Facebook / Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε ακρόαση τη Χάουγκεν

Facebook / Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε ακρόαση τη Χάουγκεν

Τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν σήμερα να καλέσουν στις 8 Νοεμβρίου σε δημόσια ακρόαση την πρώην υπάλληλο και καταγγέλλουσα του Facebook Φράνσις Χάουγκεν. Η δημόσια ακρόαση θα έχει θέμα «Οι μαρτυρίες των πληροφοριοδοτών για τον αρνητικό αντίκτυπο των προϊόντων των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στους χρήστες». Ωστόσο η Φράνσις Χάουγκεν, δεν έχει απαντήσει ακόμη θετικά στην πρόσκληση

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να ζητήσουν από την πρώην υπάλληλο του Facebook, η οποία κατηγόρησε την εταιρεία ότι δεν κάνει αρκετά για να μετριάσει τις βλάβες που γίνονται στην πλατφόρμα της, να παρουσιάσει τα ευρήματά της στο Κοινοβούλιο, όπου οι νομοθέτες εργάζονται επί του παρόντος πάνω σε ένα νομοσχέδιο για τη συγκράτηση του περιεχομένου, γνωστό ως Digital Services Act.  Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την διακοπή που σημειώθηκε στο Facebook, Instagram και Whats up αλλά και την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής κυβερνοασφάλειας και κυβερνοάμυνας

Την περασμένη βδομάδα η Φράνσις Χάουγκεν είχε αποκαλύψει στην αμερικανική γερουσία, με βάσει δεκάδες χιλιάδες έγγραφα από το εσωτερικό σύστημα της εταιρείας, πως ο τεχνολογικός γίγαντας του Facebook τοποθετεί το κέρδος του πάνω από το δημόσιο καλό. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το Facebook μεταξύ άλλων αν και γνώριζε ότι τα προϊόντα του βλάπτουν την ψυχική υγεία των εφήβων, αρνήθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές που θα έκαναν το περιεχόμενο της κύριας πλατφόρμας του λιγότερο διχαστικό.

Η Χάουγκεν είναι η κύρια πηγή για μια σειρά άρθρων σχετικά με την εταιρεία, που δημοσιεύθηκαν από τη Wall Street Journal, τα οποία υποδηλώνουν ότι το Facebook προώθησε εν γνώσει του προϊόντα που επέτρεψαν την εμπορία ανθρώπων και έβλαψαν την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι εργασίες για τη ρύθμιση των πλατφορμών, αφού η ασφάλεια στο διαδίκτυο συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της τρέχουσας νομοθετικής εργασίας στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών. Οι ευρωβουλευτές εργάζονται πάνω στην Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών, η οποία θα αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook, να πατάξουν το παράνομο περιεχόμενο, να αντιμετωπίσουν συστημικά ζητήματα στις πλατφόρμες τους, όπως η παραπληροφόρηση, να αναθεωρήσουν τους αλγόριθμους περιεχομένου και διαφήμισης και να ανοίξουν τα δεδομένα τους στις ρυθμιστικές αρχές και τους ερευνητές. Η  Χάουγκεν έχει έρθει ήδη σε επαφή και με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή έχουν προγραμματίσει να ψηφίσουν τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές και υπηρεσίες στις 8 Νοεμβρίου. Με τον Νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να καταπολεμήσει την ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, αντιμετωπίζοντας επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να πουλήσουν περισσότερη διαφήμιση, ακόμη και αν αυτό έχει βλαβερές συνέπειες για την κοινωνία.  Ήδη έχουν κατατεθεί στην επιτροπή συνολικά 2297 τροπολογίες για τις ψηφιακές υπηρεσίες και 1199 για τις ψηφιακές αγορές.

Το σχέδιο συμβιβαστικών τροπολογιών θα εξεταστεί στις 27-28 Οκτωβρίου και η ψηφοφορία στην επιτροπή έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου. Η εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου.

Αντιμέτωπο με εκτεταμένες αντιδράσεις, το Facebook προσφέρθηκε την Κυριακή να προβεί σε αλλαγές που θα προστατεύουν τους εφήβους από το περιεχόμενο της εφαρμογής του Instagram που «μπορεί να μην ευνοεί την ευημερία τους» και να ενθαρρύνει τους χρήστες να «κάνουν ένα διάλειμμα» ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη χρήση της εφαρμογής.

Η Χάουγκεν έχει επίσης προγραμματιστεί να καταθέσει στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 25 Οκτωβρίου.