Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Συρία / Διπλωματικό εργαλείο η πείνα εκατομμυρίων στις περιοχές των ανταρτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία / Διπλωματικό εργαλείο η πείνα εκατομμυρίων στις περιοχές των ανταρτών

ΣΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
EPA/SYRIAN ARAB RED CRESCENT

Εκατομμύρια κάτοικοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι, είτε ως κάτοικοι είτε ως πρόσφυγες, στις περιοχές που απέμειναν υπό έλεγχο αντικαθεστωτικών μετά την αντεπίθεση των δυνάμεων του Άσαντ με την ρωσική υποστήριξη, εξαρτώνται απολύτως από την ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων αλλά και φαρμάκων και άλλων αγαθών στην βορειοδυτική Συρία. Επί του παρόντος, αυτή η παροχή βοήθειας γίνεται με έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω Τουρκίας. Υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι μηνιαίως περίπου 1.000 φορτηγά περνούν τον διασυνοριακό σταθμό στο Μπαμπ αλ Χάουα, με τρόφιμα, φάρμακα (μεταξύ τους εμβόλια κατά της covid-19), για να υποστηρίξουν περίπου 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν επεκταθεί χρονικά η επιχείρηση διασυνοριακής αποστολής βοήθειας στη Συρία, η περιοχή που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς που μάχονται την κυβέρνηση Άσαντ στη Δαμασκό, απειλείται με ανθρωπιστική καταστροφή. Η απόφαση για την τρέχουσα επιχείρηση που γίνεται μέσω των συνόρων με την Τουρκία «εκπνέει» τον Ιούλιο. Κατά τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάγιερ, απαιτείται επέκταση κατά τουλάχιστον 12 μήνες, με μία αποτυχία θα αποδυναμώνει πλήρως την τρέχουσα διαδικασία και να φέρνει την βορειοδυτική Συρία μπροστά στο φάσμα μίας ακόμη ανθρωπιστικής καταστροφής.

Την ίδια στιγμή, η ξηρασία που πλήττει την Συρία εμποδίζει ακόμη και την καλλιέργεια, τόσο στις περιοχές των ανταρτών όσο και ευρύτερα.

Η υπόθεση της χρονικής επέκτασης αυτής της παροχής βοήθειας είναι ήδη εμφανές ότι μπορεί να γίνει αντικείμενο διπλωματικής σύγκρουσης στον ΟΗΕ. Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο, που έχει μπλοκάρει και στο παρελθόν διασυνοριακές επιχειρήσεις σε σχέση με την Συρία, υποστηρίζει ότι πλέον αυτή η βοήθεια πρέπει να αποστέλλεται μέσω της Δαμασκού, καθώς η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα έχει σταθεροποιηθεί και η κυβέρνηση Άσαντ επανεξελέξη πρόσφατα. Μία απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο από τα μόνιμα μέλη (πλην της Ρωσίας είναι ακόμη οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα).

Από την πλευρά της η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το «χαρτί» του κρίσιμου ρόλου της στην περιοχή, τόσο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και για την ανάσχεση του κύματος προσφύγων στην Ευρώπη. Σαν «αντάλλαγμα» συνεχίζει να κατέχει περιοχές που πριν ήταν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από τις αρχές του Ιουνίου έχουν κλιμακωθεί ξανά οι βομβαρδισμοί περιοχών των ανταρτών στην νότια μεθόριο με αυτές που ελέγχουν οι δυνάμεις του Άσαντ.

ΣΥΡΙΑ ΧΑΡΤΗΣ liveuamap
liveuamap

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL