Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Μετά τις 30 Ιουνίου η υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τις 30 Ιουνίου η υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Προς αναστολή βαίνει η εφαρμογή της πρόσφατα εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης Χουλιαράκη για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων δημάρχων και περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη παρόντων στελεχών του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με την αναστολή να προσδιορίζεται έως την 30η Ιουνίου.

Κατά τη συνάντηση αποσαφηνίστηκε ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, απαιτείται τα 3 δισ. ευρώ, που διαχειρίζονται οι ΟΤΑ είτε ως τακτική επιχορήγηση είτε ως κεφάλαιο κίνησης για την εκτέλεση έργων να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και να λειτουργήσουν ως αποθεματικό επαρκές για την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών υπερθεμάτισε της επιλογής της, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο και οι αποδόσεις των κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι ΟΤΑ θα είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές των εμπορικών τραπεζών. Δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι η μεταφορά των εν λόγω κεφαλαίων θα συμβάλει στη δημοσιονομική σταθερότητα.

Από την πλευρά τους οι αιρετοί εξήγησαν ότι το ποσόν που είναι απαιτητό από την κυβέρνηση δεν συνιστά “αποθεματικό”, αλλά κεφάλαιο κίνησης. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι ο δεκαπενθήμερος προγραμματισμός για την εκταμίευση των ποσών από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι σχεδόν αδύνατος, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες οικονομικές συναλλαγές σε ημερήσια βάση. Τόνισαν ότι η προτεινόμενη από το υπουργείο Οικονομικών πρακτική για έλεγχο των χρηματοροών αυξάνει το γραφειοκρατικό και διαχειριστικό βάρος στις οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι αιρετοί εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των εμπορικών τραπεζών, καθώς το δίκτυο καταστημάτων, ιδίως στην περιφέρεια, συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τις συναλλαγές των ΟΤΑ και τις καταθέσεις. Παράλληλα, έθεσαν τον προβληματισμό τους για το αβέβαιο μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών σε Κρήτη και Θράκη. Επιπλέον ζήτησαν ρητή εξαίρεση από τη μεταφορά όσων ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ είναι τοποθετημένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

“Η απόφαση αφορά την παράταση της έναρξης εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για τη μεταφορά των αποθεματικών μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε να έχουμε το χρονικό περιθώριο να συζητήσουμε από κοινού με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν και είμαι βέβαιος ότι, όπως έγινε και σήμερα, με πνεύμα συνεργασίας θα βρούμε λύσεις σε όλα τα ζητήματα” υπογράμμισε με το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα συσταθεί μια κοινή επιτροπή, όπου θα προσδιοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αναφορικά με τον μηχανισμό προσδιορισμού των ταμειακών διαθεσίμων.

Για “νίκη” της Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την κυβερνητική απόφαση για αναστολή. Υπενθυμίζοντας ότι τον Μάιο του 2015 οι 13 Περιφέρειες είχαν τοποθετήσει -εφαρμόζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- 455 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός υπογράμμισε: “Η χώρα θέλει να δείξει ότι έχει ταμειακά διαθέσιμα για να βγει στις αγορές πιο δυνατή και να έχει χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Εμείς στις Περιφέρειες θέλουμε απρόσκοπτα να κάνουμε τη δουλειά μας, να εκτελούμε τον προϋπολογισμό μας, να πληρώνουμε τα έργα και όλες τις υποχρεώσεις και να είμαστε έτοιμοι σε έκτακτες καταστάσεις για να μην έχουμε προβλήματα”. “Έχουμε βρει βηματισμό συνεργασίας και πιστεύω ότι θα φθάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα ώστε να μην φορτώνουμε συνεχώς βαρίδια στο σύστημα λειτουργίας του Ελληνικού Δημοσίου” κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL