Ευρωπαϊκή πολιτική / Το "πρόβλημα" Μακρόν για το Βερολίνο

Ευρωπαϊκή πολιτική / Το "πρόβλημα" Μακρόν για το Βερολίνο

Την ώρα που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει πέσει με τα μούτρα στον προεκλογικό αγώνα για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ελπίζοντας πως θα αποκτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, από την άλλη πλευρά του Ρήνου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί με το καλημέρα σας να του κόψει τον αέρα, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να ανέβουν στο άρμα του. Η ανακούφιση για την εκλογή Μακρόν στη Γερμανία ήταν μεν μεγάλη -κανείς δεν ήθελε να φανταστεί το μέλλον των γαλλογερμανικών σχέσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόεδρο τη Λεπέν- και άπαντες δήλωναν ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τον Μακρόν “να πετύχει”, ωστόσο από την πρώτη στιγμή οι απόψεις του νέου Γάλλου προέδρου για την Ευρώπη δίχασαν το Βερολίνο.

Η “καυτή” πρόταση...

Επί της ουσίας, ο Μακρόν πρότεινε έναν κοινό υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, που θα διαχειρίζεται έναν κοινό προϋπολογισμό και θα μπορεί να βάζει κοινοτικούς φόρους ελεγχόμενος από ένα Κοινοβούλιο, που θα αποτελείται από τους ευρωβουλευτές των 19. Επιπλέον, πρότεινε το σχέδιο τύπου “Buy European Act” (σε ελεύθερη απόδοση “απόφαση να αγοράζουμε ευρωπαϊκά”), το οποίο προβλέπει ότι συμβόλαια από την Ε.Ε. θα αναθέτονται μόνο σε εταιρείες που διατηρούν στην Ευρώπη τουλάχιστον το 50% της παραγωγής τους. Τέλος, χωρίς να χρησιμοποιήσει την ακριβή διατύπωση, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ ενός είδους ευρωομολόγων - άρα υπέρ της κοινοτικοποίησης των χρεών.

...και οι αντιδράσεις

Εννοείται ότι αυτά δεν άρεσαν καθόλου στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τουλάχιστον επί... της διαδικασίας: “Οι προτάσεις για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα διαχειρίζεται έναν κοινό προϋπολογισμό σημαίνουν ότι πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες στην Ε.Ε. Οπότε, η δεύτερη καλύτερη επιλογή θα ήταν να μετεξελιχθεί ο ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο” δήλωσε, ενώ φρόντισε από την πρώτη στιγμή να υποστηρίξει πως το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η δύναμη της Γερμανίας, αλλά η αδυναμία της Γαλλίας - συνεπώς, καλό θα ήταν ο Μακρόν να κάνει τα μαθήματά του. Κι αν αυτό το τελευταίο ο Σόιμπλε απέφυγε να το ξεστομίσει, μη θέλοντας να βγει ευθέως στην κόντρα με τον νέο κάτοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο συμπατριώτης του πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στην Ευρωβουλή δεν είχε αντίστοιχους ενδοιασμούς: “Πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε στην Ευρώπη τι πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει πρώτα ο Μακρόν να κόψει τα δεσμά που φρενάρουν τη χώρα του, να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις” είπε. Στον αντίποδα, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε από την πρώτη στιγμή της επικράτησης Μακρόν το Βερολίνο να απαρνηθεί τη -λέγε με Σόιμπλε- “δημοσιονομική ορθοδοξία” και να συνεργαστεί με το Παρίσι για το στήσιμο ενός γαλλογερμανικού επενδυτικού ταμείου. Και ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Μάρτιν Σουλτς φρόντισε να σιγοντάρει, λέγοντας ότι “Εφόσον οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν κοινές αποστολές να φέρουν σε πέρας, θα είχε πολύ νόημα ένας κοινός προϋπολογισμός”. Όσο για την καγκελάριο Μέρκελ, στο γραφείο της οποίας θα κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως πρόεδρος ο Μακρόν, θα φροντίσει να κρατήσει τις ισορροπίες, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές κάλπες του Σεπτεμβρίου. Να μην αδειάσει τον υπουργό της και την πολιτική της οικογένεια στην Ευρωβουλή, αλλά και να μην πιέσει τον Μακρόν να συμμορφωθεί με το καλημέρα σας -όπως απαίτησε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα.