Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Εριφύλη Χιωτέλλη, υποψήφια δήμαρχος Μυτιλήνης: / Εριφύλη Χιωτέλλη, υποψήφια δήμαρχος Μυτιλήνης: Οι συνεργασίες θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για το καλό του τόπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εριφύλη Χιωτέλλη, υποψήφια δήμαρχος Μυτιλήνης: / Εριφύλη Χιωτέλλη, υποψήφια δήμαρχος Μυτιλήνης: Οι συνεργασίες θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για το καλό του τόπου

* Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μετά τη διάσπαση;

Τον πρώτο καιρό είναι λογικό ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Όπως σε κάθε διαζύγιο υπάρχουν προβλήματα. Βέβαια, ο νέος Δήμος Μυτιλήνης θα είναι πληθυσμού 50.000 μαζί με τα κεφαλοχώρια της Αγιάσου, του Πλωμαρίου, της Θερμής, της Γέρας και του Ευεργετούλας. Θα είναι πιο διαχειρίσιμος ως μέγεθος και σε σχέση με τις ανάγκες που θα ανακύψουν. Προφανώς, για να αποφευχθούν αστοχίες, απαιτείται καλή προετοιμασία. Γι’ αυτό δεν πρέπει να χαθεί χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου, αυτό προβλέπει και ο νόμος, που υποχρεώνει τον δήμαρχο και το σημερινό δημοτικό συμβούλιο να ξεκινήσουν την προετοιμασία ως προς την κατανομή των υπαλλήλων μεταξύ των δυο δήμων και των υπηρεσιών τους.

Στην αρχή, ο Δήμος Μυτιλήνης θα κρατήσει μια σειρά υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Σε αυτό το πρώτο διάστημα, για να αποφευχθούν οι αρρυθμίες, θεωρούμε πολύ σημαντικό να αποκτήσουν μερίδιο άσκησης διοικητικής λειτουργίας οι κοινότητες ώστε να αναλάβουν διοικητικό βάρος από την κεντρική διοίκηση του δήμου και με τη σειρά του ο δήμος να έχει τη γενική εποπτεία.

Με την ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών, θα επιτευχθεί καλύτερος προγραμματισμός για τα έργα που από την περίοδο της συνένωσης στον ενιαίο δήμο, δηλαδή από το 2011 έως σήμερα, είχαν “παγώσει” ή η υλοποίησή τους καθυστερούσε, καθώς υπήρχε μεγάλη δυσκολία συνολικά στον δήμο να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για όλο το νησί.

* Τι προτείνετε για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος;

Η άποψή μας για το προσφυγικό ζήτημα είναι καθαρή. Πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται και να ζουν για ένα μεγάλο διάστημα στο νησί μας. Το πρωτεύον είναι να εξασφαλίζονται τα minima, που σχετίζονται με την αξιοπρεπή επιβίωσή τους και ταυτόχρονα οι μόνιμοι κάτοικοι να νιώθουν ασφαλείς από αυτήν τη συνύπαρξη, αλλά και πάλι υπερήφανοι, όπως ένιωθαν την πρώτη περίοδο της μεγάλης προσφυγικής κρίσης. Είναι λογικό ότι η μεγάλη συγκέντρωση και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο camp της Μόριας δημιουργούν συνθήκες μικροπαραβατικότητας, κάτι που αρκετές φορές διαταράσσει την κοινωνική ισορροπία δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας. Εμείς, ως η επόμενη δημοτική αρχή, θέτουμε σε προτεραιότητα οι συντοπίτες μας να νιώθουν ασφαλείς και ταυτόχρονα οι πρόσφυγες να ζουν σε κατάλληλους χώρους.

Αυτή τη στιγμή, στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και άρα η διαμονή των προσφύγων είναι καλύτερη, σε σχέση με κάποιους μήνες πριν. Βέβαια, ακόμη μένουν άνθρωποι σε σκηνές γύρω από τον χώρο στη Μόρια, κάτι που πρέπει άμεσα να λυθεί. Στο μεταξύ πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στο camp της Μόριας.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι η διαδικασία κοινωνικής ένταξης για όσους πρόσφυγες μένουν στο νησί για μικρό ή μεγάλο διάστημα. Το πρώτο βήμα έχει γίνει με την ένταξη των παιδιών στα σχολειά. Σήμερα τα παιδιά παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους, παρότι οι θέσεις δεν επαρκούν για όλα τα παιδάκια. Έτσι, διαμορφώνεται μια συγκινητική όσμωση αυτών των παιδιών με την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτή η όσμωση θέλουμε να διαπεράσει όλη την κοινωνία.

* Πώς θα λειτουργήσει η απλή αναλογική στον δήμο;

Παρότι γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να επιβληθεί η κουλτούρα συνεργασίας, όμως γνωρίζουμε ότι κανένας δεν θα θέλει να φορτωθεί την ευθύνη της ακύρωσης αποφάσεων και έργων που θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Άρα οι συνεργασίες είναι μονόδρομος! Μπορεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής να είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυβερνήσεις ολόκληρες δομούνται πάνω στην κουλτούρα συνεργασίας. Δεν θα αποτελέσουμε εμείς την εξαίρεση, πόσο μάλλον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία κατεξοχήν πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία όλων αυτών για το καλό του τόπου. Άλλωστε οι συνεργασίες θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για το καλό του τόπου.

* Πώς μπορεί ο δήμος να συμβάλει στην ανάπτυξη της Μυτιλήνης;

Για εμάς, “ανάπτυξη” σημαίνει συνεχής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας από τώρα!

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας είναι η ανεργία. Γι’ αυτό εντάσσουμε το κριτήριο άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας σε κάθε έργο που υλοποιεί ο δήμος. Επιπλέον, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας τόσο ως μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας, όσο και ως μέσου δημιουργίας σταθερής απασχόλησης. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την υπό όρους παραχώρηση μέρους των αναξιοποίητων ακινήτων του δήμου σε συνεργατικά σχήματα, που αναζητούν στέγη και θα μπορούν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους.

Παράλληλα, η οπτική μας για τον τουρισμό εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών του, που αναδεικνύουν τις ομορφιές του τόπου μας. Περιλαμβάνει τον περιπατητικό τουρισμό στα πολύ όμορφα μονοπάτια του νησιού μας και στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μας, τη γνωριμία με τον υπέροχο ελαιώνα, τη γνωριμία με την παράδοση, με τους γυναικείους συνεταιρισμούς. Όλο αυτό μπορεί να είναι ένα κομμάτι του τουριστικού προϊόντος, το οποίο πρέπει να μας χαρακτηρίζει και το οποίο πρέπει να δώσει τουρισμό και άρα θέσεις εργασίας στον δήμο μας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

* Η Εριφύλη Χιωτέλλη γεννήθηκε το 1963. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Εργάζεται επί 34 χρόνια ως δασκάλα. Έχει πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε επίπεδο master. Από τα μαθητικά της χρόνια είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Από το 2000 είχε ενεργό συμμετοχή στις ομάδες στήριξης των μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο και ως δασκάλα παρείχε εθελοντικά τις υπηρεσίες της. Ακολούθως, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, συμμετείχε στην ορισθείσα ομάδα για την καταγραφή των υποδομών και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων. Τέλος, επί τέσσερις θητείες συμμετέχει στην Αυτοδιοίκηση με σχήματα της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL