Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κίνα / Γιατί οι Γάλλοι (και όχι μόνο) ανησυχούν για τον αντιδραστήρα στην Ταϊσάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα / Γιατί οι Γάλλοι (και όχι μόνο) ανησυχούν για τον αντιδραστήρα στην Ταϊσάν

ΚΙΝΑ ΤΑΪΣΑΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
Wikipedia

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της EDF για την αποκάλυψη του CNN ότι η μητρική της Framatome έσπευσε να επικοινωνήσει με τις αμερικανικές Αρχές σε σχέση με διαρροή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ταϊσάν στην νότια Κίνα. Πίσω από την Framatome που ελέγχει το 30% της σχετικής κοινοπραξίας βρίσκεται η μητρική EDF που συνεργάστηκε με την China General Nuclear Power Group (που ελέγχει το 70%) για την δημιουργία και λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου.

https://twitter.com/AFP/status/1404370529910288385

Όπως γράφει το Reuters, η EDF ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για συγκέντρωση «ευγενών αερίων» στο πυρηνικό εργοστάσιο και έχει ζητήσει συνάντηση κλιμακίου της με αντίστοιχο της κινεζικής πλευράς για να αναθεωρήσουν τα δεδομένα που αφορούν την συγκεκριμένη μονάδα. Κατά την EDF, έχουν επηρεαστεί τα βασικά κυκλώματα του αντιδραστήρα Νο 1 της μονάδας της Ταϊσάν. Ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστική, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «γνωστό φαινόμενο, μελετημένο και προβλεπόμενο στην διαδικασία λειτουργίας αντιδραστήρων».

Το Reuters υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας, είναι ο πρώτος τρίτης γενιάς γαλλικού σχεδιασμού, επωνομαζόμενος «Εξελικτικός Ενεργειακός Αντιδραστήρας» (Evolutionary Power Reactor - EPR) που μπήκε σε λειτουργία. Η συγκεκριμένη τεχνολογία την ίδια ώρα εγκαθίσταται σε πυρηνικά εργοστάσια, παλιά και νέα, τόσο στη Γαλλία όσο και στη Φινλανδία και την Βρετανία.

https://twitter.com/AFP/status/1404355930809118720

Από την κινεζική πλευρά η θέση που προβάλλεται είναι ότι οι λειτουργίες του πυρηνικού εργοστασίου πληρούν τους κανόνες ασφαλείας και ότι αντίστοιχα ασφαλής είναι ο περιβάλλων χώρος.

«Ψάχνονται» εδώ και ημέρες κατά το CNN

Εδώ και μία εβδομάδα οι αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν μία αναφορά που κατατέθηκε από γαλλική εταιρεία που συνδιαχειρίζεται πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή της Ταΐσάν της Κίνας, λιγότερο από 100 χλμ. δυτικά του Μακάο και 150 χλμ. δυτικά του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με αυτή, όπως αποκαλύπτει με αποκλειστικό του θέμα το CNN, υπήρξε διαρροή που συνιστά «άμεση ραδιολογική απειλή». Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο του έτους στην περιοχή περιλαμβάνουν βροχοπτώσεις και σταθερούς νότιους ανέμους, κάτι που σημαίνει ότι σε ένα υποθετικό σενάριο διαρροής ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, αυτή θα εγκλωβιστεί στο έδαφος σε σημαντικό βαθμό και η υπόλοιπη θα κινηθεί προς την κινεζική ενδοχώρα.

https://twitter.com/cnnbrk/status/1404292017589473281

Όπως αναφέρεται, οι κινεζικές εποπτικές Αρχές προχώρησαν σε αύξηση των αποδεκτών ορίων ακτινοβολίας στην μονάδα και γύρω από αυτήν, ώστε να μην χρειαστεί να κλείσει, πάντα κατά την γαλλική εταιρεία. Την επιστολή της Framatome προς τις αμερικανικές Αρχές διαθέτει στη διάθεσή του το αμερικανικό δίκτυο.

To CNN υποστηρίζει ότι από τον Λευκό Οίκο και την διοίκηση Μπάιντεν εκτιμάται πως προς το παρόν η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο δεν βρίσκεται σε επίπεδο κρίσης και δεν υπάρχει σοβαρή απειλή ασφάλειας για τους εργαζόμενους εκεί. Σημειώνει παράλληλα το παράδοξο μία ξένη εταιρεία μονομερώς να απευθύνεται στις ΗΠΑ για βοήθεια, ενώ η κινεζική εταιρεία-συνιδιοκτήτης και συνδιαχειριστής του εργοστασίου δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ύπαρξη προβλήματος. Σε περίπτωση που η διαρροή συνεχιστεί ή/και επιδεινωθεί χωρίς να διορθωθεί, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε μία περίπλοκη διπλωματική κατάσταση, σημειώνει το CNN.

H Framatome απευθύνθηκε στις ΗΠΑ για να πάρει άδεια χρήσης αμερικανικής τεχνικής υποστήριξης. Και οι ΗΠΑ για τις συγκεκριμένες κατηγορίες τεχνογνωσίας έχουν μόνο δύο λόγους να τις διαθέσουν, με την μία να είναι η «άμεση ραδιολογική απειλή». Από την άλλη, εναπόκειται στην Κίνα να αποδεχθεί αρχικά το συμβάν και στη συνέχεια να αποφασίσει εάν θα κλείσει το εργοστάσιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται πρακτικά «μια ανάσα» από δύο από τις πιο σημαντικές οικονομικά περιοχές της Κίνας, το Μακάου και το Χονγκ Κονγκ, απέχοντας περίπου 100 και 150 χλμ. αντίστοιχα στα δυτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL