Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Κάποιοι πάνε να φορτώσουν μια εθνική τραγωδία σε τοπική αρχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάποιοι πάνε να φορτώσουν μια εθνική τραγωδία σε τοπική αρχή

“Θα παλέψουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ώστε να μην γίνουμε μετά Χριστόν προφήτες” τόνισε η Ρένα Δούρου κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξή της παρουσιάζοντας σειρά παρεμβάσεων για την αποτροπή φυσικών καταστροφών, που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών.

Την ίδια στιγμή διέψευσε όσους την κατηγορούν για δήθεν ευθύνες για την “εθνική τραγωδία” στο Μάτι. Εξήγησε ότι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας περιορίζεται αποκλειστικά στην υποστήριξη του πυροσβεστικού έργου και δεν έχει καμία εμπλοκή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, που ανήκει στην Πυροσβεστική.

“Παλεύω και αγωνίζομαι έστω και ένας άνθρωπος να πειστεί για όσα αμφέβαλλε σχετικά με εκείνο το βράδυ της 23ης Ιουλίου” είπε η Ρ. Δούρου. Εγκάλεσε, μάλιστα, τους αντιπάλους της ότι εκμεταλλεύτηκαν την “εθνική τραγωδία”. “Πρώτη φορά έχουμε μια εθνική τραγωδία που για μεγάλο διάστημα αρχίζει και τελειώνει με τη σύληση των νεκρών και την έλλειψη σεβασμού στις οικογένειές τους” είπε χαρακτηριστικά. “Είναι η πρώτη φορά που μια εθνική τραγωδία φορτώνεται σε μια τοπική αρχή και τα μιντιακά συμφέροντα δείχνουν ότι δεν σέβονται κανέναν” υπογράμμισε.

Η Ρ. Δούρου διευκρίνισε εκ νέου ότι τον συντονιστικό ρόλο της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών έχει αποκλειστικά η Πυροσβεστική και πως επίσης ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής είναι αρμόδιος να διατάξει την αναγκαστική εκκένωση. “Η Περιφέρεια έχει την υποχρέωση να συνδράμει όσους είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης” τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η συνδρομή της αφορά την παροχή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου, τα οποία μισθώνονται με πόρους της Περιφέρειας.

Εκείνο το απόγευμα της 23ης Ιουλίου η Ρ. Δούρου είπε ότι η ενημέρωση από την Πυροσβεστική ήταν περιορισμένη και αυτός ήταν ο λόγος που μετέβη στο κέντρο συντονισμού. Παράλληλα επικαλέστηκε έγκυρους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι εκείνη την ημέρα λόγω της έντασης του φαινομένου ήταν δύσκολη η εκκένωση και πως, ακόμη και εάν γινόταν, θα απαιτούσε περί τη μία ώρα. “Δυστυχώς η έμπρακτη συγγνώμη δεν είναι ποτέ αρκετή γι’ αυτούς που χάθηκαν” είπε η Ρ. Δούρου.

Αναφερόμενη στην προετοιμασία της Περιφέρειας είπε: “Φέτος έγινε για πρώτη φορά άσκηση των συναρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε δομημένο περιβάλλον”. Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι “ήδη είναι σε επιφυλακή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς λόγω της αντιπυρικής περιόδου”. Στο ερώτημα εάν το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα αρμοδιότητας της Περιφέρειας, η Ρ. Δούρου διαβεβαίωσε πως έγιναν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις με καθαρισμό ρεμάτων και ξηρής χλωρίδας παραπλεύρως των κεντρικών δρόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL