Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Προοδευτικό μέτωπο για ανοιχτή και δημοκρατική Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προοδευτικό μέτωπο για ανοιχτή και δημοκρατική Θεσσαλονίκη

Με βασικό σύνθημα «Προχωράμε μαζί» η Κατερίνα Νοτοπούλου μπαίνει πλέον δυναμικά στη μάχη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η υποψήφια δήμαρχος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που θα πρωτεύσει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές για να μην επιστρέψει η Θεσσαλονίκη στο όχι και τόσο μακρινό σκοτεινό και συντηρητικό της παρελθόν της.

Όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες της πρώην ΥΜΑΘ, δημιουργείται ένα νέο διευρυμένο αυτοδιοικητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν καθαρά πρόσωπα από όλο το φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων και από τα κινήματα. Η ονομασία του συνδυασμού ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα αντανακλά το «Προχωράμε μαζί», ενώ υπολογίζουν ότι η παρουσίαση του προγράμματος και του πρώτου κύκλου υποψηφίων δημοτικών συμβούλων θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Ήδη η Κ. Νοτοπούλου έχει κάνει πολλές επαφές και έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και εκπροσώπων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, όπως και κινημάτων. Πρόκειται για πολίτες που συστρατεύονται για να παραμείνει η Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή και δημοκρατική και να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια.

Ποντάρει στη νεολαία

Η Κατερίνα Νοτοπούλου «ποντάρει» πολύ στη νεολαία και αυτό αναμένεται να αντανακλάται και στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων που επιλέγουν να «χτίσουν» τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη και θέλουν να παλέψουν για να γίνει μια πόλη που να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

Η καμπάνια σχεδιάζεται να είναι διαφορετική, έξω από τα συνηθισμένα, και θα αποπνέει φρεσκάδα. Θα βάζει και το μεγάλο δίλημμα της κάλπης, που -όπως τονίζεται από την υποψήφια δήμαρχο- είναι το «ή προχωράμε ή γυρνάμε στη Θεσσαλονίκη του παλιού».

Δημοτικοποίηση του νερού

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού κεντρική θέση, όπως πληροφορούμαστε, θα έχει και η δημοτικοποίηση του νερού, αφού πλέον οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, με πρωταγωνιστή τον κεντρικό δήμο, ήρθε η ώρα να αποδείξουν ότι εννοούν και στην πράξη τη θέση τους για «όχι» στην ιδιωτικοποίηση ακόμη και μέρους μετοχών της ΕΥΑΘ.

Ως γνωστόν η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τους θεσμούς, εξασφάλισε ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να κατέχει το 51% των μετοχών των εταιρειών νερού και δίνει το δικαίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει στην αγορά πακέτου μετοχών τους, όταν και όποτε αυτά βγουν προς πώληση.

Ελεύθεροι χώροι

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Κατερίνα Νοτοπούλου θα αναδείξει ιδιαίτερα και το θέμα της υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων, ώστε να πάψει η Θεσσαλονίκη να είναι μια τεράστια τσιμεντούπολη με ελάχιστο πράσινο.

Εξάλλου σε αυτόν τον τομέα έχει να επιδείξει σοβαρό έργο, αφού ως επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης συνέβαλε στην παραχώρηση δύο πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στη δημιουργία Πάρκου Μνήμης, που θα φιλοξενεί και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, στα δυτικά της πόλης.

Επίσης θα τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών του δήμου, αντίθετα με τις νεοφιλελεύθερες λογικές που διακατέχουν κάποιους εκ των συνυποψηφίων της, οι οποίοι ήδη δηλώνουν ανοιχτοί στο να παραχωρήσουν υπηρεσίες σε ιδιώτες. Οι γυναίκες, τα ΑμεΑ και η νεολαία θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο στο πρόγραμμα.

Μάχη άκρως πολιτική

Για την Κατερίνα Νοτοπούλου η μάχη που θα δοθεί για τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι άκρως πολιτική. «Τα οράματα που συγκρούονται είναι αν η Θεσσαλονίκη θα μετεξελιχθεί σε κέντρο της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ή θα παραμείνει ένα κακέκτυπο συμπρωτεύουσας» λέει συχνά.

Γνωρίζει ότι θα έχει απέναντί της πολλούς «νεομακεδονομάχους», που θα χρησιμοποιήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως ψηφοθηρικό «όπλο» για να μειώσουν τη δυναμική του νέου αυτοδιοικητικού συνδυασμού.

Πιστεύει, όμως, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας δεν συμπαρασύρεται από υπερπατριωτικές «κορώνες» και αναγνωρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της χώρας και κυρίως προς το συμφέρον της Μακεδονίας διότι της ανοίγει επιπλέον αναπτυξιακές προοπτικές.

«Είμαι υπερήφανη που κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΜΑΘ, που άλλοτε συντηρούσε αφηγήματα περί Μακεδονίας, εν κινδύνω, βάλαμε σφραγίδα ειρήνης στα Βαλκάνια. Προστατεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αποκτήσαμε έναν σύμμαχο και φίλο μέσα από μια έντιμη συμφωνία» τόνισε πριν από λίγες ημέρες αποχωρώντας από τη θέση της ΥΜΑΘ.

Δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου στην "ΑΥΓΗ":

Προχωράμε μαζί με την κοινωνία

«Προχωράμε μαζί για μία Θεσσαλονίκη ανοιχτή και δημοκρατική. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με την κοινωνία και ακριβώς γι’ αυτό θα την κερδίσουμε. Προχωράμε μαζί με τους νέους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων. Προχωράμε μαζί με τα ΑμεΑ, με την lgbtq κοινότητα, μαζί με όλους τους πολίτες για να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη όπου να χαίρεσαι να ζεις και να δημιουργείς. Πόλη ανθρώπινη, ζωντανή, ανοιχτή στις προκλήσεις των καιρών, λειτουργική, ανεκτική στο διαφορετικό. Πόλη καθαρή, πόλη με περισσότερο πράσινο, πόλη παραγωγική, που θα κρατά τα «παιδιά» της προσφέροντας ευκαιρίες και αξιοπρεπείς δουλειές.

Προχωράμε μαζί και στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στις υποβαθμισμένες λαϊκές γειτονιές, αναδεικνύουμε τον τεράστιο πολυπολιτισμικό πλούτο και τη βαριά ιστορικής κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.

Θέλουμε η πόλη μας να γίνει «αγαπημένος προορισμός» για τη νεολαία όλης της Ευρώπης και της Μεσογείου, μέσα από δράσεις και διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Δεν θα επιτρέψουμε η Θεσσαλονίκη να γυρίσει πίσω σε εποχές σκότους, συντήρησης και διαφθοράς. Απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης σχεδιάζουμε σήμερα τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος, τη Θεσσαλονίκη κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η προοδευτική Θεσσαλονίκη θα νικήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL