Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στρατής Ζαφείρης, υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: / Στρατής Ζαφείρης, υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Ο δήμος μας θα είναι ένα σπίτι χτισμένο από την αρχή!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατής Ζαφείρης, υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: / Στρατής Ζαφείρης, υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Ο δήμος μας θα είναι ένα σπίτι χτισμένο από την αρχή!

* Ποια είναι τα ωφελήματα της κατάτμησης του δήμου;

Για εμάς η κατάτμηση του δήμου ήταν πάγιο αίτημα και πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στη συγκράτηση του πληθυσμού στα χωριά, ιδίως των νέων ανθρώπων. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Μην ξεχνάτε ότι, σε αντίθεση με τους άλλους νησιωτικούς δήμους, η Λέσβος έχει μεγάλα, ζωντανά χωριά. Η βίαιη συνένωση που έγινε με τον “Καλλικράτη” είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του νησιού, αλλά και στην εκπροσώπηση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, η οποία ήταν ασθενής. Ο θεσμός των χωρικών αντιδημάρχων και των τοπικών συμβουλίων με τον "Καλλικράτη" δεν λειτούργησε ποτέ! Άρα, η δυσλειτουργία ήταν τεράστια!

Επίσης, η διοικητική δομή του δήμου ήταν εξαιρετικά σύνθετη και απαιτούσε οργάνωση με μητροπολιτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτή τη λειτουργική αδυναμία προστέθηκε η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω την κατάσταση, με συνέπεια περιοχές του νησιού και υποδομές του να εγκαταλειφθούν. Για παράδειγμα, τα αρδευτικά δίκτυα είναι παρατημένα και μικρά έργα με μεγάλη σημασία για την καθημερινότητα του δημότη αναβλήθηκαν επ’ αόριστον! Δηλαδή το νησί μας βίωσε πολλαπλές κρίσεις μαζί με την οικονομική που έπληξε όλη τη χώρα.

* Ποια η παρακαταθήκη για τον νέο δήμο;

Η κατάτμηση, λοιπόν, θα καταστήσει το έργο της διοίκησης πιο εύκολο, με πιο διαχειρίσιμα μεγέθη και τις υπηρεσίες πιο κοντά στον δημότη. Η νέα πρωτεύουσα θα είναι η Καλλονή. Στόχος μας είναι οι υπηρεσίες του δήμου να βρίσκονται στην Καλλονή, αλλά και στα κεφαλοχώρια, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ενδοδημοτική αποκέντρωση. Οι υπηρεσίες του δήμου θα έχουν περίπου 150 υπαλλήλους που θα έρθουν από τις κεντρικές υπηρεσίες της Μυτιλήνης και θα ενισχυθούν και με νέες προσλήψεις, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Επίσης, θα πάρουμε το 1/3 της χρηματοδότησης που αναλογεί στην τακτική χρηματοδότηση του πρώην ενιαίου δήμου συν το 1/3 του υπάρχοντος αποθεματικού.

* Ποιο είναι το όραμά σας για τον νέο δήμο;

Θα είμαστε ένα σπίτι που θα χτιστεί από την αρχή! Άρα, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε άλματα! Το προνόμιο του Δήμου της Δυτικής Λέσβου είναι ο μεγάλος σε επίπεδο τοπικού ΑΕΠ ιδιωτικός τομέας και άρα μπορεί να έχει περισσότερα έσοδα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να λειτουργεί υποστηρικτικά προς την επιχειρηματικότητα. Αυτό βέβαια απαιτεί την ενίσχυση των υποδομών. Το λιμάνι του Σιγρίου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η επιβατική λειτουργία του λιμανιού και το 2020 η εμπορευματική. Εάν το δρομολόγιο από το λιμάνι του Λαυρίου στο Σίγρι διαρκεί 6 ώρες, τότε αυτό δίνει άλλες προοπτικές στην τοπική οικονομία.

Στόχος μας δεν είναι να γίνει ο δήμος επιχειρηματίας, αλλά να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα, ώστε τα παραγόμενα προϊόντα να αποκτήσουν αυξημένη προστιθέμενη αξία. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι έχουμε μεγάλη παραγωγή κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων με κυρίαρχη την ελιά, ενώ επίσης μεγάλη είναι η αλιευτική δραστηριότητα.

Η Λέσβος δεν έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες στον τουρισμό. Η καρδιά του τουρισμού χτυπά στη δυτική Λέσβο την Ερεσό, την Πέτρα, στον Μόλυβο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η γεωθερμία δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά και σε συνδυασμό με τις ιαματικές πηγές θα μπορούσε να αποδώσει πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία και μέσω του τουρισμού.

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι έχουμε πλούσια αρχαιολογική και βιομηχανική κληρονομία. Έχουμε παλιά ελαιοτριβεία που έχουν μετατραπεί σε κέντρα πολιτισμού. Υπάρχουν σε όλο τον δήμο μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που δεν είναι ευρέως γνωστά. Για παράδειγμα, αναφέρω πως στα Βατερά, βρίσκεται το πηγάδι του Αχιλλέα, από το οποίο -λέει ο μύθος- πότισε το άλογό του. Στα Μέσα υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με χώρους λατρείας αρχαίων θεοτήτων, ενώ πάρα πολλοί οικισμοί είναι διατηρητέοι. Όλα αυτά είναι ο πλούτος του τόπου μας και μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν συστατικά στοιχεία ενός πλούσιου τουριστικού προϊόντος.

* Πώς θα “δουλέψει” η απλή αναλογική στον νεοσύστατο δήμο;

Έχοντας την εμπειρία της απλής αναλογικής, καθότι ήμουν στη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπου υπήρχε το ίδιο εκλογικό σύστημα, ξέρω ότι αυτό που απαιτείται είναι η συνεργασία, ξεκινώντας από τα ζητήματα που υπάρχει επί της αρχής συμφωνία. Ξεκινώντας μινιμαλιστικά, πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε προϋποθέσεις για συνεργασία και να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Αυτό θα το κάνω και με τις άλλες παρατάξεις που θα κατέβουν στις δημοτικές εκλογές.

Άλλωστε, ο δήμος είναι υποχρεωμένος ως οντότητα να αναπτύξει τη λογική των συνεργασιών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Αναμφισβήτητα, όποιος δεν έχει αναγκαστεί να συνεργαστεί σίγουρα θα δυσκολευτεί! Όμως, είμαι βέβαιος ότι αυτό το στοίχημα μπορούμε όλοι μαζί να το κερδίσουμε, γιατί πρόκειται για το καλό του τόπου μας.

Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης πρέπει να αντικατοπτρίζεται μεταξύ του δήμου και των κοινοτήτων, όπου ο δήμος θα συνιστά “ομπρέλα” και ζητούμενο είναι να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία και ο καλός συντονισμός μεταξύ των δύο οντοτήτων. Η αλήθεια είναι ότι οι κοινότητες μπαίνουν σε μια νέα φάση και είναι ένα μεγάλο στοίχημα εάν θα “δουλέψουν” καλά.

* Ο Στρατής Ζαφείρης γεννήθηκε στη Λέσβο το 1954, όπου και ολοκλήρωσε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος χημικός μηχανικός του ΕΜΠ κι από τα φοιτητικά του χρόνια δεν σταμάτησε να ασχολείται με τα κοινά. Μεταξύ άλλων, διατέλεσε μέλος της αντιπροσωπείας, αλλά και της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας - Επιχειρηματικότητας του ΤΕΕ, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, μέλος της γραμματείας του Τμήματος Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της Ομάδας Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών.

Από το 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018, όπου παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος στην Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση τού είχε αναθέσει καθήκοντα γενικού γραμματέα Βιομηχανίας. Κατά τη θητεία του, προώθησε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σημαντικών αναπτυξιακών πολιτικών σε μεταποίηση, ΜμΕ και επιχειρηματικότητα, καινοτομία, ψηφιακή βιομηχανία κ.ά. Διετέλεσε πρόεδρος ομάδων διοίκησης έργου και επιτροπών για τη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής, για την ανάπτυξης, της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, ενώ ήταν πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τη σύνδεση των τομέων αγροδιατροφής, βιομηχανίας και τουρισμού με στόχο την ανάπτυξη της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL