Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Νεμόντε Νενκίμο / Η ηρωίδα του Αμαζονίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεμόντε Νενκίμο / Η ηρωίδα του Αμαζονίου

ΔΕΝΤΡΟ

Ο αγώνας για το περιβάλλον συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα, δίχως υποχωρήσεις. Πόσο μάλλον τώρα που σαρώνει τον κόσμο η χειρότερη πανδημία εδώ και έναν αιώνα, φέρνοντας επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση μοντέλων ζωής και παραγωγής που έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους.

Καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι η εμφάνιση και διασπορά νέων παθογόνων παραγόντων είναι συνέπεια της ανθρώπινης “εισβολής” στον φυσικό κόσμο ενόσω η καπιταλιστική κρίση και η παρακμή βαθαίνουν, ο αγώνας για το περιβάλλον αποκτά πανανθρώπινη σημασία.

Στο πιο ζωτικής σημασίας οικοσύστημα του πλανήτη, το δάσος του Αμαζονίου, η μάχη ενάντια στα συμφέροντα που εποφθαλμιούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, είναι μια μάχη επιβίωσης για τους αυτόχθονες λαούς του.

Η ηγετική μορφή της φυλής Ουαοράνι που ζει στον Ισημερινό, η Νεμόντε Νενκίμο, είναι ένα από τα πρόσωπα που αναγνωρίστηκαν εφέτος ως “ήρωες του περιβάλλοντος” στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού βραβείου Goldman, το οποίο τιμά τα ακτιβιστικά κινήματα βάσης. Η Νενκίμο και τα μέλη της φυλής της τα έβαλαν με τη πανίσχυρη βιομηχανία του πετρελαίου και νίκησαν. Σε πείσμα πανίσχυρων συμφερόντων, κατόρθωσαν να προστατέψουν 2 εκατ. στρέμματα τροπικού δάσους από την πετρελαϊκή εξόρυξη.

Το κίνημα των Ουαοράνι προσέφυγε δικαστικά κατά της κυβέρνησης του Ισημερινού με αφορμή τα σχέδιά της να πουλήσει τη γη των ιθαγενών σε πετρελαϊκές εταιρείες. Η δικαστική νίκη τους, πέρυσι, δημιουργεί ένα νέο νομικό προηγούμενο για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών του μεγαλειώδους τροπικού δάσους.

Μιλώντας στο BBC η Νενκίμο τόνισε πως ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος ήταν γι’ αυτήν λιγότερο μια επιλογή και περισσότερο μια κληρονομιά, την οποία αποφάσισε ότι έπρεπε να συνεχίσει. "Ο λαός των Ουαοράνι ήταν πάντα προστατευτικός, υπερασπίστηκε την επικράτειά του και τον πολιτισμό του για χιλιάδες χρόνια" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η φυλή των Ουαοράνι αριθμεί σήμερα περίπου 5.000 μέλη. Είναι παραδοσιακοί κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες οργανωμένοι σε μικρούς οικισμούς. Περιλαμβάνονται στις φυλές του Αμαζονίου που ήρθαν σχετικά πρόσφατα σε επαφή με τον “έξω κόσμο”. Τους πρωτοσυνάντησαν Αμερικανοί ιεραπόστολοι το 1958.

Η επικράτεια των Ουαοράνι επικαλύπτεται από το Εθνικό Πάρκο Γιασούνου, ένα από τα οικοσυστήματα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Το 80% της φυλής ζει σήμερα σε μια περιοχή μόλις στο ένα δέκατο της έκτασης των προγόνων τους. Η Νενκίμο λέει πως, όταν ήταν παιδί, της άρεσε να ακούει τους μεγαλύτερους να διηγούνται ιστορίες για το πώς ζούσαν οι Ουαοράνι προτού έρθουν σε επαφή με τους ιεραποστόλους τη δεκαετία του 1950.

Φυσικά ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση μόνον των ακτιβιστών και των κινημάτων βάσης, αλλά έχει σαφώς και διεθνή νομική διάσταση. Αυτή προσπαθούν να διευρύνουν πλέον έγκριτοι νομικοί και δικηγόροι απ’ όλο τον κόσμο. Ο κύριος στόχος τους είναι να οριστεί, να θεσμοθετηθεί και να συμπεριληφθεί στο Διεθνές Δίκαιο το αδίκημα της “οικοκτονίας” μαζί με εκείνα της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, της επιτροπής που συντονίζει την πρωτοβουλία προεδρεύουν ο καθηγητής Φίλιπ Σαντς του University College του Λονδίνου και η Φλοράνς Μούμπα, πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC). Η πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από Σουηδούς βουλευτές, εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο προκειμένου να συμπέσει με την 75η επέτειο από την έναρξη των δικών της Νυρεμβέργης, το 1945, για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL