ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ "ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018" / Μουντιάλ 2018: Η αρχή, το ήμισυ του παντός

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ "ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018" / Μουντιάλ 2018: Η αρχή, το ήμισυ του παντός

Ίσως η σημαντικότερη κατάκτηση της νέας Εθνικής που δημιουργεί ο Μίκαελ Σκίμπε να είναι πως κατάφερε να αφήσει πίσω της εντελώς την οικτρή εικόνα που παρουσίασε αμέσως μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η ομάδα δεν υποχρεώνει τους φίλους της να προμηθευτούν διάφορα... ηρεμιστικά, αντιθέτως αρχίζει να σμιλεύει χαρακτήρα, προσπαθεί να βελτιωθεί βήμα-βήμα, και πάνω από όλα παρουσιάζει αποτελεσματικότητα: εκτός έδρας νίκη στο Γιβραλτάρ με 4-1, εντός έδρας νίκη επί της Κύπρου και εκτός έδρας νίκη επί της Εσθονίας, με το ίδιο σκορ (2-0).

Σκωπτικά, μπορούμε να πούμε πως θα ήταν πολύ χρήσιμο να παγιωθεί αυτό το 2-0 ως σκορ-σφραγίδα, όπως λειτουργούσε τις παλιές καλές εποχές (επί Ρεχάγκελ και Σάντος) το 1-0. Γιατί, στο σήμερα, το έργο του Σκίμπε είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει ο ίδιος να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ελληνικές συνθήκες, να μάθει το υλικό του, και να κερδίσει την εκτίμηση παικτών, ομοσπονδίας, δημοσιογράφων και φίλων της Εθνικής.

Το ξεκίνημα του Γερμανού ως ομοσπονδιακού τεχνικού, πάντως, δεν δημιουργεί προβληματισμό. Κάθε άλλο, αφού ανοίγει την πόρτα της αισιοδοξίας. Η ομάδα αποκτάει συνοχή και ταυτότητα, θυμήθηκε πώς είναι να επικρατεί σε αγώνες με ομάδες που είναι σχετικά ήπιας έως χαμηλής δυναμικότητας, ενώ δεν δυσκολεύεται και να σκοράρει. Αν συνυπολογίσουμε και διάφορες αντιξοότητες, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως στο Ταλίν υποχρεώθηκε λόγω τραυματισμών να αγωνιστεί από το 18ο λεπτό χωρίς τον σκόρερ του πρώτου τέρματος Τοροσίδη και τον Παπασταθόπουλο, η ελληνική ομάδα δείχνει πως ξέρει να πατάει μετά από καιρό γερά στο έδαφος των αναγκών της, αφήνοντας - όταν χρειάζεται - κατά μέρος το θέαμα, αλλά επικεντρώνοντας στην ουσία. Οι μονάδες προσπαθούν ξανά να βγάλουν με φιλότιμο τρόπο τον καλύτερο τους εαυτό, ενώ το σύνολο δεν εκπέμπει την εικόνα ενός περιφερόμενου θίασου, όπως λίγο καιρό πριν...

Όσον αφορά στο μέλλον; Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη φαίνεται πως είναι μία ομάδα για τα μέτρα μας, ενώ το Βέλγιο δικαιολογεί απόλυτα το γιατί βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της ΦΙΦΑ. Οι τρεις επόμενες προγραμματισμένες αναμετρήσεις φέρνουν την Ελλάδα απέναντι σε αυτούς τους δύο συγκεκριμένους αντιπάλους, που είναι και οι βασικοί της στην προσπάθεια της, είτε να προκριθεί ως πρώτη στα γήπεδα της Ρωσίας, είτε να συμμετάσχει ως δεύτερη στα μπαράζ. Στις 13 Νοεμβρίου η Εθνική υποδέχεται τη Βοσνία, στις 25 Μαρτίου του 2017 ταξιδεύει στο Βέλγιο, και στις 9 Ιούνη στη Βοσνία. Η συνολική συγκομιδή βαθμών σε αυτή την τριάδα υποχρεώσεων θα είναι αυτή που θα αποσαφηνίσει τον βασικό στόχο λίγο πριν εισέλθουν οι ομάδες στην τελική ευθεία των καταληκτικών αγώνων.

Και αν στην προηγούμενη προκριματική φάση, αυτή του γαλλικού Euro του 2016, τρεις πρώην Πρωταθλήτριες Ευρώπης είχαν απογοητεύσει (Ολλανδία, Δανία, Ελλάδα), σε αυτή τη φάση που ξεκίνησε λίγο καιρό πριν για το Μουντιάλ της Ρωσίας, μόνο η δική μας Εθνική βαδίζει σε τροχιά ανάκαμψης πετυχαίνοντας το απόλυτο των τριών νικών στις τρεις πρώτες αναμετρήσεις. Μάλιστα η Ελλάδα είναι η μια από τις τρεις χώρες στους 9 ομίλους και μεταξύ 54 ομάδων, που έχει πετύχει το "3 στα 3" σ' αυτήν την προκριματική φάση (οι άλλες είναι το Βέλγιο και η Ελβετία).

Η Ολλανδία βρίσκεται στην τρίτη θέση του δικού της ομίλου (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 1 ήττα), ενώ η Δανία μόλις στην τέταρτη (1 νίκη και 2 ήττες). Ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής - από όλους τους ομίλους - το δυνατό ξεκίνημα της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Ισλανδίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Σερβίας, και του Μαυροβουνίου. Από την άλλη, είναι χαρακτηριστική η αποτυχία Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Τουρκίας, που δεν έχουν σημειώσει ακόμη νίκη. Βέβαια, ακόμα είναι νωρίς, και παρότι έχουμε τα πρώτα δείγματα, ασφαλή συμπεράσματα για το πού οδηγείται κάθε όμιλος θα μπορούμε να εξάγουμε σε λίγο καιρό.

Οι βαθμολογίες όλων των ομίλων

Μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές της προκριματικής φάσης της Ευρώπης για τα Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 οι βαθμολογίες στους 9 ομίλους έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

1ος όμιλος: Ελβετία 9, Πορτογαλία 6, Νησιά Φερόε 4, Ουγγαρία 4, Λετονία 3, Ανδόρα 0.

2ος όμιλος: Γαλλία 7, Σουηδία 7, Ολλανδία 4, Βουλγαρία 3, Λευκορωσία 2, Λουξεμβούργο 1.

3ος όμιλος: Αζερμπαϊτζάν 6, Γερμανία 6, Β. Ιρλανδία 4, Τσεχία 1, Νορβηγία 0, Σαν Μαρίνο 0.

4ος όμιλος: Ιρλανδία 7, Σερβία 7, Ουαλία 5, Αυστρία 4, Γεωργία 1, Μολδαβία 0.

5ος όμιλος: Πολωνία 4, Ρουμανία 4, Μαυροβούνιο 4, Δανία 3, Καζακστάν 1, Αρμενία 0

6ος όμιλος: Αγγλία 6, Σλοβενία 4, Σκωτία 4, Λιθουανία 2, Μάλτα 0, Σλοβακία 0.

7ος όμιλος: Ιταλία 7, Ισπανία 7, Αλβανία 6, Ισραήλ 6, Λιχτενστάιν 0, ΠΓΔΜ 0.

8ος όμιλος: Βέλγιο 9, Ελλάδα 9, Βοσνία / Ερζεγοβίνη 6, Εσθονία 3, Κύπρος 0, Γιβραλτάρ 0.

9ος όμιλος: Κροατία 7, Ισλανδία 7, Ουκρανία 5, Τουρκία 2, Φινλανδία 1, Κόσοβο 1.