ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΓΑ - ΕΣΚΑΝ / "Η εθνική πολιτική στον αθλητισμό"

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΓΑ - ΕΣΚΑΝ / "Η εθνική πολιτική στον αθλητισμό"

Η ΓΓΑ και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ με την υποστήριξη του σπουδαστηρίου Φιλοσοφίας του Αθλητισμού της ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα με θέμα "Η εθνική πολιτική στον αθλητισμό". Οι τέσσερις θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν:

1η: "Παρακαταθήκη του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού". Προεδρείο: Κωνσταντίνα Γογγάκη (επίκουρη καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ) και Πολυξένη Αργειτάκη (εκπρόσωπος της ΕΟΕ).

2η: "Σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο αθλητισμού και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας". Προεδρείο: Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (πρόεδρος ΕΣΚΑΝ) και Σωτήρης Τριανταφύλλου (πρόεδρος ΠΣΑΤ).

3η: «Ολυμπιακός-Παραολυμπιακός - Λαϊκός αθλητισμός και αξίες». Προεδρείο: Χάρις Λιάπη και Γιάννης Καρράς (μέλη Δ.Σ. ΕΣΚΑΝ).

4η: "Η αναγκαία πολιτική στον αθλητισμό: από τη θεωρία στην πράξη". Προεδρείο: Ιωάννης Καλογεράκος (αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, ΦΠΨ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ Μαγδαληνή Σκούντζου (μέλος Δ.Σ. ΕΣΚΑΝ).

"Η εθνική πολιτική για τον αθλητισμό είναι μια πολιτική που δεν υπήρξε ποτέ! Είναι μια πολιτική που χαρασσόταν συγκυριακά και βασιζόταν σε ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης. Θα έπρεπε να βάλουμε εισαγωγικά στη λέξη 'ανάπτυξη', γιατί όταν τη χρησιμοποιείς, σημαίνει ότι έχεις συγκεκριμένο σχέδιο, κάτι το οποίο φυσικά δεν συνέβαινε" είπε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και συνέχισε: "Οι εποχές που οι αποφάσεις λαμβάνονταν με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας, πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Βασικό άξονα της πολιτικής μας αποτελεί η εκπαίδευση της νέας γενιάς. Το μέλλον θα έρθει μόνο μέσα από την παρέμβαση στις νεότερες γενιές, αυτές που δεν έχουμε προλάβει ακόμα εμείς να τις χαλάσουμε".

Ο γγΑ Ιούλιος Συναδινός επισήμανε από την πλευρά του: "Στην πορεία προς την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, ο ελληνικός αθλητισμός θα βρίσκεται σε μια παράλληλη πορεία ανάπτυξης. Θα προχωράει με δυσκολίες και προβλήματα, αλλά με σαφείς τομές, με αλλαγή συνειδήσεων και συμπεριφορών, με σύγχρονους όρους, με νέους θεσμούς συμμετοχής, με πιο δίκαια κριτήρια αξιολόγησης, διατηρώντας την υποχρέωση της μάχης για τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά, τη δημοκρατία και τον βασικό του στόχο, τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του".