Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αλ. Χαρίτσης με αφορμή τρεις προσκλήσεις: / Αλ. Χαρίτσης με αφορμή τρεις προσκλήσεις: Μέσω του "Φιλόδημου" ενισχύουμε δημοτικές δομές για τα παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης με αφορμή τρεις προσκλήσεις: / Αλ. Χαρίτσης με αφορμή τρεις προσκλήσεις: Μέσω του "Φιλόδημου" ενισχύουμε δημοτικές δομές για τα παιδιά

"Δίνουμε πρόσθετους επενδυτικούς πόρους στους δήμους όλης της χώρας και ενισχύουμε τις δομές για το παιδί και τα άτομα με αναπηρία" τόνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης παρουσιάζοντας τις τρεις προσκλήσεις που αγγίζουν τα 240 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος "Φιλόδημος". Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής 2,2 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί έργα ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι κάθε μέρα εντάσσονται δύο έργα προς χρηματοδότηση.

Η νέα μεγάλη πρόσκληση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, υπερδιπλασιάζει τους τακτικούς επενδυτικούς πόρους προς τους δήμους (βλ. ΣΑΤΑ) και αποσκοπεί στην κάλυψη μεγάλου εύρους παρεμβάσεων. Για την κατανομή τους λαμβάνεται υπ’ όψιν όχι μόνο το κριτήριο του πληθυσμού, αλλά και η γεωμορφολογία, το ποσοστό ανεργίας και φτώχειας ή οι χιλιομετρικές αποστάσεις από το ένα άκρο του δήμου στο άλλο. Η παροχή των 150 εκατ. ευρώ "συνιστά νέο τεχνικό πρόγραμμα για τους δήμους", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι άλλες δυο προσκλήσεις αφορούν στην πολιτική για το παιδί. Έτσι, μέσω του "Φιλόδημου" θα διατεθούν 55 εκατ. ευρώ για τον μηχανισμό πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων, που αφορούν είτε στην εκπόνηση νέων μελετών είτε στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων. Ανώτατο όριο για την εκπόνηση μελετών ορίζονται τα 2.000 ευρώ και για την υλοποίηση μέτρων πυροπροστασίας τα 3.000 ευρώ.

Επίσης, διατίθενται 35 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για άτομα με αναπηρία. Η ανάγκη είναι επιτακτική εάν σκεφτεί κανείς ότι μόλις τα μισά σχολεία έχουν τέτοια εγκατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα 7.361 σχολεία δεν διαθέτουν ράμπες για αναπηρικό αμαξίδιο και τα 9.917 σχολεία δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για άτομα με αναπηρία. Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για ράμπες είναι τα 500 ευρώ και για χώρους υγιεινής τα 2.500 ευρώ.

"Οι πρωτοβουλίες αυτές τις οποίες αναλαμβάνουμε μέσα και από τον 'Φιλόδημο' για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που σχετίζονται με τα σχολεία, που σχετίζονται με τη νεολαία, που σχετίζονται με τα παιδιά, δεν είναι αποσπασματικές δράσεις" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών εξηγώντας πως "εντάσσονται σε μια συνολική πολιτική, την οποία έχουμε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία βεβαίως και με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, έτσι ώστε να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε μια συνολική πολιτική για το παιδί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL