Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
7.0°C12.8°C
1 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
10 °C
7.8°C10.6°C
0 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
3.3°C6.0°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
8 °C
8.0°C8.9°C
2 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
5.0°C5.0°C
1 BF 81%
Ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας / Ο ιός εξαπλώνεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας / Ο ιός εξαπλώνεται

EPA

Η έφοδος των αφηνιασμένων φανατικών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου για να «σταματήσουν την κλοπή» και να «σώσουν την Αμερική» ενθουσίασε αρκετούς και εκτός Αμερικής, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: στη Γερμανία...

«Μάχονται μπροστά από το Καπιτώλιο για λογαριασμό όλων μας! Τι γενναίοι! Σας ευχαααααααριστούμε!» ήταν ένα από τα χιλιάδες μηνύματα που αναρτήθηκαν εκείνη την ημέρα από μέλη της γερμανικής ομάδας QPatrioten24 στην πλατφόρμα Telegram εκθειάζοντας τον όχλο. Προφανώς οι οπαδοί του τραμπισμού φύονται και στην Ευρώπη. Και μάλιστα σε μια χώρα όπου η ακροδεξιά ιδεολογία έχει βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν. Το ότι η Γερμανία είχε στοχοποιηθεί επανειλημμένα από τον μεγιστάνα πρώην Πρόεδρο μάλλον αποτελεί λεπτομέρεια.  Ή ίσως μια απόδειξη της πυγμής του απέναντι στο «κατεστημένο»...

Ένθερμοι υποστηρικτές του πρώην Προέδρου πλημμύρισαν την ομάδα με μηνύματα τυφλής υποστήριξης.  Όπως οι Αμερικανοί ομοϊδεάτες τους, επέμεναν ότι ο ιδεολογικός ηγέτης τους κέρδισε τις εκλογές, αλλά του έκλεψαν τη νίκη. Επομένως, δικαιούνταν να πάρει πίσω ό,τι του ανήκε την ημέρα που το Κογκρέσο ήταν έτοιμο να επισημοποιήσει τα αποτελέσματα των εκλογών, στις 6 Ιανουαρίου.

«Είναι αληθινοί πατριώτες, που δεν θα επιτρέψουν ποτέ να αλωθεί η χώρα τους» έγραψε ένα μέλος της QPatrioten24 για τον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της D.W., δημοσιογράφοι της οποίας ακολουθούν εδώ και μήνες τη συγκεκριμένη ομάδα στο Telegram. Κάποιος άλλος επέμενε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου ήταν μια «απάτη», ότι η νίκη του Μπάιντεν ήταν «πραξικόπημα», ότι πρέπει να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στην Αμερική και «να συλληφθούν και να φυλακιστούν όλοι οι προδότες, ακόμη και στη Γερμανία»...

Το γράμμα Q

Η QPatrioten24 έχει έντονη διαδικτυακή δραστηριότητα τον τελευταίο καιρό.  Όπου το γράμμα Q παραπέμπει φυσικά στη διαβόητη μητρική οργάνωση QAnon, την ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ μάχεται κατά του λεγόμενου «βαθέος κράτους», κατά της ελίτ των παιδεραστών, κατά των σκοτεινών εταιρειών και φυσικά κατά των μέσων ενημέρωσης που μεταδίδουν fake news. «Αυτός ο ανένδοτος πόλεμος θα κερδηθεί μια μέρα» διατείνονται οι οπαδοί της QAnon.

Κατά το ρεπορτάζ, το μεσημέρι της επομένης της εισβολής στο Καπιτώλιο αναρτήθηκε ηχητικό μήνυμα 17 λεπτών από έναν από τους διαχειριστές της QPatrioten24, όπου εν είδει πολιτικού μανιφέστου αναλύονται τα γεγονότα και η κατάσταση. Ο άντρας με το ψευδώνυμο Connectis, του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή στην D.W. (πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας real estate κοντά στο Βερολίνο), μιλούσε στα γερμανικά με ήρεμη και σταθερή φωνή.

Έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη εκλογική κλοπή στην ιστορία της ανθρωπότητας» και περιέγραψε λεπτομερώς την «τελική αναμέτρηση» και το «φινάλε» τής σύγκρουσης. Κατά τον Connectis, ο Μπάιντεν είναι ένας «εγκληματίας», που δεν θα γίνει ποτέ Πρόεδρος και θα φροντίσει γι’ αυτό όχι μόνο ο Τραμπ, «αλλά και άλλοι πατριώτες, από τον στρατό επίσης». Η ίδια φωνή επαναλαμβάνει ξανά και ξανά για την «προδοσία» που διαπράχθηκε σε βάρος του Τραμπ και για τα «συντριπτικά στοιχεία» που υπάρχουν κατά των αντιπάλων του. Κάτω από το ηχητικό κλιπ υπήρχε η λεζάντα με το ακρωνύμιο WWG1WGA (Where we go one, we go all - όπου πηγαίνει ένας, πηγαίνουμε όλοι), το σύνθημα των οπαδών της QAnon...

Παρ’ όλο που βρίσκεται στο περιθώριο της δραστήριας γερμανικής κοινότητας της QAnon στο Telegram, η QPatrioten24 είναι βαθιά ριζωμένη στην ευρύτερη κοινότητα της δεξιάς συνωμοσιολογίας στη Γερμανία.  Έως την περασμένη εβδομάδα η ομάδα είχε περισσότερα από 2.700 ενεργά μέλη και συνεχίζει να προσελκύει νέους οπαδούς.

Τα μέλη της συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ήταν παρόντα την ημέρα της απόπειρας εισβολής στο γερμανικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Αύγουστο.  Όταν ανταλλάσσουν μηνύματα για τη διοργάνωση των κινητοποιήσεών τους, παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να «εμφανιστούν χωρίς μάσκες» και να μην τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ευρύτερη κοινότητα

Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο συγκροτείται η ομάδα, φαίνεται πως αποτελείται από σχεδόν ισοδύναμο ποσοστό ανδρών και γυναικών. Τα μέλη της προέρχονται από όλο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα - ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ηθοποιοί, μηχανικοί, σύμβουλοι προσωπικής ανάπτυξης, στελέχη επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η ομάδα έχει κοινοποιήσει περιεχόμενο από περισσότερες από 300 άλλες ομάδες συγγενικές τής QAnon στη Γερμανία και συνδέεται με μια κοινότητα περίπου 5.000 ομάδων συνωμοσιολογικού και εξτρεμιστικού χαρακτήρα και αρνητών της πανδημίας.

Τα μηνύματά της έχουν αναπαραχθεί από ορισμένους από τους σημαντικότερους συνωμοσιολόγους της Γερμανίας και ακροδεξιούς που ασκούν επιρροή, όπως η γνωστή πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων Εύα Χέρμαν, της οποίας το δίκτυο των ακολούθων ξεπερνά τις 170.000! Λίγο περισσότερα από τα μισά μέλη της QPatrioten24 στο Telegram συμμετέχουν ενεργά στην ομάδα δημοσιεύοντας αναρτήσεις με περιεχόμενο που κυμαίνεται από την άρνηση της πανδημίας έως την προπαγάνδα κατά των εμβολίων. Κατά καιρούς επίσης εκφράζουν ακραίο αντισημιτισμό, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που έχουν να κάνουν με το Ολοκαύτωμα.

Ενδεικτικά, ο διαχειριστής Connectis είχε αναρτήσει στο προφίλ του ένα άρθρο που ισχυριζόταν πως οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος θα λάβουν πρόσθετη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας. «Περισσότερα από 70 χρόνια ληστείας των Γερμανών! Αυτό πρέπει να σταματήσει!» έγραφε στο σχόλιό του κάτω από την ανάρτηση.

Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram με έδρα το Ντουμπάι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών της QAnon κυρίως ως αποτέλεσμα της χαλαρής πολιτικής της για την καταπολέμηση του εξτρεμιστικού περιεχομένου. Τον Δεκέμβριο, το  Ίδρυμα Amadeu Antonio του Βερολίνου, που ιδρύθηκε το 1998 και ασχολείται με τα ακροδεξιά κόμματα, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, διαπίστωσε ότι οι γερμανικές ομάδες και τα κανάλια της QAnon που φιλοξενούνται στο Telegram σημείωσαν σημαντική αύξηση των μελών τους κατά το πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020.

Τότε, το Qlobal -σήμερα το μεγαλύτερο κανάλι της QAnon στη γερμανική γλώσσα- είχε περίπου 21.000 ακολούθους. Τρεις μήνες μετά είχε συγκεντρώσει πάνω από 110.000 και τώρα έχει περισσότερους 160.000.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδρύματος, υπάρχουν τουλάχιστον 150.000 υποστηρικτές της QAnon στη Γερμανία και ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταθερά. Ωστόσο, η ακριβής μέτρηση του μεγέθους της συνωμοσιολογικής ομάδας είναι δύσκολη, κυρίως επειδή οι εκτιμήσεις βασίζονται μόνο στα δημόσια εμφανιζόμενα μέλη της στο Διαδίκτυο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL