Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.6°C27.2°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C25.3°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
22.0°C28.2°C
0 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.9°C26.9°C
4 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
0 BF 78%
ΙΣΠΑΝΙΑ / Ισπανία: Μήνυση για τον θάνατο 50 ηλικιωμένων σε δημόσιο γηροκομείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΣΠΑΝΙΑ / Ισπανία: Μήνυση για τον θάνατο 50 ηλικιωμένων σε δημόσιο γηροκομείο

Η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη όλων των μικροβιολογικών εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα και θα καθορίζει τις τιμές των τεστ για να αποφευχθούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις, ενώ την ίδια στιγμή κατεγράφη αύξηση των θυμάτων, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 567, αλλά συνεχίζεται να μειώνεται η δυναμική της αύξησης των κρουσμάτων.

Με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Σάντσεθ διέταξε τις περιφερειακές κυβερνήσεις να αναλάβουν τον έλεγχο όλων των ιδιωτικών και δημόσιων διαγνωστικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων, που δεν ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δίνοντας επίσης στις τοπικές κυβερνήσεις την αρμοδιότητα να καθορίζουν την τιμή του τεστ για τον κορωνοϊό για να αποφευχθούν καταργήσεις και η εκμετάλλευση των πολιτών.

Για την κυβέρνηση του Σάντσεθ ο έλεγχος της τιμής του τεστ στον ιδιωτικό τομέα είναι σημαντικός για να περιοριστεί ο αποκλεισμός των ασθενέστερων στρωμάτων από το υψηλό κόστος που επιβάλλουν οι ιδιώτες.

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά και μικροβιολογικά εργαστήρια θα είναι στην άμεση διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να συμμετέχουν στο δίκτυό του και να εξυπηρετούν τους πολίτες και θα πρέπει να κοινοποιούν αμέσως τα θετικά αποτελέσματα για τον κορωνοϊό στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Την ίδια στιγμή στη Μαδρίτη συγγενείς θυμάτων στο δημόσιο γηροκομείο «Αντόλφο Σουάρεθ» κατέθεσαν μήνυση για την «καλή διαχείρισή» του που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον των 50 από τους 260 ηλικιωμένους που φιλοξενούσε. Οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν την αδιαφορία και την έλλειψη διαφάνειας της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, στην οποία υπάγονται τα δημόσια γηροκομεία και οίκοι ευγηρίας.

«Ζητήσαμε τη βοήθεια της Εισαγγελίας μπροστά σε αυτή την αιματοχυσία διότι προηγουμένως είχαμε στείλει επιστολές στους πολιτικούς υπεύθυνους και δεν μας υπολόγισαν» σημείωσε ένας από τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε μεγάλη συμφόρηση στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας που παραλαμβάνουν τις αιτήσεις των επιχειρήσεων που θέτουν σε προσωρινή ανεργία τους εργαζόμενους, ενώ το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η ισπανική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 8% και ανεργία 20,3% για φέτος και ανάκαμψη 4,3% το επόμενο έτος.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς φαίνεται να αντέχει μπροστά στις δυσκολίες της τεράστιας κρίσης του κορωνοϊού και κυρίως στο τσουνάμι των fake news της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Celeste Tel για τον Απρίλιο.

Το Unidas Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια φθάνουν το 13,7% από το 12,9% των εκλογών του Νοεμβρίου και κερδίζουν δύο επιπλέον έδρες.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάνει μόλις το 0,1% από τις εκλογές του Νοεμβρίου, στο 27,9% από το 28%, αλλά αυτό μετατρέπεται στην απώλεια 2 εδρών στο Κοινοβούλιο, για να έχει 118 από τους 120 που έχει σήμερα.

Το Λαϊκό Κόμμα υποχωρεί οριακά στο 20,5% από το 20,8% των εκλογών του Νοεμβρίου του 2019, για να παραμείνει με 85 βουλευτές χάνοντας 4 έδρες. Το φασιστικό Vox φαίνεται να φθάνει στο 16,2% και στους 52 με 58 βουλευτές, χάρις στον ακροδεξιό και πολλές φορές τραμπούκικο λόγο του. Τα υπόλοιπα κόμματα διατηρούν τα ποσοστά και τις έδρες τους, με εξαίρεση το "Περισσότερη Χώρα" του Ερεχόν, που χάνει τον έναν από τους δύο βουλευτές του.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL