Πολιτική των αεροπλανοφόρων

Πολιτική των αεροπλανοφόρων

Δεν είναι συνηθισμένο να καλείται στον Λευκό Οίκο σύσσωμη η Γερουσία προκειμένου να ενημερωθεί για ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, πόσο μάλλον όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, ακόμα και μια "προληπτικού χαρακτήρα" επίθεση για να εξουδετερώσει το πυρηνικό πρόγραμμα μιας χώρας την οποία θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε το ισχυρότερο μήνυμα χθες το βραδυ υποδεχόμενος τους εκατό γερουσιαστές και τους ηγέτες της Βουλής προκειμένου να τους ενημερώσει για την εξέλιξη της κρίσης στην Κορέα, αλλά και για την αυξανόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Άπω Ανατολή.

Η αποστολή της αμερικανικής αρμάδας υπό το αεροπλανοφόρο "Καρλ Βίνσον", η ανακοίνωση για την αποστολή δεύτερου αεροπλανοφόρου στην περιοχή, η ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα και η προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας ότι θα απαντήσει αμέσως με όλα τα μέσα που διαθέτει, αν δεχθεί επίθεση, έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις χώρες της περιοχής.

Το σύστημα THAAD θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών ενώ η αμερικανική αρμάδα θα φτάσει στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου στο τέλος της εβδομάδας, όπως είπε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία και τον Ειρηνικό ναύαρχος Χάρι Χάρις καταθέτοντας χθες στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου. Ο Χάρις ανέλαβε την ευθύνη για τη "σύγχυση" γύρω από την πορεία της αρμάδας, η οποία αρχικά κινήθηκε προς την Αυστραλία πριν κατευθυνθεί τελικά προς την Κορέα.

Ο ναύαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν να αποκρούσουν οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον αμερικανικού αεροπλανοφόρου και έκανε λόγο για την ανάγκη αναβάθμισης των αντιπυραυλικών δυνατοτήτων στη Χαβάη. Στη Νότια Κορέα πάντως έγιναν διαδηλώσεις κατοίκων στην περιοχή όπου αναπτύσσεται το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, ενώ τραυματίστηκαν 10 άνθρωποι σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το Πεκίνο, που διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, απηύθυνε χθες εκκλήσεις εκατέρωθεν για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή προκλήσεων.

"Πρέπει από τη μία πλευρά να σταματήσουμε την πυρηνική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας και από την άλλη να σταματήσουν οι ευρείας κλίμακας μετακινήσεις πολεμικών πλοίων στις κορεατικές θάλασσες" προειδοποίησε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη.

Ο Κινέζος αξιωματούχος ζήτησε να επαναρχίσουν επειγόντως διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή επεισόδια ή μια σύρραξη.

Την ίδια ώρα στα ναυπηγεία του Νταλιάν, στη βορειοανατολική Κίνα, γινόταν με κάθε επισημότητα η καθέλκυση του δεύτερου αεροπλανοφόρου της χώρας (φωτό). Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, που είχε κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια εκσυγχρονίστηκε, τέθηκε στην υπηρεσία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού το 2012. Η ναυπήγηση του δεύτερου κινεζικού αεροπλανοφόρου άρχισε το 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Η κινεζική ηγεσία έκανε λόγο για μεγάλο επίτευγμα που θα βοηθήσει να ενισχυθεί η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των εθνικών συμφερόντων. Εκτός από την Άπω Ανατολή, πεδίο σινοαμερικανικού ανταγωνισμού είναι η Νότια Σινική Θάλασσα, όπου η Κίνα επεκτείνει τη στρατιωτική δραστηριότητά της με την κατασκευή τεχνητών νησιών και αεροδρομίων σε υφάλους.