Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Η Ελλάδα όρθια και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα όρθια και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

ΤΟΚΙΟ ΑΜΕΑ

Για ακόμη μια φορά οι  Έλληνες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες ΑμεΑ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να δικαιωθούν οι κόποι τους στους 16ους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μας χάρισαν πολλές συγκινήσεις στο Τόκιο, όχι μόνο με τις επιτυχίες τους, αλλά και με την προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου.

Η ελληνική αποστολή πέτυχε τον βασικό στόχο της, που ήταν η κατάκτηση διψήφιου αριθμού μεταλλίων, όμως τα 11 μετάλλια είναι η μικρότερη συγκομιδή στον 21ο αιώνα.  Έντεκα μετάλλια είχε πάρει η Ελλάδα είχε και πριν από 21 χρόνια, το 2000 στο Σίδνεϊ, ενώ η καλύτερη συγκομιδή με 24 ήταν το 2008 στο Πεκίνο. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 είχαν κατακτηθεί 13 μετάλλια, ενώ το 2012 στο Λονδίνο 12.

Η συγκλονιστική κούρσα του Θανάση Γκαβέλα με οδηγό τον Σωτήρη Γκαραγκάνη στα 100μ. της κατηγορίας Τ11 με την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ (10.82) ήταν η καλύτερη αγωνιστική στιγμή της ελληνικής παραολυμπιακής ομάδας στο Τόκιο, ενώ παγκόσμιο ρεκόρ (10.88) είχε σημειώσει και στον προκριματικό.

Η Ελλάδα συνέχισε την παράδοση να κατακτά τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο, αρχής γενομένης το 1996 στην Ατλάντα. Τα υπόλοιπα 10 μετάλλια ήταν 3 αργυρά και 7 χάλκινα, με τον στίβο να έχει τα περισσότερα (4) και να ακολουθούν η κολύμβηση (3) , το μπότσια (2) και η ξιφασκία σε αμαξίδιο (1), όπως η άρση βαρών σε πάγκο (1).

Τα 11 μετάλλια της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο πήραν:

* Χρυσό: Θανάσης Γκαβέλας - Σωτήρης Γκαραγκάνης (συνοδός) (100μ. Τ11).

* Αργυρά: Θανάσης Προδρόμου (μήκος Τ20), Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια BC3), Θανάσης Κωνσταντινίδης (κορίνα F32).

* Χάλκινα: Αντώνης Τσαπατάκης (100μ. πρόσθιο SB4), Δημήτρης Μπακοχρήστος (άρση βαρών σε πάγκο -54κ.), Στράτος Νικολαΐδης (σφαιροβολία F20), Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (50 μ. ύπτιο S4), Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (100 μ. ελεύθερο S8), Παναγιώτης Τριανταφύλλου (ξιφασκία σε αμαξίδιο), ομαδικό μπότσια (Γρηγόρης Πολυχρονίδης,  Άννα Ντέντα και Αναστασία Πυργιώτη).

Από τις στιγμές που θα μείνουν στη μνήμη μας είναι το fair play του αργυρού παραολυμπιονίκη μας στο μήκος Θανάση Προδρόμου, με άλμα 7.04μ. να βοηθήσει τον Μαλαισιανό αντίπαλό του Λατίφ Ρόμλι σε μια άσχημη πτώση του στο σκάμμα.

Στον στίβο κοντά σε μετάλλιο βρέθηκαν και ο Στέλιος Μαλακόπουλος στο μήκος (T64), ο Μανώλης Στεφανουδάκης στο ακόντιο (F54), ο Λεόντιος Στεφανίδης στη σφαίρα (F20) και ο Κωνσταντίνος Τζούνης στη δισκοβολία (F56), που πήραν τέταρτες θέσεις.

Στην κολύμβηση ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο Ρίο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο και ζήτησε «συγγνώμη» από τους  Έλληνες φιλάθλους επειδή δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά στα άλλα αγωνίσματα που «έπεσε». Τέταρτες θέσεις στα 100μ. ύπτιο πήραν ο Δημήτρης Καρυπίδης (S2) και ο ρέκορντμαν κάτοχος παραολυμπιακών μεταλλίων με 10, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (S12), που δήλωσε ότι αυτή ήταν η τελευταία του συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση.

Με τα δύο μετάλλια που πήρε ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης στο μπότσια, έφτασε τα έξι στο σύνολο (1 χρυσό, 3 ασημένια, 2 χάλκινα) και πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των Ελλήνων πολυμεταλλιούχων. Το δυσάρεστο είναι ότι μίλησε, με την επιστροφή του στην Αθήνα, για ψυχολογική πίεση που του ασκήθηκε στη διάρκεια των αγώνων, ζητώντας την απομάκρυνση του ομοσπονδιακού προπονητή Γιώργου Τζίμα.

Το πρώτο χρονικά ελληνικό μετάλλιο στην ιαπωνική πρωτεύουσα πήρε στην ξιφασκία με αμαξίδιο ο Πάνος Τριανταφύλλου, που μετά το ασημένιο στο Ρίο το 2016 κατέκτησε το χάλκινο στο Τόκιο στο αγώνισμα της σπάθης Β, με συνολικά έξι νίκες σε εννέα αγώνες.

Όπως στο Ρίο, έτσι και στο Τόκιο ο Δημήτρης Μπακοχρήστος βρέθηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου των νικητών στα -54 κιλά στην άρση βαρών με πάγκο κι έχασε λόγω σωματικού βάρους το ασημένιο μετάλλιο.

Στον πίνακα των μεταλλίων η Ελλάδα κατέλαβε την 51η θέση, ενώ η Κύπρος ήταν 57η με ένα χρυσό κι ένα χάλκινο, που κατέκτησε η εξαιρετική Καρολίνα Πελενδρίτου στην κολύμβηση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL