Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Σαλίμα Μαζάρι / «Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο: Ντροπή σας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαλίμα Μαζάρι / «Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο: Ντροπή σας»

Σαλίμα Μαζάρι

Με την ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, που άφησαν πλήρως εκτεθειμένο τον αφγανικό λαό, ήρθε στο προσκήνιο ο αγώνας των γυναικών στο Αφγανιστάν για ανθρώπινα δικαιώματα, η αγωνία τους για ένα μέλλον έξω από τον μόνιμο εγκλεισμό στα σπίτια τους και ο φόβος μην επιστρέψει η αιώνια καταδίκη που τους επιφυλάσσει ο ισλαμικός νόμος (σαρία).

Για να γίνουν κατανοητές, όμως, οι κατακτήσεις των ηρωικών Αφγανών γυναικών, αλλά και η σημερινή τους κραυγή αγωνίας, πρέπει να δούμε από πού ξεκίνησαν. Τι είχαν εφαρμόσει οι Ταλιμπάν κατά την προηγούμενη διακυβέρνησή τους.

Απαγόρευαν την έξοδο των γυναικών από το σπίτι, παρά μόνο με συνοδεία αρσενικού. Σφράγιζαν ακόμα και τα παράθυρα για να μηn βλέπουν έξω. Απαγόρευσαν την εκπαίδευση και την εργασία των γυναικών (εκτός από επαγγέλματα υγείας). Τις υποχρέωσαν να φορούν μπούργκα εξαφανίζοντάς τις και ως παρουσίες από τον δημόσιο χώρο. Επιπλέον, επειδή δεν εργάζονταν, δεν είχαν κανέναν τρόπο να επιβιώσουν. Απαγορεύτηκαν πλήρως τα γυναικεία κινήματα. Οι Ταλιμπάν απήγαν, βίαζαν και εξέδιδαν γυναίκες, ενώ τις πουλούσαν για σκλάβες του σεξ τροφοδοτώντας το εμπόριο γυναικών και το trafficking.

Στα είκοσι χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση τους, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν πέτυχαν να μην υποχρεώνονται να φορούν μπούργκα, να σπουδάζουν, να πολιτεύονται, να εργάζονται, να αθλούνται, το κυριότερο όμως να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους. Δεν το λες και λίγο, αλλά ο τρόμος και ο σκοταδισμός επέστρεψαν. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν αμνηστία και κάλεσαν τις γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, ωστόσο ποιος τους πιστεύει;

Η Σαλίμα Μαζάρι είναι μία από τις τρεις γυναίκες περιφερειάρχισσες στο Αφγανιστάν, αιχμάλωτη πλέον των Ταλιμπάν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι έχει εκτελεστεί (σύμφωνα με τα ινδικά μέσα). Γεννήθηκε στο Ιράν το 1980. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ανέλαβε θέσεις σε πανεπιστήμια και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Αποφάσισε όμως να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της.

"Αρχικά, ανησυχούσα ότι ως γυναίκα κυβερνήτης μπορεί να υφίσταμαι διακρίσεις, αλλά οι άνθρωποι με εξέπληξαν" λέει. "Την ημέρα που με υποδέχτηκαν επίσημα στο Τσαρκίντ ως κυβερνήτη της Περιφέρειας συγκλονίστηκα από την υποστήριξη".

Η Μαζάρι πολέμησε εναντίον της διαφθοράς της αφγανικής γραφειοκρατίας. Διαπραγματευόταν με τους Ταλιμπάν για να σώσει τη σοδειά και τις περιουσίες του λαού (36.000 άνθρωποι) της περιοχής, αλλά τα αιτήματά της απορρίπτονταν. Ζητούσε από την κυβέρνηση πόρους και οπλισμό, αλλά δεν εισακουγόταν.

Περιγράφοντας τη δουλειά της, που περιλαμβάνει και τη στρατιωτική ηγεσία, λέει: "Μερικές φορές βρίσκομαι στο γραφείο και άλλες φορές πρέπει να πάρω ένα όπλο και να συμμετάσχω στη μάχη". Συχνά είχε γίνει στόχος των Ταλιμπάν και είχε επιβιώσει από αρκετές ενέδρες. «Δεν φοβάμαι» λέει. «Πιστεύω στο κράτος δικαίου στο Αφγανιστάν».

Αν έχει κάποιος/α απορία για το αν θα επιδείξουν ανθρώπινο πρόσωπο οι Ταλιμπάν αυτή τη φορά, η Μαζάρι δεν έχει: «Δεν θα υπάρχει χώρος για γυναίκες. (...) Στις επαρχίες που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν καμία γυναίκα δεν υπάρχει πλέον εκεί, ούτε στις πόλεις. Είναι όλες φυλακισμένες στα σπίτια τους».

Ούτε η ιδρύτρια του Αφγανικού Δικτύου Γυναικών Mahbooba Seraj -που παραμένει στο Αφγανιστάν για να προστατέψει τις γυναίκες που είναι στην ευθύνη της- έχει: «Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο: Ντροπή σας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL