Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.9°C21.8°C
1 BF 78%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.8°C
0 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C21.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.6°C20.8°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C15.9°C
0 BF 94%
Γερμανία / Παζλ με πολλές λύσεις ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Παζλ με πολλές λύσεις ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΠΑΕΡΜΠΟΚ ΣΟΛΤΣ ΛΙΝΤΝΕΡ
EPA/CLEMENS BILAN

Οι πρώτες αντιδράσεις των ηγετών των γερμανικών κομμάτων μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, όπου οι Σοσιαλιστές επικράτησαν με 25,7% έναντι των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών που έμειναν στο 24,1%, ήταν ενδεικτικές περισσότερο της τακτικής που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα της αναζήτησης συνεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Όλαφ Σολτς του SPD έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, ενώ ο Άρμιν Λάσετ του CDU/SCU ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με αυτό το αποτέλεσμα στην συντηρητική παράταξη.

 

Ωστόσο, είναι πιθανώς πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα όλων των υπολοίπων. Η ισχυρή θέση των Πράσινων με 14,8% δεν αρκεί από μόνη της να δώσει την πλειοψηφία σε μία συνεργασία με το SPD, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να προκύψει ούτε με την προσθήκη της Αριστεράς, καθώς το Die Linke κατέγραψε μία κακή επίδοση με 4,9%, παρά τις σημαντικά πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος. Οι Χριστιανοδημοκράτες παρά το πλήγμα στο δικό τους κύρος, καθώς κατέγραψαν την χαμηλότερη ιστορικά επίδοσή τους, είδαν με ικανοποίηση τους Φιλελεύθερους να ενισχύονται σημαντικά, καθώς το FDP συγκέντρωσε το 11,5% των ψήφων.

Kανείς από τους δύο «μεγάλους» δεν διανοείται ότι μπορεί στη Γερμανία να υπάρχει «σοβαρό AfD» (το AfD επίσης υποχώρησε, στο 10,3%) για να μπει η ακροδεξιά σε κυβέρνηση, τα σενάρια συγκρότησης κυβέρνησης πλειοψηφίας τουλάχιστον 368 εδρών (η Bundestag έχει 735 έδρες) μειώθηκαν σε πέντε από τα έξι αρχικά:

  • 416 έδρες από μία συνεργασία SPD, Φιλελεύθερων και Πράσινων - ο «Φωτεινός σηματοδότης» (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο)
  • 520 έδρες από προσθήκη των Πράσινων σε έναν ευρύ συνασπισμό SPD και CDU/CSU - η λεγόμενη «Κένυα» λόγω της σημαίας της χώρας (κόκκινο, μαύρο, πράσινο)
  • 494 έδρες από προσθήκη των Φιλελεύθερων σε έναν ευρύ συνασπισμό SPD και CDU/CSU - η «γερμανική» εκδοχή (κόκκινο, μαύρο, κίτρινο)
  • 402 έδρες από μία απλή επανάληψη του ευρέως συνασπισμού SPD και CDU/CSU
  • 406 έδρες με μία συμμαχία «Τζαμάικα» μεταξύ CDU/CSU, Πράσινων και Φιλελεύθερων, και πάλι με βάση τη σημαία της χώρας (μαύρο, πράσινο, κίτρινο)
  • Αντίθετα, δεν προκύπτει αυτοδυναμία σε έναν σχηματισμό που δημοσκοπικά εμφανιζόταν ως πιθανός, καθώς περιορίζεται σε 363 έδρες μία συνεργασία SPD, Πράσινων και Die Linke - το «Κόκκινο-Πράσινο-Κόκκινο»

Οι πολιτικοί σχεδιασμοί των κομματικών επιτελείων SPD και CDU/CSU δεν αφορούν μόνο την ίδια την άμεση παραμονή στην εξουσία, αλλά και την αποφυγή απωλειών προς τους «συμμάχους». Έτσι, οι συντηρητικοί δικαιολογημένα βλέπουν με δυσπιστία τους Φιλελεύθερους, όπως και οι Σοσιαλιστές τους Πράσινους. Αναλυτές σχολιάζουν ότι δεν είναι πλέον απίθανη η διεύρυνση και όχι η εγκατάλειψη του «ευρέως σχηματισμού», με το ερώτημα να είναι αν σε αυτόν θα προστεθούν οι Φιλελεύθεροι ή οι Πράσινοι. Σε κάθε περίπτωση, η δυναμική της ανόδου καταγράφεται στα περισσότερα τοπικά ποσοστά για SPD και Πράσινους, ενώ οι απώλειες για CDU/CSU, AfD και Die Linke.

Προς το παρόν, το FPD και οι Φιλελεύθεροι θεωρούνται αυτοί που θα καθορίσουν με την στάση τους το μέλλον των διαπραγματεύσεων, παρότι ήρθαν τέταρτοι πίσω από τους Πράσινους. Και αυτό γιατί είναι ευκολότερο και για τους ίδιους και για τον πιθανό συνεργάτη τους σε μία κυβέρνηση να ενσωματώσουν την δική τους ατζέντα με κάποιες «υποχωρήσεις», από ότι είναι για τους Πράσινους που ζητούν πολύ πιο βαθιές τομές σε θέματα που άπτονται της γερμανικής βιομηχανίας και κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι Φιλελεύθεροι έχουν ήδη μακρά κυβερνητική συνεργασία με το CDU/CSU σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και με SPD και Πράσινους σε επίπεδο κρατιδίων. Οπότε, όλα τα σενάρια μοιάζουν ανοιχτά.

Η αίσθηση ότι δεν υπάρχει άμεση λύση που υπάρχει μεταξύ των Γερμανών αναλυτών και πολιτικών συντακτών αποδίδεται ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τρόπο, με το σχόλιο-ανέκδοτο ότι «με ενδιαφέρον αναμένεται το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα της Μέρκελ για το 2022»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL