Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Αθήνα από την αρχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθήνα από την αρχή

"Αθήνα από την αρχή". Με αυτό το σύνθημα ξεκίνησε την Παρασκευή και επίσημα η καμπάνια της "Ανοιχτής Πόλης" και του υποψηφίου δημάρχου Νάσου Ηλιόπουλου. Σε μια κατάμεστη αίθουσα από νέους και νέες, ο Νάσος Ηλιόπουλος έστειλε το μήνυμα της υποψηφιότητάς του: η Αθήνα δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. Άλλωστε, ο απολογισμός της θητείας του στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας απέδειξε ότι με σχέδιο, στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά αυτά που φαίνεται πως δεν μπορούν να αλλάξουν, όχι μόνο αλλάζουν αλλά ανατρέπονται και φέρνουν έμπρακτα και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας παρουσίασε τους άξονες της παρέμβασης και του προγράμματος της "Ανοιχτής Πόλης" πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η προεκλογική δουλειά.

Πρώτος άξονας, η καθημερινότητα. Σε έναν δήμο που όπως φαίνεται από τα στοιχεία του προϋπολογισμού -λιγότερο από 40% η απορρόφηση- είναι πλούσιος, αλλά με φτωχή διαχείριση, η ζωή των πολιτών δεν βρέθηκε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές στο προσκήνιο. "Είμαστε εδώ για να δημιουργούμε μια πόλη χωρίς πίσω αυλές και αόρατα σημεία" υπογράμμισε.

Ενίσχυση της καθαριότητας, όχι στους εργολάβους

Από τα κεντρικά ζητήματα φυσικά ήταν η "καυτή πατάτα" της καθαριότητας, όπου οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον Κώστα Μπακογιάννη αφορούν το... πολυφορεμένο, και δοκιμασμένο με τραγικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκές πόλεις, πρότυπο των συμπράξεων με εργολάβους. "Ποια ιδεοληψία ή ποιο συμφέρον μπορεί να οδηγήσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας να υιοθετήσει μια αποτυχημένη πολιτική;" διερωτήθηκε την Παρασκευή ο Νάσος Ηλιόπουλος, προκρίνοντας την ανάγκη για ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας με σεβασμό στους εργαζόμενους σε αυτή.

Χαρακτηριστικά για τη διαχείριση των μέχρι σήμερα διοικήσεων είναι και τα στοιχεία για την ανακύκλωση. "Πρέπει να μιλήσουμε για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έδωσε ποτέ τη μάχη για την ανακύκλωση" είπε και συμπλήρωσε: "Το 25% των απορριμάτων θα έπρεπε να οδηγούνται σε ταφή, ωστόσο σήμερα το ποσοστό αγγίζει το 92%, ενώ αντί για 50%, στην ανακύκλωση στέλνεται μόλις το 5%".

Δικαίωμα στην κατοικία

Δεύτερος βασικός άξονας, η κοινωνική πολιτική, όχι ως αμυντική τακτική, αλλά ως μια ενεργητική παρέμβαση για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων. Στην αιχμή του δόρατος, το ζήτημα της κατοικίας, που έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, ιδίως τους νέους και τις νέες, εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

"Γιατί άργησαν τόσο πολύ οι συνυποψήφιοί μου να τοποθετηθούν;", αναρωτήθηκε ο Ν. Ηλιόπουλος, δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: "Διότι δεν έχουν επαφή με τα πραγματικά ερωτήματα της πόλης". Την ίδια ώρα που το airbnb στερεί από την αξιοπρεπή στέγαση από χιλιάδες Αθηναίους, πάνω από 400 ακίνητα στέκουν άδεια. Η πρόταση της "Ανοιχτής Πόλης" έρχεται μέσα από την εμπειρία του υπουργείου Εργασίας: χρήση με κοινωνική ανταπόδοση και όφελος για τις γειτονιές και τους ανθρώπους της πόλης. "Ζωντανεύοντας τα κτήρια, ζωντανεύουμε τις γειτονιές" είναι το σύνθημα του υποψηφίου δημάρχου.

Σύγκρουση με συμφέροντα για τον δημόσιο χώρο

Τρίτος άξονας, ο δημόσιος χώρος, οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο για τα οποία σήμερα ο δήμος ξοδεύει κοντά στο... 0%. "Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου προϋποθέτει σύγκρουση με συνήθειες και συμφέροντα. Εμείς αυτή τη μάχη την έχουμε δώσει και θα τη δώσουμε και ως δημοτική αρχή" δεσμεύτηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος,

Ασφάλεια σημαίνει όχι αόρατα σημεία στον δήμο

Τέταρτος άξονας, η ασφάλεια. "Δουλειά του δήμου είναι να σπάει το αίσθημα της εγκατάλειψης να μην αφήνει αόρατα σημεία μέσα στον δήμο" υπογραμμίζει ο Ν. Ηλιόπουλος, προτείνοντας ενίσχυση των κονδυλίων για τον ηλεκτροφωτισμό, ενισχύοντας παράλληλα τη ζωή στις γειτονιές και την εμπορική δραστηριότητα. Ωστόσο, ασφάλεια με τους νεοναζί στις γειτονιές δεν μπορεί να υπάρξει, όπως τονίζει, αφήνοντας αιχμές για τη ρητορική που διαπερνάει τις παρεμβάσεις του Κ. Μπακογιάννη: "Η ρητορική του μίσους παράγει φόβο. Χωρίς τον φόβο και το δηλητήριό του δεν θα είχαμε ζήσει το λιντσάρισμα και τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης" είπε χαρακτηριστικά.

Δημοκρατία από την αρχή

Πέμπτος άξονας, η δημοκρατία. "Καμία αλλαγή δεν θα έρθει από τους αυτόκλητους σωτήρες της πόλης και τους περαστικούς, που ήδη σκέφτονται την επόμενη μέρα της πολιτικής τους καριέρας" σημείωσε, τονίζοντας ότι η "Αθήνα από την αρχή" προϋποθέτει ο καθένας και η καθεμία να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Με σύγχρονα εργαλεία συμμετοχής, αφήνοντας πίσω το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, χωρίς αποκλεισμούς, με πολιτικές ένταξης των μεταναστών, χωρίς διακρίσεις για το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Μάλιστα, έκανε τρεις προτάσεις τομές: αποτεφρωτήριο, ψήφο μεταναστών, πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Η μάχη για μια άλλη Αθήνα ξεκινάει. Μένει να φανεί εάν θα επαληθευτεί, η πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα. Αν δηλαδή ο Νάσος Ηλιόπουλος θα "τινάξει την μπάνκα στον αέρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL