Δραματική προειδοποίηση του Π. Μοσκοβισί: / Π. Μοσκοβισί: "Θα γίνει λαϊκή εξέγερση αν δεν αλλάξουν τα πράγματα!"

Δραματική προειδοποίηση του Π. Μοσκοβισί: / Π. Μοσκοβισί: "Θα γίνει λαϊκή εξέγερση αν δεν αλλάξουν τα πράγματα!"

Δεν συνηθίζεται ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών να χρησιμοποιεί γλώσσα της καθημερινότητας για να εκφράσει ανησυχίες και προβληματισμούς δικούς του ή του κύκλου του, κάτι που φαίνεται να δίνει έναν άκρως δραματικό χαρακτήρα στη χθεσινή προειδοποίηση του Μοσκοβισί ότι θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση στην Ευρώπη αν τα πράγματα δεν αλλάξουν και δεν επέλθει μια στοιχειώδης ισορροπία στον χώρο της Ευρωζώνης.

Ως έμμεση απάντηση στα λεγόμενά του και ως επιβεβαίωση των ανησυχιών που εξέφραζε αυτή η δήλωση ήρθε η αναπάντεχη "σφήνα" του Σόιμπλε από το Βερολίνο: Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τα χαμηλά επιτόκια ως υπεύθυνα για τα τεράστια γερμανικά πλεονάσματα που αντιπροσωπεύουν πλέον μία από τις δομικές δυσλειτουργίες της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Την ίδια στιγμή, και ως μια ακόμα ένδειξη του ευρύτερου αδιεξόδου, η Ρώμη ζητούσε "μικρή πίστωση χρόνου" από τις Βρυξέλλες για την "τακτοποίηση" του ελλείμματος του 2018, προειδοποιώντας πως οι τυφλές διαταγές για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία θα τινάξουν στον αέρα την ανάκαμψη που έχει πετύχει η Ιταλία και την κοινωνική συνοχή της.

Μονόδρομος

Σε μια στιγμή που όχι μόνον οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους έχουν φτάσει σε κρίσιμη σημείο, αλλά και όλο το ευρω-οικοδόμημα ως οικονομικό και πολιτικό σχέδιο απειλείται από τα "αυτοτροφοδοτούμενα" αδιέξοδά του, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, ηχεί συναγερμό προς τους ιθύνοντες και εκείνους που κινούν τα νήματα. «Θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση αν η Ευρωζώνη δεν μειώσει τις αποκλίσεις της» προειδοποίησε με ευθύ τρόπο ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χτες στη βελγική εφημερίδα «L' Echo». "Ο λαϊκισμός καραδοκεί, μπορεί να έχασε κάποιες μάχες αλλά όχι τον πόλεμο", είπε, και ξεκαθάρισε πως αν διατηρηθεί το σημερινό status quo, η Ευρωζώνη απειλείται άμεσα.

Στον πυρήνα των προτάσεών του, ο Μοσκοβισί έθεσε τη μετεξέλιξη της Ευρωζώνης σε μια αυτόβουλη οντότητα με κοινό προϋπολογισμό και κατ' επέκταση κοινό υπουργό Οικονομικών. Κάτι που είναι επιπλέον αναγκαίο στο πλαίσιο αυτής της μετεξέλιξης, είναι και η άσκηση δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "Στην ουσία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση" τόνισε ο επίτροπος καλώντας παράλληλα όσους έχουν ελλείμματα να τα εξαλείψουν κι εκείνους που έχουν πλεονάσματα να τα χρησιμοποιήσουν για το κοινό όφελος μέσω των επενδύσεων.

Σόιμπλε: Η ΕΚΤ φταίει!

Την ίδια ώρα πάντως, ο Σόιμπλε ενοχοποιούσε την ΕΚΤ και τη νομισματική πολιτική της ως υπεύθυνες για τα τεράστια γερμανικά πλεονάσματα ισχυριζόμενος ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και πως το εμπορικό πλεόνασμα της πατρίδας του θα ήταν... το μισό χωρίς τη χαλαρή νομισματική πολιτική του Ντράγκι. «Με μια συναλλαγματική ισοτιμία όπως είχαμε πριν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο θα ήταν το μισό», τόνισε ο Σόιμπλε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δικαίως το ΔΝΤ ζητάει από την Γερμανία να επενδύσει περισσότερα, όμως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κρατικών πόρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, αλλά τα προβλήματα σχεδιασμού των επενδύσεων που θα πρέπει να γίνουν.