Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Αύριο στο Σύνταγμα το μεγάλο κάλεσμα της "Ανοιχτής Πόλης" - Οργώνουν τις γειτονιές, μιλούν για τα σχέδιά τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι * Ν. Ηλιόπουλος: "Δίνουμε τη μάχη και δεν θα κάνουμε πίσω σε ζητήματα όπου έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρες διαφωνίες" / Ζωή σε όλες τις "αόρατες" γωνιές της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο στο Σύνταγμα το μεγάλο κάλεσμα της "Ανοιχτής Πόλης" - Οργώνουν τις γειτονιές, μιλούν για τα σχέδιά τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι * Ν. Ηλιόπουλος: "Δίνουμε τη μάχη και δεν θα κάνουμε πίσω σε ζητήματα όπου έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρες διαφωνίες" / Ζωή σε όλες τις "αόρατες" γωνιές της Αθήνας

Οργώνουν κάθε γωνιά της πόλης τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι που περνούν στον δεύτερο γύρο προσδοκώντας στην ανανέωση της θητείας τους. Για το σχέδιο της επόμενης ημέρας μιλούν στην “Α” οι δήμαρχοι Βύρωνα Άκης Κατωπόδης και Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. Την ίδια ώρα, ο Νάσος Ηλιόπουλος περιοδεύει σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο πως “προτεραιότητα είναι να δοθεί ζωή σε όλες γωνιές της πόλης που για κάποιους άλλους είναι αόρατες”.

Ν. Ηλιόπουλος: “O δεύτερος γύρος αναπτύσσει δυναμικές”

Σκληρή μάχη δίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, με τον δεύτερο να έχει συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο 42,66%. Οργώνει τις γειτονιές της Αθήνας μιλώντας με κατοίκους και καταστηματάρχες. Σήμερα θα βρεθεί στα Κάτω Πατήσια και στους Αμπελόκηπους. Ο Ν. Ηλιόπουλος εκφράζει την πεποίθηση ότι όσο ισχυρός και να είναι ο αντίπαλος “ο δεύτερος γύρος αναπτύσσει δυναμικές”. Γι' αυτό αύριο θα συναντηθεί με τον Κ. Μπακογιάννη για την τελευταία τηλεμαχία στην ΕΡΤ της προεκλογικής περιόδου.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί εμφανείς στηρίξεις. Ο δε Παύλος Γερουλάνος θέλει μάλλον να παίξει ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα στη νέα κατάσταση που διαμορφώνει η απλή αναλογική, καθώς έχει συγκεντρώσει 13,19% και 6 έδρες. Ενώ, λοιπόν, προχθές ο Παύλος Γερουλάνος επέλεξε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και κράτησε φαινομενικά ουδέτερη στάση απέναντι στους δυο υποψηφίους, χθες επέλεξε να συναντηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη με ... ατζέντα “την Αθήνα και τις προοπτικές της”, όπως ανέφεραν οι πανομοιότυπες ανακοινώσεις των δυο επικεφαλής παρατάξεων.

Ερωτηθείς ο Νάσος Ηλιόπουλος για το αν θα συνεργαστεί με τον Κ. Μπακογιάννη την επαύριο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής ο ίδιος είπε (ΑΝΤ1): “Με βάση την απλή αναλογική και από τη στιγμή που κανένας δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, σαφώς θα προκύψουν τομείς όπου θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες”. “Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε, στο πλαίσιο μιας συνδιαλλαγής, να πάμε πίσω σε ζητήματα στα οποία υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες” υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος ξεκαθαρίζοντας: “Σε μια προσπάθεια οποιασδήποτε διοίκησης να μπει εργολάβος στην καθαριότητα εμείς όχι απλά θα είμαστε απέναντι, αλλά θα είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου στις κινητοποιήσεις”.

Πάντως, εξήρε τον πολιτικό πολιτισμό της προεκλογικής περιόδου και όπως επισήμανε: “Κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα βλέπεις απλά εκλογικά”. “Αν κάποιος μου έλεγε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο με κοκορομαχίες, και πάλι δεν θα επέλεγα αυτόν τον τρόπο” σημείωσε προσθέτοντας: “Δεν θα τον επέλεγα γιατί εμείς προτιμήσαμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα και προγραμματικά”. “Είναι ένα στοιχείο από τη μία να υπάρχουν πολύ μεγάλες, βαθιές και ουσιαστικές διαφωνίες σε πολιτικό επίπεδο και άλλο να υπάρχει πολιτισμένος διάλογος, ακόμα και διαφωνίες, ώστε ο πολίτης να μπορεί να παρακολουθήσει ουσιαστικά και προγραμματικά το τι λέει ο καθένας” εξήγησε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Χαριτολογώντας, πάντως, με το γεγονός ότι οι στοιχηματικές εταιρείες δεν τον εμφάνιζαν να περνά στον δεύτερο γύρο, ο ίδιος είπε: “Μέχρι την Κυριακή με είχαν τέταρτο, δεν με πειράζει αυτό. Αυτό που με πειράζει ήταν ότι οι στοιχηματικές είχαν χαμηλό όριο και έτσι διάφοροι φίλοι μου δεν μπόρεσαν να βγάλουν περισσότερα λεφτά”. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οπισθοχώρηση της Χρυσής Αυγής στην τέταρτη θέση και είπε: “Είμαστε από τις πρώτες δυνάμεις που από την πρώτη στιγμή δώσαμε αυτή τη μάχη”. Στηλίτευσε, πάντως, το υψηλό ποσοστό αποχής στις εκλογές.

Εν συνεχεία,  σχολιάζοντας την επίδραση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στις αυτοδιοικητικές εκλογές ιδίως για την πρωτεύουσα, είπε: “Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τα κεντρικο-πολιτικά ερωτήματα”. Μιλώντας για το τι αποκομίζει από τις περιοδείες του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε: “Ο κόσμος δεν είναι χαρούμενος από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά απλώς προσμένει να έρθει η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο ο κόσμος ανησυχεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και ειδικά μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της. Βλέπω ανησυχία καταρχήν για όλα αυτά που ήδη έχει αρχίσει και ανακοινώνει η Νέα Δημοκρατία, όπως για τις 120 δόσεις”.

Κάλεσμα από την “Ανοιχτή Πόλη”

Σήμερα η Ανοιχτή Πόλη καλεί στις 7.30 μ.μ. στο περίπτερο της παράταξης στο Σύνταγμα σε συζήτηση με θέμα "Πολιτισμός από την αρχή”, στην οποία θα παρευρεθούν και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Αύριο, πάλι στο Σύνταγμα, ο Νάσος Ηλιόπουλος θα μιλήσει στις 8 μ.μ. στη γιορτή της “Ανοιχτής Πόλης” με κεντρικό σύνθημα “Δίνουμε τη μάχη μέχρι τέλους!”.

Άκης Κατωπόδης: “Θα πορευτούμε με σχέδιο για μια σύγχρονη πόλη”

Στη συστράτευση δυνάμεων για να επιτύχει την επανεκλογή του ως δημάρχου καλεί ο Άκης Κατωπόδης στον Βύρωνα. Ο ίδιος μιλώντας στην “Α” ευχαρίστησε τους συνδημότες του για την ψήφο προς την παράταξή του “σε μια εποχή που η Αριστερά γενικά δοκιμάζεται”, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου της παρελθούσας πενταετούς θητείας, ο Ά. Κατωπόδης μιλά για ένα “έργο με ήθος και συνέπεια”. “Καταφέραμε να αναβαθμίσουμε σε μεγάλο βαθμό τους δημόσιους χώρους, να εκσυγχρονίσουμε ψηφιακά την πόλη μας στην προσπάθειά μας να εντάξουμε τον δήμο στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας και της επικοινωνίας” υπογραμμίζει για να προσθέσει: “Κυρίως, όμως, εστιάσαμε στον παράγοντα άνθρωπο με πολιτικές που απευθύνθηκαν στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την κρίση, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τους εργαζόμενους στον δήμο μας”.

Αφού υπενθυμίζει ότι πριν από πέντε χρόνια “παραλάβαμε έναν δήμο σε κακή οικονομική κατάσταση, με άρρυθμη διοικητική λειτουργία, βρόμικο, με τις κοινωνικές δομές ουσιαστικά ανύπαρκτες”, ο Ά. Κατωπόδης εξηγεί ότι με τις παρεμβάσεις του: “Καταφέραμε να ανατάξουμε τα οικονομικά μας”. “Θα σας πω μόνον ότι στο ταμείο του δήμου το 2014 υπήρχαν περίπου 10.000 ευρώ και σήμερα 3 εκατομμύρια ευρώ” εξηγεί με υπερηφάνεια στον τόνο της φωνής.

“Καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε καίριες παρεμβάσεις στις υποδομές της πόλης (47 έργα περαιωμένα, σε εξέλιξη και με χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ), εστιάζοντας στις σχολικές εγκαταστάσεις, στους αθλητικούς χώρους, στους δρόμους. Να δημιουργήσουμε κοινωνικές δομές (κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, συσσίτιο, κέντρο κοινότητας) για να υποστηρίξουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να ενισχύσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα με τα ανοικτά κέντρα εμπορίου (open malls), να δημιουργήσουμε πολιτικές προστασίας των τετράποδων φίλων μας” λέει με την ίδια υπερηφάνεια ο Ά. Κατωπόδης.

Ερωτηθείς για τις πολιτιστικές παρεμβάσεις στην πόλη, ο Ά. Κατωπόδης υπογραμμίζει: “Καταφέραμε να εμπλουτίσουμε τον πολύ σημαντικό παράγοντα 'πολιτισμό' του δήμου δημιουργώντας μάλιστα και το Μουσείο Ιστορίας της Πόλης (διακαής πόθος ετών των συμπολιτών μας, που παίρνει επιτέλους 'σάρκα και οστά') και άλλες πολλές ενέργειες που θεωρούμε πως αναβάθμισαν σημαντικά την πόλη μας”.

Μιλώντας γα την επικείμενη εφαρμογή της απλής αναλογικής, εξηγεί: “Πέντε χρόνια που καθορίστηκαν από τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις πολιτικές συναίνεσης με τις άλλες παρατάξεις, τους μαζικούς φορείς, τους πολίτες του Βύρωνα συνιστούν ισχυρή παρακαταθήκη για εμάς που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε την απλή αναλογική”. Κι όταν τον ρωτούμε γιατί μιλά για “παρακαταθήκη”, ο ίδιος λέει γελώντας: “Γιατί διοίκησα όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικά με μειοψηφία, με ανιδιοτέλεια και με γνώμονα πάντα το καλό της πόλης μας και των κατοίκων της, χωρίς να θεωρώ τον Βύρωνα ‘δικό μου’”.

“Παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν αυτά τα πέντε χρόνια που τον διοικήσαμε και τα όποια λάθη που κάναμε, θεωρούμε πως δεν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν, αλλά θα πορευτούμε προς τα εμπρός πραγματοποιώντας τους πολύ υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει για μια σύγχρονη πόλη σε συνεργασία με τις δημοτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο στη βάση ενός κοινού προγράμματος με ανειλημμένες θέσεις ευθύνης” καταλήγει ο Ά. Κατωπόδης.

Χρήστος Βρεττάκος: “Οι δημότες μας παραμένουν η κινητήρια δύναμή μας”

Καθ’ οδόν για τον δεύτερο γύρο, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος κάνει έναν σύντομο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος στην “Α”. “Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, όπου η δημοτική μας κίνηση "Άλλος Δρόμος" συγκέντρωσε το 45,72% των ψήφων, δείχνει περίτρανα ότι οι κάτοικοι του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας επιθυμούν η παρούσα δημοτική αρχή να συνεχίσει το έργο της, προκειμένου να οικοδομήσουμε από κοινού μια πόλη εκτός περιθωρίου, μία πόλη ανθρώπινη, σύγχρονη, πράσινη και αλληλέγγυα” τονίζει ο Χρ. Βρεττάκος.

“Γι' αυτό καλούμε όσους και όσες δημότες και δημότισσες έδειξαν την περασμένη Κυριακή την εμπιστοσύνη τους σε άλλες δημοτικές κινήσεις και υποψηφίους να επιλέξουν την ερχόμενη Κυριακή με κριτήριο ποιον δήμαρχο επιθυμούν, ποια ομάδα δίπλα του και ποιο πρόγραμμα για να διοικήσουν τον δήμο” υπογραμμίζει προσθέτοντας: ‘Τους καλούμε να αποδοκιμάσουν τον διχαστικό λόγο, τα ψέματα και τη λασπολογία, να επιδοκιμάσουν τον πολιτικό λόγο και τις προτάσεις για το αύριο της πόλης”.

“Τους καλούμε να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ώστε να μας δώσουν τη δύναμη να κάνουμε μαζί το δεύτερο και αποφασιστικό βήμα. Για τις ζωές μας, για την καθημερινότητά μας, για το μέλλον του τόπου μας, για τα παιδιά μας” υπογραμμίζει ο Χρ. Βρεττάκος. “Εξάλλου την απάντηση στην κάλπη τη δίνουν οι πολίτες” σημειώνει για να καταλήξει: "Ο λαός της πόλης ήταν και παραμένει η κινητήρια δύναμη του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Οι δημότες θα ξαναμιλήσουν την Κυριακή και με την ψήφο τους θα δώσουν ηχηρή - ξεκάθαρη λαϊκή εντολή”.

Οι τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις

Σήμερα, Πέμπτη, στην πλατεία Εσταυρωμένου στις 8 μ.μ. ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας καλεί στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση ζητώντας από τους συμπολίτες τους να τον στηρίξουν εκ νέου για να “αλλάξουν μαζί την πόλη” τους. Αύριο, Παρασκευή, η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη καλεί τους συνδημότες της στις 8 μ.μ. στην πλατεία Γαρδένιας για να “γυρίσουν την πλάτη στο παρελθόν” και να “συνεχίσουν μαζί”, όπως λέει χαρακτηριστικά. Επίσης αύριο ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος καλεί στην προεκλογική του συγκέντρωση στην πλατεία Λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL