Live τώρα    
18.9°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18.9 °C
17.2°C20.6°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17.6 °C
16.1°C18.9°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16.3 °C
11.1°C22.0°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22.4 °C
21.7°C23.0°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13.0 °C
13.0°C13.0°C
0 BF 93%
ΟΗΕ / Η διφορούμενη γλώσσα για τα... εγκλήματα του Μαδούρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ / Η διφορούμενη γλώσσα για τα... εγκλήματα του Μαδούρο

Μισέλ Μπατσελέτ
Μισέλ Μπατσελέτ, η η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ

H Ανεξάρτητη Διεθνής Αποστολής του ΟΗΕ άφησε ανοιχτή τη δίωξη του Ν. Μαδούρο από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Νωρίτερα, πάντως, η ύπατη αρμοστής Μισέλ Μπατσελέτ (φωτο) υπογράμμισε τη συνεργασία των δικαστικών αρχών της Βενεζουέλας για την επιτάχυνση των ερευνών για πιθανές εκτελέσεις από τα σώματα ασφαλείας καθώς και θανάτους διαδηλωτών κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας

Ο Μάικ Πομπέο, φτάνοντας σήμερα στη Λατινική Αμερική για να επιβάλει τo δεύτερο σκέλος της Pax Americana, μετά τη διπλωματική επιτυχία ισχυροποίησης του Ισραήλ στη Μέση Ανατολής, έλαβε ένα απρόσμενο δώρο από την Ανεξάρτητη Διεθνή Αποστολή του ΟΗΕ, που άφησε ανοικτή τη δίωξη του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Περιττό να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη του Πομπέο στο  Σουρινάμ, στην πλούσια σε πετρέλαιο Γκουϊάνα, την Κολομβία και στα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα, έχει έναν και μόνο συγκεκριμένο στόχο, τον… δικτάτορα Μαδούρο.

Την προηγούμενη Πέμπτη πάντως, ο Ν. Μαδούρο ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός «Αμερικανού κατασκόπου», «πρώην πεζοναύτη σε βάσεις της CIA στο Ιράκ», που συγκέντρωνε πληροφορίες και υλικό για δύο διυλιστήρια στη Βενεζουέλα. Στις 6 Δεκεμβρίου έχουν προκηρυχθεί βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα, αλλά οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ζήτησαν «δημοκρατικές εγγυήσεις», στοιχηματίζοντας ότι η αποχή θα φτάσει στο 70%, εξαιτίας του κορωνοϊού και της αποχής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γεγονός που θα χρησιμοποιηθεί για την απονομομιμοποίηση της νέας Βουλής που θα προκύψει.

Η Ανεξάρτητη Διεθνής Αποστολή του ΟΗΕ

Οι ανεξάρτητοι ερευνητές του ΟΗΕ κατήγγειλαν ότι στη Βενεζουέλα, με τη συμμετοχή του κράτους και του Προέδρου της, διαπράχθηκαν ή επικυρώθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τα οποία θα μπορούσε να λογοδοτήσει ο Ν. Μαδούρο. Η αποστολή του ΟΗΕ εξέτασε 223 περιπτώσεις, εμβαθύνοντας σε 48 από αυτές, για να καταλήξει, σε μια έκθεση 443 σελίδων, ότι από το 2014 στη Βενεζουέλα πραγματοποιήθηκαν εξωδικαστικές εκτελέσεις, βίαιες εξαφανίσεις ατόμων, αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια και ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ομάδες που βρίσκονται κοντά της προχώρησαν σε «κραυγαλέες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη συντονισμένη και συστηματική συμβολή του κράτους.

Για την πρόεδρο της αποστολής του ΟΗΕ Μάρτα Βαλίνιας, τα εγκλήματα διαπράχθηκαν με τη συμμετοχή διοικητών των σωμάτων ασφαλείας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, «αποτελώντας τμήμα της πολιτικής της κυβέρνησης για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων ατόμων κάτω από την κάλυψη του αγώνα κατά της εγκληματικότητας». Η Βαλίνιας ζήτησε  από τις αρχές της Βενεζουέλας το τέλος ατιμωρησίας των εγκλημάτων αυτών και τη διεξαγωγή άμεσων, ανεξάρτητων, αμερόληπτων και διαφανών ερευνών τους, ενώ δεν παρέλειψε να προτείνει την επέμβαση και άλλων νομικών και δικαστικών αρχών άλλων χωρών, όπως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο «θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα ανάληψης νομικών μέτρων εναντίον των ατόμων που είναι υπεύθυνα για τις παραβιάσεις και τα εγκλήματα τα οποία έχει εντοπίσει η αποστολή».

Η Μπατσελέτ και η Ύπατη Αρμοστεία

Τη Δευτέρα όμως, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεσή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη υπογράμμισε τη συνεργασία της Βενεζουέλας με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και το πράσινο φως για την αύξηση του προσωπικού της στο Καράκας.

Η Μπατσελέτ υπογράμμισε επίσης τη συνεργασία των δικαστικών αρχών της Γενικής Εισαγγελίας της Βενεζουέλας για την επιτάχυνση των ερευνών για 58 πιθανές εξωδικαστικές εκτελέσεις από άτομα των σωμάτων ασφαλείας και 35 θανάτους που καταγράφηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία κατά την περίοδο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη χώρα.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας τόνισε τη σημασία της υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Βενεζουέλας και της Ύπατης Αρμοστείας, που επέτρεψε «την αλλαγή των πρωτοκόλλων της αστυνομίας για τη χρήση της βίας» και των κανόνων για προληπτική φυλάκιση.

Η Μπατσελέτ, τη Δευτέρα, υπογράμμισε επίσης τη σημασία της απόφασης της κυβέρνησης του Μαδούρο να οδηγηθεί σε κατ' οίκον περιορισμό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Ρεκουεσένς και να δοθεί χάρη σε 110 άτομα στα τέλη Αυγούστου. «Ζητώ από την κυβέρνηση να συνεχίζει την απελευθέρωση όσων κρατούνται αυθαίρετα. Αποφάσεις όπως αυτές συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης και το άνοιγμα του δημοκρατικού χώρου», τόνισε η Μπατσελέτ, στο άνοιγμα των εργασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι με τα βάση το Μνημόνιο Κατανόησης οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ θα έχουν περισσότερες νομικές αρμοδιότητες στη Βενεζουέλα για να εξετάζουν πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Μπατσελέτ χαρακτήρισε μάλιστα «εξαιρετικό ποιοτικό άλμα» το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Βενεζουέλα μπόρεσαν να συναντηθούν εμπιστευτικά με 39 άτομα που εμπλέκονται σε «σημαντικές περιπτώσεις» παραβιάσεων δικαιωμάτων, εκτιμώντας ότι «αυτή η εποικοδομητική πρακτική θα πρέπει να συνεχιστεί».

Ο Μαδούρο στηρίζει την… Ύπατη Αρμοστεία

Την επόμενη ημέρα μετά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Μπατσελέτ, δηλαδή την Τρίτη, ο Χόρχε Βαλέρο, ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας του να στηρίξει και να ενισχύσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να παραλείψει να καταγγείλει την «πολιορκία» που δέχεται η Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ.

Ο Βαλέρο, στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα θα παρέχει κάθε τεχνική στήριξη στο προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας. «Η Βενεζουέλα είναι μια κυρίαρχη χώρα που προχωρά προς την κοινωνική δικαιοσύνη, στον δρόμο της ειρήνης, και επαναλαμβάνει την πλήρη θέλησή της να συνεχίσει να ενισχύει τους δεσμούς συνεργασίας και τεχνικής βοήθειας με την Ύπατη Αρμοστεία», τόνισε ο Βαλέρο, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση του Καράκας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ύπατη Αρμοστεία «στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου και της συνεργασίας τους».

«Πόσες χώρες προσφέρουν πρόσβαση στην Ύπατη Αρμοστεία στις υπηρεσίες και τους οργανισμούς κρατικών και μυστικών πληροφοριών τους;» τόνισε ο Βαλέρο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα η Ύπατη Αρμοστεία έχει πρόσβαση στις Ειδικές Υπηρεσίες, την αντίστοιχη ΕΥΠ.

Ο Βαλέρο κατάγγειλε επίσης ότι οι ΗΠΑ «έκλεψαν 30 δισ. δολάρια από λογαριασμούς και πάγια που μπλόκαραν στο εξωτερικό και τις κυρώσεις, εμποδίζοντας την αγορά τροφίμων, ιατρικού και φαρμακευτικού εξοπλισμού μεσούσης της πανδημίας», ενώ το εμπάργκο στις εισαγωγές εξοπλισμού έχει γονατίσει την παραγωγή καυσίμων δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στην αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης που πλήττει τη Βενεζουέλα και όχι μόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL