Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Μουντιάλ 2022 / Ο τρομερός κύριος Ινφαντίνο ξαναχτύπησε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουντιάλ 2022 / Ο τρομερός κύριος Ινφαντίνο ξαναχτύπησε

Ο Τζάνι Ινφαντίνο
(EPA/MOAHAMED MESSARA)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Με προκλητικό, δασκαλίστικο ύφος ο πρόεδρος της FIFA τα έβαλε με τον παγκόσμιο Τύπο, παρουσιάζοντας τα όλα ιδανικά γύρω από το Μουντιάλ που ξεκινά την Κυριακή

Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, που μια συνέντευξη Τύπου μιας «διεθνούς προσωπικότητας» προκαλεί τόσο θυμό στους δημοσιογράφους. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA τα κατάφερε, όπως όλα δείχνουν, το Σάββατο με ένα ωριαίο ρεστιτάλ βερμπαλισμού και αμετροέπειας μπροστά σε περίπου 400 εκπροσώπους του Τύπου από όλο τον πλανήτη. Με δασκαλίστικο τόνο και επιστρατεύοντας άλλοτε προσβολές και άλλοτε μελοδραματικές προσωπικές αναφορές, τα βρήκε όλα τέλεια στην διοργάνωση, κατηγορώντας εμμέσως τα ΜΜΕ για ρατσισμό και ζητώντας «να μην χτυπούν το Κατάρ».

«Νομίζω ότι αυτό θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα υπογραμμίσει πόσο βρώμικο έχει γίνει το παιχνίδι» έγραψε η Melissa Reddy του Sky Sports News, αμέσως μετά.

«Παραπλανητική, ασεβή, προσβλητική» χαρακτήρισε την εισαγωγική του ομιλία το γερμανικό περιοδικό der Spiegel. Eνας άλλος Γερμανός δημοσιογράφος έγραψε ότι το όνομα Ινφαντίνο «γίνεται πλέον συνώνυμο της πλήρους απώλειας της επαφής με την πραγματικότητα».

Ηταν μετανάστης και ξέρει καλύτερα...

Ο 52χρονος Ελβετός για μια ακόμα φορά αρνήθηκε τις κατηγορίες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες μετανάστες στα εργοτάξια του Μουντιάλ και κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για αλαζονεία, λέγοντας ουσιαστικά ότι ο ίδιος ως παιδί Ιταλών μεταναστών, που μεγάλωσε στην Ελβετία γνωρίζει πολύ καλύτερα από αυτούς πώς είναι να εργάζεσαι σε ξένη χώρα ως μετανάστης.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, που θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για να διαδεχτεί τον... εαυτό του την ερχόμενη άνοιξη στην προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου έχει κατ' επανάληψη ισχυριστεί ότι ο αριθμός των ξένων εργατών, που σκοτώθηκαν στο Κατάρ δουλεύοντας 12ωρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για 250 δολάρια τον μήνα ήταν μόλις 3.

Για μια ακόμα φορά υπερασπίστηκε το καθεστώς του Κατάρ όπου διαμένει πλέον μόνιμα εδώ και μερικούς μήνες και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τους ομοφυλόφυλους, που θα ταξιδέψουν στη χώρα για τους αγώνες. Ζήτησε επίσης από τους οπαδούς να «ζήσουν και τρεις ώρες χωρίς αλκοόλ» αναφερόμενος στην ξαφνική σχετική απαγόρευση, που ανακοινώθηκε μόλις την Παρασκευή για μέσα και γύρω από τα γήπεδα.

«Σήμερα νιώθω Καταριανός. Σήμερα νιώθω Άραβας, νιώθω Αφρικανός. Σήμερα νιώθω γκέι, ΑμΕΑ, νιώθω μετανάστης εργάτης», συνέχισε και αργότερα συμπλήρωσε «νιώθω και σαν γυναίκα!». Είναι γνωστό ότι η θέση των γυναικών στο Κατάρ δεν είναι και η ιδανικότερη.

Τα λεφτά δεν είναι ντροπή

Ο άνθρωπος που βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο και διαδέχτηκε το δίδυμο Μπλάτερ-Πλατινί χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι» και κυρίως χωρίς να αλλάξει το παραμικρό στον υπόγειο τρόπο λειτουργίας της FIFA, αισθάνεται προφανώς πανίσχυρος. Δεν διστάζει να αμφισβητεί έρευνες ολόκληρων ετών από μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα και διεθνείς οργανώσεις για την κατάσταση των ανθρώπινων, εργασιακών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων στη χώρα. Τα δισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ, ελβετικά φράγκα, που πηγαινοέρχονται εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, από και προς τη μικρή χώρα του κόλπου δεν αφήνουν περιθώρια για ευαισθησίες της τελευταίας στιγμής.

Βεβαίως θα μπορούσε να πει κανείς ότι τελικά ο δικός του ευθύς κυνισμός είναι πολύ πιο ειλικρινής από την προκλητική υποκρισία πολιτικών ηγετών, όπως ο κύριος Μακρόν, που ξαφνικά μας κάλεσε «να μην μπλέκουμε το ποδόσφαιρο με την πολιτική». «Πρώτα η απόλαυση και μετά η ηθική» όπως θα έλεγε και ένας προκάτοχός του, ο Νικολά Σαρκοζύ που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να κερδίσει το Κατάρ τη διοργάνωση στην ψηφοφορία του 2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL