Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 27 χωρών μελών, προκειμένου -για μία ακόμη φορά- να εξετάσουν το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σε σχέση με τις μονομερείς πρακτικές της στην ανατολική Μεσόγειο, στην πράξη ωστόσο και ευρύτερα, όπως στον νότιο Καύκασο και την σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο εξοπλίζοντας και υποστηρίζοντας τους Αζέρους. Όπως είχε γίνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Άγκυρα απέσυρε το ORUC REIS από την ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζει να εμπλέκεται ενεργά στην ενίσχυση συγκεκριμένων δυνάμεων στη Συρία και τη Λιβύη, να συνεργάζεται με τη Μόσχα και να εφαρμόζει καθεστωτικές πολιτικές εντός των συνόρων της, όπως γράφει το Reuters. Η διαδικασία της Δευτέρας δεν περιλαμβάνει λήψη απόφασης, κάτι που επαφίεται στους ηγέτες των 27 που θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Παρά τις προσπάθειες της προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ Γερμανίας να βρεθεί μία «χρυσή τομή» χωρίς επιβολή κυρώσεων, κάτι που επετεύχθη στην αντίστοιχη Σύνοδο του Οκτωβρίου, θεωρείται ότι είναι πλέον πολλές οι χώρες που έχουν χάσει την υπομονή τους με τις τουρκικές πρακτικές των επαναλαμβανόμενων υποχωρήσεων και στη συνέχεια νέων προκλήσεων. «Δεν γνωρίζει καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να αμφισβητεί τη θέση πως τα πράγματα είναι χειρότερα από τον Οκτώβριο και ότι οι ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν τις συνέπειες ... Έχουμε απαιτήσει μία αλλαγή και αυτή δεν έχει έρθει», αναφέρει σχετικά υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι η συνέχιση των τουρκικών θαλάσσιων γεωτρήσεων και ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θεωρούν δικής τους κυριότητας, εμποδίζει την Αθήνα να εμπλακεί σε επίσημες επαφές με την Άγκυρα για τον καθορισμό κοινώς αποδεκτών θαλάσσιων ορίων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που προεδρεύει και των Συνόδων Κορυφής, κάλεσε ξανά την Τουρκία να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι» παραχωρώντας υποχωρήσεις τις οποίες στη συνέχεια ακυρώνει.
Το Reuters τονίζει σαφώς ότι «το κλειδί των κυρώσεων κρατά η Γερμανία». Το Βερολίνο, που λόγω της μεγάλης τουρκικής παροικίας στη Γερμανία θα αντιμετωπίσει σημαντικό πολιτικό κόστος από μία επιβολή κυρώσεων, είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η επανάληψη των τουρκικών ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά της Κύπρου, προκάλεσε οργή στη Γερμανία, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο. «Η επιστροφή του ORUC REIS στη θάλασσα αμέσως μετά την Σύνοδο δεν ήταν κάτι που "πήραν ελαφρά" τα κράτη μέλη που είχαν καταβάλει σημαντική προσπάθεια με την Τουρκία και την Ελλάδα. Και υπάρχουν όρι ακόμη και για την υπομονή των Γερμανών», σχολίασε στο πρακτορείο διπλωμάτης της ΕΕ που εμπλέκεται στην προετοιμασία της Συνόδου. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι όπως και τον Οκτώβριο, μπορεί οι κυρώσεις να είναι στο τραπέζι των ηγετών, αλλά δεν είναι αυτόματες, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως γράφει σήμερα και η Αυγή, η Τουρκία δεν είναι το μείζον θέμα της Συνόδου, καθώς προηγείται, πολιτικά και όχι μόνο, να σπάσει το «μπλόκο» Πολωνίας και Ουγγαρίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ και κυρίως στο Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κόστους της πανδημίας. Οι δύο χώρες «εκβιάζουν» το σύνολο της ΕΕ προκειμένου να μην υποχρεωθούν να τηρήσουν βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και κατ' επέκταση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, της ελευθερίας του Τύπου, κτλ. «Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, ο καυγάς στη σύνοδο θα είναι για τα λεφτά - και η ενασχόληση με την Τουρκία ένα θέμα δευτερεύον», όπως σημειώνει η εφημερίδα.