σχεδόν 23 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα των συνολικά 39 εκατ. -αύξηση 35% σε σύγκριση με πέρσι- θα αντιμετωπίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα το φάσμα της πείνας λόγω του πολέμου, της ξηρασίας, της οικονομικής κατάρρευσης.

"Βρισκόμαστε σε αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή" προειδοποιεί σε δραματικό τόνο ο Μπίσλεϊ του WFP. "Το Αφγανιστάν συγκαταλέγεται στις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος -αν δεν είναι ήδη η χειρότερη. Αυτόν τον χειμώνα εκατομμύρια Αφγανοί θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ μετανάστευσης και πείνας"...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL