Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Νικήτας Κανάκης, υποψήφιος δήμαρχος Χολαργού - Παπάγου: / Νικήτας Κανάκης: Όταν βλέπεις την πόλη να μεταμορφώνεται, τότε σίγουρα το μέλλον είναι συναρπαστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νικήτας Κανάκης, υποψήφιος δήμαρχος Χολαργού - Παπάγου: / Νικήτας Κανάκης: Όταν βλέπεις την πόλη να μεταμορφώνεται, τότε σίγουρα το μέλλον είναι συναρπαστικό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για τον Νικήτα Κανάκη, “βιώσιμη πόλη” σημαίνει μια πόλη όπως η δική του όπου ο δήμος μπορεί να στηρίξει διακριτικά τον δημότη του, που υποφέρει από την “κρυμμένη” φτώχεια, και ταυτόχρονα να του αναβαθμίσει την ποιότητα ζωή. Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις που αναπτύσσει στην “Αυγή" της Κυριακής, θίγοντας, παράλληλα, την ανάγκη ο κάθε πολίτης να νιώσει ασφαλής στο σπίτι του και τη γειτονιά του.

* Τι σημαίνει για εσάς να μετατρέψετε τον Δήμο Παπάγου - Χολαργού σε “βιώσιμη πόλη”;

Για εμάς είναι ζητούμενο να κάνουμε την πόλη μας βιώσιμη, όπου μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης θα απαλύνουμε τον πόνο των κατοίκων κάνοντας τη ζωή τους καλύτερη. Ξέρετε, στον δήμο μας υπάρχει κρυμμένη φτώχεια. Εγώ έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία και λόγω της ιατρικής ιδιότητάς μου, αλλά και λόγω της ευχέρειας που έχω αποκτήσει μέσω της εμπειρίας μου να ανακαλύπτω την κρυμμένη φτώχεια μέσα στις πόλεις. Μπορεί να μην υπάρχουν άστεγοι ή άνθρωποι που αναζητούν τροφή στα συσσίτια, αλλά η φτώχεια είναι μέσα στα ίδια τα σπίτια. Γι’ αυτό, προτεραιότητά μας είναι να φτιάξουμε ένα δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας για τους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη και ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες φτώχειας. Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν ότι ο δήμος είναι δίπλα τους και λειτουργεί προληπτικά.

Αυτή η φροντίδα μπορεί να ξεκινήσει από τα σχολεία, με περισσότερες και δωρεάν υπηρεσίες για τα παιδιά, που μεγαλώνουν σε οικογένειες με περιορισμένο εισόδημα, που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρήματα για τις δραστηριότητές τους, όπως είναι οι αθλητικές ή η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ή δράσεις για ένα παιδί με ιδιαιτερότητες. Με αυτόν τον τρόπο, ο δήμος επιστρέφει τα έσοδά του στους δημότες μέσω παρεμβάσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Εξάλλου, εμείς πιστεύουμε πολύ στα ανοιχτά σχολεία, πέραν του ωραρίου, γιατί λειτουργούν ως νησίδες ασφαλείας στις γειτονιές έναντι της παραβατικότητας. Ούτως ή άλλως, για εμάς ασφάλεια δεν σημαίνει αστυνομοκρατία, αλλά μια κοινωνία ανοιχτή με σημεία ασφαλείας. Βέβαια, αναγνωρίζουμε ότι για να αντιμετωπιστούν οι διαρρήξεις, που όλο πυκνώνουν, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να ανταποκριθεί με σειρά μέτρων. Ήδη, επεξεργαζόμαστε πρόταση για την άμεση δικτύωση του δήμου με το αστυνομικό τμήμα, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα φαινόμενα τα οποία παρατηρεί το αστυνομικό τμήμα.

Εμείς, πάντως, δεν πιστεύουμε σε μια πόλη - υπνωτήριο, αλλά σε μια ανοιχτή γειτονιά, όπου ο ένας φροντίζει τον άλλον και αυτό λειτουργεί ως δίκτυο προστασίας και αλληλεγγύης. Παράλληλα, οραματιζόμαστε μια πόλη φωτεινή, όπου προτεραιότητα έχουν οι πεζοί και όχι τα αυτοκίνητα. Αυτή η πρόταση συνοδεύεται από ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας. Ενώ, σε επίπεδο χωροταξίας, θέλουμε σταδιακά να ενισχύσουμε τα μικρά πάρκα και μετατρέποντας σε πεζοδρόμους τους μικρούς δρόμους να δώσουμε προτεραιότητα στους πεζούς.

Μην ξεχνάτε ότι στα διοικητικά όρια του δήμου μας βρίσκεται μέρος του μητροπολιτικού πάρκου στου Γουδή και εκεί μπορεί να γίνει “επίσημος” χώρος συνάντησης ανθρώπων, που σήμερα απλώς κλείνονται στο σπίτι ή διασκεδάζουν αποκλειστικά σε καφετέριες, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το περιαστικό πράσινο. Λίγο ανατολικότερα έχουμε το προνόμιο να μας ανήκει μέρος του Υμηττού, όπου με ήπιες παρεμβάσεις και συντήρηση της καθαριότητάς του μπορεί να γίνει ένας κοντινός προορισμός για τον κάθε Αθηναίο.

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Η απλή αναλογική αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού, κατά την άποψή μας δημιουργεί τις συνθήκες συνεργασίας, διαλόγου και συναντίληψης που τόσα χρόνια έχουν λείψει από τον κατεξοχήν χώρο άμεσης δημοκρατίας. Όλα, όμως, κρίνονται στην ζωή. Όπου υπάρχουν δήμαρχοι με ανοικτούς ορίζοντες οι συννενοήσεις και οι συνεργασίες θα απογειώσουν την πόλη. Όπου περιορίζονται σε πετροπόλεμο χαρακωμάτων και επίδειξη μικροπολιτικών μικροεγωισμών, απλώς θα συνεχίζεται το τέλμα. Εμείς πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ο νέος νόμος, ο “Κλεισθένης”, αλλά και τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης μπορεί να σημαίνουν δυο πράγματα: Και αυτός που ασκεί πολιτική να χαίρεται, υπό την έννοια ότι βλέπει την υλοποίηση των προτάσεών του, εφόσον δεν σχεδιάζει γενικά και αόριστα φτιάχνει. Και οι πολίτες να βλέπουν την πόλη τους να αλλάζει. Υπό αυτή την έννοια, όταν ο δημότης βλέπει την πόλη του να μεταμορφώνεται και ο ίδιος να έχει φωνή που ακούγεται, τότε το μέλλον είναι σίγουρα συναρπαστικό!

* Ο Νικήτας Κανάκης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από τα χωριά του Πάρνωνα στην Πελοπόννησο. Από το 1974 ζει στον Χολαργό. Σπούδασε Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1991) και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, το 1992, συνέχισε τις σπουδές του στο Leeds Dental Institute του Πανεπιστήμιου του Leeds στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ειδικεύτηκε στην παιδοδοντία και την οδοντιατρική ειδικών ασθενών. Από το 1993 είναι μέλος των Γιατρών του Κόσμου συμμετέχοντας ανελλιπώς σε όλες τις δράσεις της Οργάνωσης. Από το 1999, είναι μέλος του Δ.Σ. της Οργάνωσης και εκλεγμένος ως πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου (2009-2013, 2015 έως σήμερα). Από το 2009 εργάζεται στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Πειραιά ως προϊστάμενος κοινωνικών δράσεων και παράλληλα εργάζεται ως ιδιώτης οδοντίατρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL