Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δημήτρης Λαζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: / Δημήτρης Λαζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: Να γίνει η Αλεξανδρούπολη κέντρο ανάπτυξης και παραγωγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Λαζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: / Δημήτρης Λαζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: Να γίνει η Αλεξανδρούπολη κέντρο ανάπτυξης και παραγωγής

“Θα καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να γίνει η Αλεξανδρούπολη κέντρο ανάπτυξης και παραγωγής” λέει μέσω της "Αυγής" της Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Λαζόπουλος, δεσμευόμενος ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ισχυρό όραμα και πλατιές συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αποτελεί επιδίωξή του η πόλη να γίνει ελκυστική τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες της ως τουριστικός προορισμός.

* Ποιες παρεμβάσεις προτείνετε στους δημότες της Αλεξανδρούπολης ώστε η πόλη να αναβαθμιστεί;

Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας τόπος προικισμένος, με εξαιρετική Ιστορία, φύση και γεωμορφολογία. Εάν είχε αξιοποιηθεί η γεωγραφική της θέση, θα είχε καταστεί ευρωπαϊκό κέντρο ανάπτυξης και παραγωγής με έντονη οικονομική δραστηριότητα. Αν παρατηρήσει κανείς την εξέλιξη του Βόλου ή της Καβάλας, θα δει πως εκεί έγιναν βήματα. Ενώ η Αλεξανδρούπολη έμεινε πίσω. Ας μην ξεχνάμε ότι από τον δήμο μας περνά μια σειρά αγωγών φυσικού αερίου και δυστυχώς η πόλη και οι οικισμοί δεν έχουν επωφεληθεί το παραμικρό.

Αντίστοιχα, ανεκμετάλλευτες παραμένουν πηγές ενέργειας, όπως η γεωθερμία ή τα ιαματικά νερά, που θα μπορούσαν να λειτουργούν ως πόλος έλξης για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Η δε υπέροχη ακτογραμμή μας παραμένει αναξιοποίητη, με συνέπεια η πόλη μας, αντί για τουριστικός προορισμός, να είναι απλώς πόλη διέλευσης επισκεπτών από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Δυστυχώς, για χρόνια τα έργα αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου ήταν αποσπασματικά.

Εμείς ως παράταξη προτείνουμε στους συμπολίτες μας έναν συνολικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση της πόλης μας και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας. Θέτοντας σε προτεραιότητα την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου μήκους 5 χλμ., προτείνουμε μια μεγάλη παρέμβαση με αναπλάσεις που θα εκτείνονται εκατέρωθεν του φάρου, που είναι σήμα κατατεθέν για την πόλη μας. Θα δώσουμε έμφαση στην ανατολική πλευρά από τον φάρο, όπου εκεί οι παλιές αποθήκες στέκουν ως κουφάρια μέσα στην εγκατάλειψη, ενώ άλλες καταρρέουν. Θέλουμε αυτοί οι χώροι να αξιοποιηθούν και να ενώνουν αρμονικά το παραλιακό μέτωπο με τους οικισμούς της πόλης. Θέλουμε η πόλη μας να γίνει ελκυστική τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες της. Αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, θέλουμε να απαντήσουμε δραστικά στην έλλειψη πεζοδρομίων, στην ανυπαρξία πρασίνου και στα προβλήματα στην καθαριότητα.

Μόνο εάν αναζωογονήσουμε την πόλη μας αυτή θα γίνει ελκυστική. Και να σας πως την αλήθεια, ζηλεύω που η Καβάλα, δίπλα μας, την προηγούμενη χρονιά φιλοξένησε δεκάδες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Ενώ η πόλη μας φιλοξένησε μόλις ένα κρουαζιερόπλοιο και το πανηγυρίζαμε... Εμείς, λοιπόν, στον σχεδιασμό μας θέλουμε ενεργή συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και, έχοντας αναπτύξει ένα επαρκές επιχειρησιακό σχέδιο, θα στοχεύσουμε στην προσέλκυση της κρουαζιέρας.

Δεν θα σταματήσουμε, όμως, εκεί. Για εμάς αποτελεί μεγάλη πληγή η ανεργία, που πλέον έχει φτάσει στο 20%. Γι' αυτό προσδοκούμε να καταστήσουμε τον δήμο πρωταγωνιστή στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Μαζί με την ανάπτυξη του τουρισμού και του εμπορίου, θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης μας και να τις συνδέσουμε με τον πρωτογενή τομέα. Ο δήμος μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίζοντας συντονιστικό ρόλο στην ενημέρωση των αγροτών για νέες καλλιέργειες. Ενώ σε επίπεδο υποδομών θεωρούμε αδιανόητο στον πρώην δήμο Τραϊανούπολης εκτάσεις 1.200 στρεμμάτων φέτος να μην έχουν καλλιεργηθεί, γιατί μεταξύ άλλων ο δήμαρχος δεν έκανε τίποτα για να διαμορφώσει την αγροτική οδοποιία, με συνέπεια τα βαρέα οχήματα να μην μπορούν να προσεγγίσουν. Για εμάς η αγροτική οδοποιία, το δίκτυο αρδεύσεων και γεωτρήσεων, που είναι θέματα αρμοδιότητας του δήμου, βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα.

* Θεωρείτε ότι η απλή αναλογική μπορεί να σπάσει το δημαρχοκεντρικό σύστημα;

Εδώ η δημοτική αρχή Λαμπάκη μετά από εννιά χρόνια έχει κριθεί. Το αίτημα για αλλαγή γίνεται όλο και μαζικότερο. Εκτός από το πλημμελές το έργο της, ο τρόπος που ασκεί διοίκηση και η εν γένει συμπεριφορά της στη διάρκεια της εννιαετούς θητείας της αντικατοπτρίζει το κατεξοχήν δημαρχοκεντρικό και απόλυτα συγκεντρωτικό μοντέλο, καθώς αποκλείει τις συνεργασίες και δεν διαβουλεύεται. Η πόλη μας χρειάζεται για επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να γίνει η πόλη της συνεργασίας. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την απλή αναλογική, που “επιβάλλει” τη συνεργασία και την ενότητα των δυνάμεων, προκειμένου εμείς ως εκλεγμένοι να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες των συμπολιτών μας. Εμείς, από τώρα, καλούμε σε συστράτευση φορείς, επιστημονικούς συλλόγους, Επιμελητήρια, συλλογικότητες που αγωνιούν και επιδιώκουν το καλό της πόλης.

* Ο Δημήτρης Λαζόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, πτυχιούχος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία διοίκησης εργαζόμενος ως διευθυντικό στέλεχος στον δημόσιο τομέα ως διοικητής στα δύο νοσοκομεία του Νομού Έβρου και στον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική δράση του ήταν ενεργή ήδη από την περίοδο που ήταν φοιτητής. Όταν το 1992 εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη, δραστηριοποιήθηκε στα δημοτικά θέματα αρχικά ως μέλος συλλόγων πολιτών. Το 2006 κατήλθε ως υποψήφιος δήμαρχος Τραϊανούπολης, όπου και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος, και στη συνέχεια ως μέλος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Έβρου. Το 2009 συμμετείχε στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου αποδέχθηκε την πρόταση μεγάλου αριθμού προοδευτικών πολιτών να τεθεί ως επικεφαλής στη δημοτική παράταξη “Ενότητα για μια νέα πορεία στον Δήμο Αλεξανδρούπολης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL