Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου ξεκαθάρισε τη θέση του από τις Βρυξέλλες για τη συνέχειά του ή όχι στο μήκος, στην περίπτωση που περάσουν οι αλλαγές της World Athletics.
Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι ολοκλήρωσε χτες Παρασκευή την αγωνιστική περίοδο στον τελικό των Diamond League στις Βρυξέλλες καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με άλμα στα 8,15 μέτρα.
Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες στον κρύο (μόλις 13 βαθμοί Κελσίου) και βροχερό καιρό της βελγικής πρωτεύουσας και όπως οι περισσότεροι αθλητές έτσι και ο Τεντόγλου είχε κάποια προβλήματα στα πρώτα άλματα, τα οποία μετρήθηκαν στα 6,81 μ. και 5,97 μ.. Στο τρίτο άλμα ήταν άκυρος ενώ συνέχισε στα 7,76 μ. και 7,83 μ.. Το έκτο και τελευταίο του άλμα ήταν στα 8,15 μέτρα.
Ο Σιμόν Εχάμερ πέτυχε 8,16 μ. στο έκτο του άλμα και έριξε στην τρίτη θέση τον Έλληνα, ενώ νικητής με 8,28 μ. και φετινό ρεκόρ ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019 Τάτζεϊ Γκέιλ.
Ο 26χρονος «χρυσός» Ολυμπιονίκης στις δηλώσεις του από τη μικτή ζώνη αναφέρθηκε στην απόδοσή του, στους αντιπάλους του, αλλά και στην πρόθεσή του να σταματήσει το μήκος αφού διαφωνεί με τις αλλαγές που θέλει να φέρει η World Athletics. Μια διαφωνία που έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μίλτου Τεντόγλου: «Δεν είμαι θυμωμένος που έχασα σήμερα. Δεν ένιωθα τα πόδια μου σήμερα, ενώ το κρύο δεν είναι για μένα. Είναι εντυπωσιακό που ο Γκέιλ κατάφερε να πηδήσει με αυτές τις συνθήκες, οπότε δεν είμαι θυμωμένος που έχασα από αυτόν.
Από την άλλη ο Εχάμερ είναι πολύ καλός αθλητής, αλλά είναι δεκαθλητής, είναι σκληρό να χάνεις από αθλητή συνθέτων. Τώρα θα ξεκινήσω την προετοιμασία μου για τον κλειστό στίβο, εκτός αν αλλάξει ο κανονισμός για το πάτημα, οπότε και θα αφήσω το μήκος».
Υπενθυμίζεται πως ο Τεντόγλου κατέκτησε το διαμάντι το 2022 στον τελικό της Ζυρίχης.
Τι θέλει να αλλάξει η World Athletics
Η ιδέα πίσω από τις αλλαγές που θέλει να φέρει στο μήκος η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, είναι να γίνει το άθλημα πιο συναρπαστικό.
Προκρίνεται να αντικατασταθεί η βαλβίδα με ζώνη απογείωσης και η μέτρηση να γίνεται από το σημείο που σηκώθηκε το πόδι του άλτη/της άλτριας από τη ζώνη απογείωσης. Αυτό σημαίνει πως παύουν να υφίστανται τα άκυρα άλματα κάνοντας το αγώνισμα πιο συναρπαστικό για τους θεατές αφού τα αποτελέσματα θα βγαίνουν αμέσως μόλις κάποιος προσγειώνεται και έτσι θα υπάρχει μεγάλη αγωνία χωρίς αναμονή. Ένα άλλο επιχείρημα που ακούγεται υπέρ των αλλαγών είναι πως τα άκυρα άλματα είναι βαρετά για το κοινό.
Βέβαια, στο «Fribourg Track Lab», έναν αγώνα τύπου test event που έγινε στην πόλη Φρίμπουργκ της Ελβετίας και δοκιμάστηκαν οι αλλαγές που θέλει να φέρει η Ομοσπονδία, υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των επιδόσεων από την εταιρεία (SEIKO) που είχε αναλάβει την μέτρηση των αλμάτων.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκόβης, ο Μίλτος Τεντόγλου όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αλλαγές είχε απαντήσει πως αν αφαιρέσουν τη βαλβίδα τότε θα μιλάμε για άλλο αγώνισμα και πως είναι διαμέτρου αντίθετος με τέτοιες αλλαγές ενώ είχε τονίσει πως αν αυτή η αλλαγή περάσει, εκείνος θα σταματήσει το μήκος και θα κάνει τριπλούν.
Ήδη αρκετοί αθλητές παραπονιούνται και για ένα άλλο πρόβλημα, καθώς από όταν οι αρμόδιοι άλλαξαν το υλικό της βαλβίδας, αυτό έχει οδηγήσει σε μερικούς άσχημους τραυματισμούς.