Αφγανιστάν / Η εκκένωση μετατρέπεται σε απόδραση από την Καμπούλ

Αφγανιστάν / Η εκκένωση μετατρέπεται σε απόδραση από την Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι θα διακόψουν την πρόσβαση των Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και το έκαναν. Από τα δύο σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν, σχεδόν πέντε χιλιόμετρα βόρεια και νότια από το αεροδρόμιο, περνούν μόνοι οι ξένοι πολίτες ή αυτοί που έχουν βίζα ή πρόσκληση από τις ΗΠΑ ή κάποια χώρα του ΝΑΤΟ.

Μέσα στο αεροδρόμιο οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, φαίνεται να κάνουν αγώνα δρόμου για να αποδράσουν πριν από τους Αμερικανούς, παρότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν έως το τελευταίο λεπτό του μήνα».

Με πιο απλά λόγια, οι εκκενώσεις των Ευρωπαίων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, διότι οι ΗΠΑ χρειάζονται δύο με τρεις ημέρες για να απομακρύνουν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό τους. Οι περισσότερες συμμαχικές κυβερνήσεις φαίνεται να θέλουν να εγκαταλείψουν την Καμπούλ τουλάχιστον μια ημέρα πριν αρχίσει η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Αργοπορημένος Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του, που καθυστέρησε αρκετές ώρες, για να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη γιατί δεν ζήτησε παράταση από τους Ταλιμπάν για την εκκένωση του αεροδρομίου, έχοντας λάβει το τελεσίγραφό τους και από τον διευθυντή της CIA, τόνισε ότι η αποχώρηση στα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας της «μεγεθυνόμενης» απειλής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους κατά Αφγανών και ξένων πολιτών.

Επανέλαβε στην ουσία την επιχειρηματολογία του προς τους υπόλοιπους ηγέτες των G7 και κυρίως αυτούς που πίεζαν για παράταση, με άξονα τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Γυναίκες και τρομοκρατία

Ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες των G7 δεν παρέλειψαν να προειδοποιήσουν τους Ταλιμπάν «να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη δέσμευση του Αφγανιστάν στο θέμα της προστασίας από την τρομοκρατία» και «της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, κυρίως των γυναικών».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι πάντως διέψευσε τις πιο αισιόδοξες δηλώσεις του Μπάιντεν σχετικά με την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα καθιστώντας εμφανείς τις διαφορές ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους στρατιωτικούς και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Ο διάλογος με τους Ταλιμπάν πρέπει να συνεχιστεί» για να διασφαλιστούν σίγουροι διάδρομοι και να διασωθούν οι κατακτήσεις των Αφγανών» τόνισε χθες στην τελευταία της ίσως ομιλία από το βήμα της γερμανικής Βουλής ως καγκελαρίου η  Άνγκελα Μέρκελ, δίνοντας την αίσθηση μιας προπαγανδιστικής ρητορικής παρά μιας πραγματιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης από τη δασκάλα της realpolitik.

Οι μόνοι προς στιγμή που φαίνεται να διατηρούν τις καλύτερες επαφές με τους Ταλιμπάν είναι οι Κινέζοι, όπως έδειξε η συνάντηση του πρεσβευτή τους με εκπροσώπους τους την Τρίτη, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι καταβάλλει προσπάθειες σύγκλισης των G20 για την εμπλοκή της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών στη διαχείριση της κρίσης μετά την αποχώρηση και του τελευταίου Αμερικανού πεζοναύτη από την Καμπούλ.

Οι γείτονες του Αφγανιστάν έχουν κλείσει ήδη τα σύνορά τους αποτρέποντας όσους σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα με τα πόδια, ενώ το Πακιστάν, διατηρώντας ακόμη ανοιχτά τα σύνορά του, ζητάει βίζα από τους Αφγανούς.

Η Ε.Ε. φαίνεται ότι προσανατολίζεται να μετατρέψει το Ιράν και το Πακιστάν σε βάσεις των Αφγανών μεταναστών και προσφύγων έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, όπως διαφάνηκε από την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη συνεδρίαση των G7.

Πάλι με την Κίνα

Από το Βιετνάμ η Κάμαλα Χάρις εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Κίνας καθιστώντας εμφανείς τις γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται, προσφέροντας κάτω από το άγαλμα του Χο Τσι Μινχ στήριξη στο Βιετνάμ εναντίον της επιθετικής πολιτικής της Κίνας στις θαλάσσιες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, υποσχόμενη «μια ισχυρή αμερικανική παρουσία στη Θάλασσα της Κίνας» για να περιοριστεί το Πεκίνο, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται ότι περισσεύει στρατός από την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Ζει και βασιλεύει

«Μείνετε στο Μεξικό». Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ «Μείνετε στο Μεξικό» και αποφάσισε ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να περιμένουν στο Μεξικό μέχρι την ημερομηνία που εξετάζονται οι υποθέσεις τους από τα ειδικά δικαστήρια αρμόδια για μεταναστευτικές υποθέσεις.

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει την αναστολή του προγράμματος του Τραμπ με την επωνυμία «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών» από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων δεκάδες χιλιάδες Μεξικανοί και Λατινοαμερικανοί περίμεναν μια απάντηση. Τα τρία από τα μέλη της συντηρητικής πλειοψηφίας (6-3) του Ανώτατου Δικαστηρίου διορίστηκαν από τον τέως Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ρωσία και Κίνα προειδοποιούν ΗΠΑ και Ταλιμπάν

Ο Πούτιν τόνισε στον Σι Τζινπίνγκ ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Πεκίνο για «να αποτρέψουν τις ξένες δυνάμεις από το να επεμβαίνουν και να καταστρέφουν το Αφγανιστάν» 

O  Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν χθες να ενισχύουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των απειλών της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών από το Αφγανιστάν και να αποτραπεί η επέκταση της αστάθειας στην περιοχή με την όσο γίνεται ταχύτερη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν. Προηγουμένως ο Ρώσος Πρόεδρος, από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα πήρε τα μαθήματά της από την επέμβαση της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν και ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, αλλά δεν πρόκειται να αναπτύξει ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν για να συμμετάσχει σε μια «διένεξη όλων εναντίον όλων».

Απαντώντας στην πράξη στη Σύνοδο των ηγετών της G7 και προειδοποιώντας τους Ταλιμπάν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας υιοθέτησαν το τελεσίγραφο της Καμπούλ για την τήρηση της συμφωνίας εκκένωσής της έως την 31η Αυγούστου και τη διακοπή της αποχώρησης Αφγανών πολιτών, ενώ δεν παρέλειψαν να στείλουν και ένα μήνυμα στον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας τη θέση τους για μη επέμβαση και τον σεβασμό της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τη «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου, ο Β. Πούτιν τόνισε στον Πρόεδρο της Κίνας ότι κατανοεί τις θέσεις και τα συμφέροντα της Κίνας στο Αφγανιστάν και είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Πεκίνο για «να αποτρέψουν τις ξένες δυνάμεις από το να επεμβαίνουν και να καταστρέφουν το Αφγανιστάν». Ο Κινέζος Πρόεδρος, από την πλευρά του, προέτρεψε όλα τα κόμματα στο Αφγανιστάν να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικό πλαίσιο, να υιοθετήσουν μετριοπαθείς, σταθερές πολιτικές και να κόψουν τους δεσμούς με όλες τις τρομοκρατικές ομάδες. Η Ρωσία εξάλλου δεν έχει κρύψει ποτέ ότι το Αφγανιστάν αποτελεί τρομοκρατική απειλή εξαιτίας της παρουσίας στελεχών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ.