Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ελληνοτουρκικά / Ενόψει Συνόδου Κορυφής το ORUC REIS αποσύρθηκε, αλλά το BARBAROS όχι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Ενόψει Συνόδου Κορυφής το ORUC REIS αποσύρθηκε, αλλά το BARBAROS όχι

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Η απόσυρση του ORUC REIS από την ανατολική Μεσόγειο όπου επί μήνες «έκοβε βόλτες» αμφισβητώντας έμπρακτα την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, ήρθε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του Ερντογάν να κατεβάσει τους τόνους προς την ΕΕ το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, στην οποία είναι πιθανό να συζητηθούν και πάλι κυρώσεις κατά της Άγκυρας, τόσο για τις «πειρατικές» μονομερείς πρακτικές της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και για το σπάσιμο του εμπάργκο όπλων προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, τον ρόλο της στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμένιων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και άλλα μείζονα ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα. Και ο Ερντογάν χρειάζεται απεγνωσμένα να αποφύγει τις κυρώσεις, την ώρα που προσπαθεί να «γυρίσει» το κλίμα στην οικονομία της Τουρκίας, γιατί οι πολίτες του δεν φαίνεται να έχουν πειστεί.

Ακόμη και τα αυστηρά ελεγχόμενα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, πιστεύουν ότι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας είναι υποκριτική και πιέζουν τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να μην «τσιμπήσουν» και να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων. Αλλά, όπως τονίζουν, δεν φαίνεται να βρίσκει πρόθυμο ακροατήριο στην ΕΕ η ρητορική Ερντογάν περί αντιμετώπισης των ελλειμμάτων Δημοκρατίας και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στη χώρα του.

Η Hurriyet το θέτει ευθέως στην ιστοθέση της: «Όπως και τον Οκτώβριο, όλα τα μάτια είναι στραμένα στο Βερολίνο, που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει παραδεχθεί ότι δεν υπήρξε πρόοδος στις εμπλοκές με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, αν και σημείωσε ότι είναι θετική η επιστροφή του ORUC REIS σε λιμάνι» και θυμίζει ότι «η Γερμανία ήταν που αντιτάχθηκε σε κυρώσεις στην Τουρκία τον Οκτώβριο, γιατί θα περιέπλεκαν τις σχέσεις με την Άγκυρα σε πολλά πεδία. Αλλά τώρα δείχνει απογοητευμένη, ειδικά από την απόρριψη των προτάσεων της ΕΕ της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής».

Η Γερμανία, με τον τεράστιο αριθμό ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγή να βαρύνει πάντα στις επιλογές της καγκελαρίας, προσπαθεί να ολοκληρώσει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης χωρίς πολιτικό κόστος στο εσωτερικό. Πιθανώς, η στρατηγική του Βερολίνου, αλλά και της ΕΕ, για την Σύνοδο, θα αρχίσει να αποκαλύπτεται την επόμενη Δευτέρα, στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Η Hurriet εξάλλου θεωρεί απίθανο η Ελλάδα να ανταποκριθεί άμεσα θετικά στην προσπάθεια της Τουρκίας για αναθέρμανση των διερευνητικών επαφών, παρά και την προσπάθεια του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εξωραΐσει την κατάσταση με αναφορές στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης. «Η Ελλάδα θέλει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και δεν θα συμφωνήσει σε κάτι που δείχνει αποκλιμάκωση σε συνέχεια του ελλιμενισμού του ORUC REIS».

Όπως προβληματίζει το γιατί η Τουρκία δεν προχώρησε τις «θετικής ατζέντας» ευρωπαϊκές προτάσεις του Οκτωβρίου (επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης, επιτάχυνση της διαδικασίας για την visa, ανανέωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, διεθνής σύνοδος για την ανατολική Μεσόγειο», έτσι θα ήταν προβληματικό και για την Ελλάδα να καθυστερεί τις συνομιλίες με την Τουρκία, όταν το ORUC REIS δεν πλέει στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει η Hurriyet. Η οποία βέβαια δεν φαίνεται να δίνει σημασία στο γεγονός ότι το άλλο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros, συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι και αυτή την στιγμή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL